Oosterkade-exploitant: ‘‘Je kunt ons eigenlijk niet vergelijken met instituten als Tivoli en EKKO” Oosterkade-exploitant: ‘‘Je kunt ons eigenlijk niet vergelijken met instituten als Tivoli en EKKO”

“Er zullen eerst decibelmetingen plaatsvinden voor we gaan programmeren”

, Jacinthe Versteeg,

Oosterkade-exploitant: ‘‘Je kunt ons eigenlijk niet vergelijken met instituten als Tivoli en EKKO”

“Er zullen eerst decibelmetingen plaatsvinden voor we gaan programmeren”

Jacinthe Versteeg, ,

Na publicatie van het artikel over de komst van ‘Oosterkade’ werd 3VOOR12/Utrecht gebeld door Oosterkade-exploitant Joram Wenselaar. Volgens Wenselaar is door het grote enthousiasme dat leeft binnen de Oosterkade-crew onterecht de indruk gewekt dat Oosterkade een club wordt zoals Tivoli of EKKO.

“Er zullen eerst decibelmetingen plaatsvinden voor we gaan programmeren”

Na publicatie van het artikel over de komst van ‘Oosterkade’ werd 3VOOR12/Utrecht gebeld door Oosterkade-exploitant Joram Wenselaar. Volgens Wenselaar is door het grote enthousiasme dat leeft binnen de Oosterkade-crew onterecht de indruk gewekt dat Oosterkade een club wordt zoals Tivoli of EKKO. Dat leverde onder meer verschillende verontruste telefoontjes op van buurtbewoners. Wenselaar: “We zijn wat te vroeg geweest met het naar buiten brengen van ideeën over de programmering. De realiteit is dat je Oosterkade niet kunt vergelijken met instituten als Tivoli en EKKO. Met mijn compagnon Anro van Hemert wil ik op de Oosterkade een horecaconcept neerzetten waarin de restaurant- en caféfunctie centraal staan. Mensen kunnen komen eten en drinken, en daarbij genieten van diverse acts en dj’s. Eigenlijk zoals we dat ook doen in restaurant Het Licht in de Biltstraat. De programmering zal goed passen bij onze functie.” “Het programmeren van live-acts in Oosterkade staat zeker op ons wensenlijstje, maar we weten op dit moment nog niet hoeveel decibel we mogen produceren. Vóór de opening zullen er decibelmetingen bij de buren plaatsvinden, en dan pas weten we wat onze speelruimte is.” “Als de decibelmetingen hebben plaatsgevonden zal er een begrenzer op de audio-apparatuur komen. We zullen dus sowieso geen ruige metal of iets dergelijks neerzetten. Als we het over live-optredens hebben zal het bijvoorbeeld gaan over dj’s die lekkere nummers draaien.” De vergunning voor het openingsweekend is er nog niet, maar Wenselaar verwacht dat dat geen probleem zal zijn: “De gemeente wil dat de Oosterkade meer elan krijgt en staat toe dat er meer horeca en detailhandel komt. Zo’n openingsweekend draagt bij aan de uitstraling van het gebied. Buurtbewoners hebben meestal ook wel begrip voor dat soort dingen. Maar het blijft een gebied waar mensen wonen, daar zijn we ons zeer bewust van. Dit is dan ook echt een eenmalige actie.” Volgens Wenselaar doet Oosterkade alles om de bewoners zo goed mogelijk te informeren: “We hebben een tijd geleden een soort brochure gemaakt en door de brievenbussen gedaan, we hebben in maart een voorlichtingsmiddag georganiseerd, en we hebben vanmiddag opnieuw brieven rondgebracht in de buurt. We willen echt bewijzen dat we een mooie aanvulling zijn op de bestaande woonfunctie. Daar geloof ik ook heilig in. Het is in de Biltstraat ook gelukt.” Wenselaar probeert daarnaast de geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken: “We investeren heel fors in isolatiemaatregelen en de sluitingstijd is twee uur, wat behoorlijk op tijd is voor de vrijdag en zaterdag. Vervolgens zullen we ervoor zorgen dat er altijd iemand van Oosterkade bij de deur zal staan om te zorgen dat mensen een beetje rustig doen buiten. Dat kan ik zelf zijn of iemand van mijn collega’s.” Toch voorkom je niet dat voor de omwonenden de verandering heftig kan zijn: “De bovenburen bijvoorbeeld hebben net een kindje gekregen. Overigens hebben we goed contact met ze hoor, ik vind het echt vervelend voor ze. Maar zo gaat dat dan. Van het studentenhuis naast het pand hebben we nog niks gehoord.” “We hebben nu formeel de functie van ‘restaurant met café/brasseriegedeelte’. Maar in feite willen we onze gasten vermaken met goede optredens en de mensen ook na elven nog een maaltijd voor kunnen zetten. Ik vind het soms lastig dat de mensen die de vergunningen verlenen in de hokjes ‘café’, ‘restaurant’, ‘brasserie’ of ‘club’ denken. Ik vind het niet van deze tijd om die scheiding zo strikt te maken. Wij willen afstappen van de ‘saaie horeca’, Oosterkade is van alles een beetje, waarbij het er in de eerste plaats om gaat dat je lekker bij ons kunt eten. We hebben daarvoor een paar goeie koks aangetrokken: de huidige chefkok van Broers, de kok van De Plantage in Amsterdam en de souschef van Goesting.” “Het duurt nog minimaal twee weken voordat de website klaar is. Ik ga er deze week over praten met de vormgever. Al met al kun je zeggen dat we misschien iets te vroeg naar buiten zijn gekomen met onze plannen, en met de verkeerde invalshoek.” Woensdagavond zijn Joram Wenselaar en Niels den Daas van Oosterkade vanaf 22:00 te gast bij 3VOOR12/Utrecht Radio, 103.4 FM (kabel)
Tags

nu op 3voor12