Bram de Wijs stoeit met elektronica op korte maar krachtige EP Bram de Wijs stoeit met elektronica op korte maar krachtige EP

Cd-recensie Impossible Situations - A Talent for Trouble

, Melvin Wevers,

Bram de Wijs stoeit met elektronica op korte maar krachtige EP

Cd-recensie Impossible Situations - A Talent for Trouble

Melvin Wevers, ,

Bram de Wijs is een druk man. Hij is drummer in verschillende Amersfoortse bands, en tussendoor ook nog eens labelbaas van Stuck In A Day. Op zijn soloproject Impossible Situations zoekt hij een symbiose van singer-songwriter en elektronica. De gratis te downloaden EP 'A Talent for Trouble' is het resultaat.

Cd-recensie Impossible Situations - A Talent for Trouble

Bram de Wijs is een druk man. Hij is drummer van verschillende Amersfoortse bands als NIRC en Wagtale. Daarnaast is hij zeer actief met zijn eigen label: Stuck In A Day. Impossible Situations is een solo-project van De Wijs. Als drummer laat hij vooral zijn punkroots horen, binnen dit project zoekt hij meer zijn singer-songwriter invloeden op. Ook de liefde voor electro laat hij niet onbeantwoord. Het resultaat is een gratis te downloaden EP, 'A Talent for Trouble'. Het concept doet denken aan The Postal Service: een band waarbij invloeden uit de indie-rock en elektronica tot een perfect amalgaam worden gegoten. Een brommende synth-bass en beats voeren de boventoon in het openingsnummer ‘Alone’. Daaroverheen wordt een akoestische gitaar gedrapeerd. Wat meteen opvalt is de nasale stem van de Wijs. Als een Billy Corgan met een verstopte neus probeert De Wijs toonvast te blijven in dit nummer. Dat valse zang ook mooi kan zijn heeft mening singer-songwriter in het verleden bewezen. Op deze EP worden de vocalen menigmaal onnodig door de mangel gehaald. Dit haalt de aandacht van de persoonlijke teksten en de zanglijnen af. Het sterkste nummer op het drie nummers tellende schijfje is ‘You Found An Old Song And Changed The Words’. Erg direct en kaal opent het nummer met de warme klanken van de akoestische gitaar. De jongen met het gebroken hart en zijn gitaar. Hees wordt de breuk tussen twee geliefde bezongen. Opvallend is de spaarzame percussie, bestaande uit onder andere het tikken op glazen. Een korte en doeltreffende cello partij maakt het nummer compleet. Meteen rijst de vraag waarom dit nummer maar twee minuten duurt. Gelukkig hebben we nog altijd een ‘repeat’ knop. Het afsluitende nummer, ‘Tell Me Why Love Is So Sad’, laat horen dat de Wijs zijn punkachtergrond niet verloochent. Hij zoekt de symbiose op tussen punk en electro. Dat lukt vrij aardig in dit nummer. Er wordt een hele trukendoos aan effecten opgetrokken. Eigenlijk net iets te veel, want er wordt wel erg veel geprobeerd in de korte duur van de nummers. Als ze wat langer zouden zijn, zou al dit moois meer impact hebben binnen de composities. In net iets meer dan 7 minuten laat deze jongeman uit Amersfoort horen genoeg in zijn mars te hebben. Al heeft het nog wat meer tijd nodig om te rijpen. En laat die tijd er ook zijn. Impossible Situations speelt donderdag 31 maart in Club 3VOOR12/Utrecht. dB’s, aanvang 21.00 uur.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht