Quit Your Dayjob en Magic Bullet Theory; ‘back to basic’, het mag weer! Quit Your Dayjob en Magic Bullet Theory; ‘back to basic’, het mag weer!

Nieuwe lichting Scandinavische rockbands dient zich aan

, Joost Koopman,

Quit Your Dayjob en Magic Bullet Theory; ‘back to basic’, het mag weer!

Nieuwe lichting Scandinavische rockbands dient zich aan

Joost Koopman, ,

Zij die denken dat het beste uit Scandinavië louter degelijke auto’s, betaalbare meubels en musicalschrijvende Eurovisie-winnaars betreft, think again! Uit het koude noorden komt zonder enige twijfel ook een nieuwe generatie originele rockbands.

Nieuwe lichting Scandinavische rockbands dient zich aan

Natuurlijk, we kennen allemaal de Noorse doommetal-acts van welleer, maar een mens kan maar zoveel zwart-witte schmink en bebloede mondhoeken verdragen. Het begon zo eind vorige eeuw met de hype rond de Zweedse band The Hives. En wees eerlijk; het was lang geleden dat een band zich zowel qua look als qua sound zó origineel presenteerde. De beurt is nu aan andere Scandinavische rock-acts om ook van zich te laten horen. Zoals The Cleaning Women, die op Lowlands eenieder verbaasde met hun strakke set, gefabriceerd met gemodificeerde droogtrommels en waslijnen. Een teken aan de wand? In EKKO was het aan Magic Bullet Theory en Quit Your Dayjob om de noordse triomftocht door te zetten en dat deden zij zonder twijfel. We trappen af met Magic Bullet Theory; een vierkoppige Deense formatie die een aanstekelijk brouwsel van punk, surfrock en blues – zelfs de mondharmonica en slide werden uit de kast getrokken – serveerde. Het repertoire liep uiteen van up-tempo punknummers korter dan een minuut tot bluesy liedjes à la Blue Hotel. De muziek verzandde af en toe wel in een geluidsbrij, maar dit was niet dermate storend dat het afbreuk deed aan de gehele set. Compleet met slechte verhaaltjes tussen de nummers door was het al met al een zeer behoorlijk optreden. Jammer alleen dat de zaal tijdens hun optreden leeg genoeg was om er een vloeroefening te houden. Na een korte adempauze de beurt aan het Zweedse Quit Your Dayjob. Niets had je kunnen voorbereiden op wat door deze jongens werd gebracht. Na er een tijdje over nagedacht te hebben is de enige omschrijving die ik kan bedenken: ‘electro-nerd-punk’. Probeer je voor te stellen; een gitarist-zanger van twee turven hoog die met spastische bewegingen en gekke bekken zijn ding doet, een kale keyboardspeler die na ongeveer ieder nummer omvalt en een slungelige reus achter de drumkit die de ééneiige tweelingbroer had kunnen zijn van Eels’ E. De muziek die door deze jongens wordt gemaakt is op z’n minst eigenaardig te noemen, de instrumenten volledig overstuurd en de zang afgewisseld tussen een normale en een extreme echo-microfoon. Nummers duurden gemiddeld ook niet langer dan een minuut en bestonden alleen uit het een x-aantal keer uitgillen van pakkende titels als: ‘Look, a dollar!’, ‘Sperms are germs’ en ‘Pissing on a panda’. Tel hier nog een aantal fraaie capriolen bij op – als stagediven op één toeschouwer – en je hebt een fantastisch optreden van één van de origineelste bands. Ook het, inmiddels iets uitgedijde, publiek was blijkbaar erg gecharmeerd van het optreden, blijkens de minutenlange smeekbede om een tweede encore die geheel in stijl níet werd gegeven. Kortom, twee bands om absoluut in de toekomst in de gaten te houden. En dan met name toch Quit Your Dayjob. Quit Your Dayjob en Magic Bullet Theory Gezien: EKKO, donderdag 13 januari 2005
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht