Ruud Lemmen is een van de drijvende krachten achter de Tilburgse muziekscene. Na het hebben van een eigen platenlabel, jaren als programmeur bij 013 en negen jaar lang festivaldirecteur te zijn geweest van WOO HAH! is hij nu interim-directeur bij poppodium en skatepark Hall of Fame. Daarnaast zet hij zich als nachtburgemeester van Tilburg in voor het nachtleven. Wat drijft hem, hoe kijkt hij terug op zijn carrière en waar ligt zijn focus nu?

Dagelijkse dynamiek van Hall of Fame

Als directeur van Hall of Fame is Ruud vooral bezig met het grotere plaatje. De dagen van enkel boekingen regelen en contracten tekenen zijn voorbij. "Mijn werk is echt praten geworden. Ik ben constant met iedereen in gesprek over hoe het bij hen gaat, wat ik voor ze kan betekenen, en hoe we de Hall beter kunnen laten functioneren. Ik ben soms wel 25 tot 30 uur in een week alleen maar aan het praten en ik ga van meeting naar meeting. Daarom duurde het ook zo lang voordat wij een interview konden plannen," lacht Lemmen.

Een belangrijk speerpunt is het vernieuwen van de organisatie zonder de kernwaarden van Hall of Fame te verliezen. Zo is er in maart een nieuwe programmeur aangesteld, Rowan Barajanan, de medeoprichter van The Cat’s Back en net zo’n grote muziekliefhebber als Ruud. Ruud: "Toen ik hier binnenkwam, wilde ik graag een frisse energie brengen en dat is ook wat ik graag wil met een nieuwe programmeur. Je hebt hier een hoop mensen werken die goed zijn in hun vak en hier al lang zitten. Maar die ook echt vanuit de community van de Hall komen. Het binnenbrengen van iemand van buiten de organisatie zorgt weer voor nieuwe ideeën en een beetje wrijving, en dat is goed. Ik denk dat het bij werving van nieuw personeel belangrijk is om een mix te hebben van mensen die van buitenaf komen en mensen die al bekend zijn bij de Hall."

Zijn aanstelling als interim-directeur liep in eerste instantie tot medio 2025, of het zijn plan is om langer dan dat te blijven? "Zowel de gemeente als het bestuur van Hall of Fame zagen graag dat mijn tijd bij de Hall langer zou zijn, en daar sluit ik me bij aan. Voor nu heb ik getekend tot zomer 2026. Daarna zien we weer verder."

Burgemeester van de Tilburgse nacht

Hoe gaat het met het combineren van het nachtburgemeesterschap met de directeur zijn bij Hall of Fame? Lemmen vertelt: “Dit gaat eigenlijk prima. Het werk ligt natuurlijk in het verlengde van elkaar. Het nachtburgemeesterschap is een vrijwillige functie en het is ook niet iets wat dagen werk kost. Ik vind het vooral gewoon mooi om te doen.”

Lemmen is als Nachtburgemeester vooral veel in contact met een hoop organisatoren die nacht/clubavonden organiseren. “Ook heb ik contact met de gemeente. Ik heb dan ook niet zo lang geleden in samenwerking met en voor wethouder Bas van de Pol een avond georganiseerd waarbij we organisatoren en de gemeente in gesprek lieten gaan over hun nachtvisie. Veel gemeenten in Nederland willen tegenwoordig graag een nachtvisie hebben die los staat van de gemeentevisie. Dit is iets wat veel prioriteit heeft op het moment.”

Hij ziet bij het opstellen van deze nachtvisie een aantal knelpunten: "Veiligheid is een van de belangrijkste punten en er kan veel beter," zo begint Lemmen. "En dan bedoel ik niet alleen fysieke veiligheid, maar ook dat mensen zichzelf kunnen zijn en zich vrij voelen om zich te uiten zoals ze willen.”

Een ander heet hangijzer: de sluitingstijden. De nachtburgemeester ziet kansen in hoe andere steden het nachtleven bevliegen: "In Eindhoven zijn ze bezig met 24-uurs vergunningen. In Groningen werkt dat systeem al jaren goed, en ik denk dat dat in Tilburg ook zou moeten kunnen. Als je ervoor zorgt dat bruine cafés rond een uur of één sluiten, kroegen rond een uur of vier en clubs de hele nacht door kunnen, dan scheid je de publieksstromen. Dat zorgt ervoor dat mensen zich beter verspreiden en naar de plek gaan waar ze zich het meest thuis voelen. Zo voorkom je eventuele frictie tussen verschillende bloedgroepen en creëer je een prettiger uitgaansklimaat voor iedereen."

Een nieuwe club in Tilburg?

Ook de huisvesting van nachtclubs is een onderwerp dat vaak terugkomt in gesprekken over de Tilburgse nachtcultuur. "Er is een groot gat tussen de kleinere locaties, zoals de kleine zaal van 013, de Smederij, Hall of Fame en het hoofdpodium van 013. Er mist echt iets in het middensegment. De vraag is: moeten we daar iets nieuws voor creëren? Is er genoeg vraag om dat rendabel te maken? En als dat er is, hoe gaan we dat dan realiseren?"

Een idee dat al vaker is geopperd: een nieuwe club aan de rand van de stad. "We hebben het er al gekscherend met verschillende mensen van de gemeente over gehad: ‘Wat als we nou een loods aan de rand van de stad openen als nachtclub, waar we 2000 man in kunnen duwen?’ En dan zegt iedereen: ‘Ja, vet!’ Maar daarmee is het natuurlijk niet meteen al geregeld. Voordat zoiets echt van de grond komt, moeten er nog heel veel stappen worden gezet."

Voor Lemmen is het duidelijk: eerst moet er een heldere visie op het nachtleven komen. "Het belangrijkste nu is dat die nachtvisie er komt. Daarna kunnen we verder kijken naar nieuwe huisvesting en de volgende stappen zetten om het nachtleven van Tilburg verder te laten groeien."

Terugkijken op een succesvolle carrière

Met decennia aan ervaring in de muziekindustrie heeft Lemmen een indrukwekkend cv opgebouwd. Van programmeur bij 013 tot directeur van WOO HAH!, hij heeft grote ontwikkelingen meegemaakt en zelf in gang gezet. Hoe kijkt hij daarop terug? Lemmen: "Als ik terugkijk op mijn carrière en ik denk aan WOO HAH!, hoe je dat van de grond af opbouwt en een jaar lang met jouw team ergens naartoe werkt… Dat is ontzettend gaaf. Het opbouwen van zoiets, van 3.000 naar 40.000 man, dat is echt vet en het is een van de dingen in mijn carrière waar ik het meest trots op ben. Zoiets zou ik ooit in mijn leven met een nieuw project nog wel heel graag willen."

Of hij dat nog aandurft? "Ja.. jawel. Misschien niet meer per se met hiphop, maar met iets anders. Dat zou me wel een uitdaging lijken. Verdere dromen heb ik eigenlijk niet echt. Ik neem het wel gewoon hoe het komt.”

Van WOO HAH! naar Hall of Fame

WOO HAH! is in 2023 overgenomen door Rolling Loud en Lemmen heeft toentertijd afstand van zijn titel als directeur genomen. Hoe voelt het om een festival dat jij vanuit de grond hebt opgebouwd, noodgedwongen af te moeten staan? "Natuurlijk is dat ontzettend balen. Maar het voelt niet zozeer alsof WOO HAH! mijn kindje was en dat ik het opeens moest loslaten. Het is eerder een van mijn grote liefdes geweest. Op een gegeven moment gaat de liefde helaas over en moet je verder. Hall of Fame is nu mijn nieuwe liefde." Voor hem is het belangrijkste dat hij altijd blijft bouwen, of dat nu een festival, een poppodium of het nachtleven van een stad is. Of Ruud met een gerust gevoel een bezoekje aan Rolling Loud zou kunnen brengen? “Ja zeker. Ik blijf een muziekliefhebber. Dus als Rolling Loud nog een keer naar Nederland komt ga ik er graag heen. Dan niet meer als directeur, maar als bezoeker met een biertje in mijn hand.”

En waar denkt hij zichzelf te zien over tien jaar? "Er komen altijd spannende dingen op mijn pad. Ik ben al twintig jaar in deze sector bezig en tot nu toe heeft er zich altijd wel iets nieuws aangediend. Ik maak me daar geen zorgen over. De tijd van zorgen maken is wel voorbij." De directeur pakt toch nog even terug op het onderwerp dromen: “Het zou heel vet zijn om Hall of Fame steeds verder en beter op de kaart te zetten. Daar begin ik nu de eerste dingen van te zien. Het programma is steeds voller, er komen steeds meer mensen en meer mensen hebben het in de stad ook over Hall of Fame. Het zou ontzettend mooi zijn om de potentie die Hall of Fame heeft te kunnen laten zien. Ik ben er ook wel van overtuigd dat dit gaat lukken. Dus het is misschien niet helemaal een droom, maar meer iets waar ik echt de focus op heb en iets wat ik gewoon heel vet vind.”