Een bijzonder project voor de dj/producer die zich voornamelijk bezighoudt met het maken van high-energy trap, jungle en bass muziek. We spreken hem een paar dagen voor zijn vertrek en vroegen hem hoe het ervoor staat met de zenuwen: “Ik ben wel zenuwachtig, maar ik ben er ook echt wel klaar voor. Ik kijk heel erg uit naar het avontuur en om dit met mensen te kunnen delen aan de hand van de EP die ik hierna ga uitbrengen, maar ook bijvoorbeeld met beelden die ik zal delen. Door de enthousiaste reacties heb ik wel vertrouwen dat het goed gaat komen. De laatste paar maanden is dit natuurlijk een beetje mijn kindje geweest en nu het avontuur echt gaat beginnen geven de positieve reacties van mensen een goed gevoel.” Noah krijgt zelf erg veel energie van de organische geluiden die bijvoorbeeld in de folkmuziek te vinden zijn en hij denkt dat het erg goed past om daar een energieke beat onder te zetten. Hij heeft al best wat geëxperimenteerd met mensen uit Nepal en volgens hem werkt dat wel: "Ik gooi mezelf zeker in het diepe met dit project, maar ik denk dat het allemaal zijn plek wel gaat vinden. Er zijn zeker nog dingen waarvan ik geen idee heb hoe ik het moet gaan doen, maar met een beetje geven en nemen komt dat wel goed."
Afgelopen juni stond hij met zijn afstudeershow in 013, sindsdien is Noah Strik hard bezig met zijn nieuwe project: Project Nepal. Op 1 november vertrok de producer voor 50 dagen naar Nepal om hier rond te trekken en samen te werken met lokale muzikanten. Het doel? Ongehoorde verhalen aan het licht brengen en meer mensen kennis laten maken met Nepalese muziek: “Ik ga mezelf in het diepe gooien in een ver land waar ze bijna geen Engels spreken. Ik wil gaan kijken hoe je op basis van liefde voor muziek kan matchen, emoties uit kan wisselen en wat voor muzikale rare blend daaruit komt.”
Een 50-dagen lange reis met als einddoel een zes-nummers-tellende EP dus. Het is een ambitieus plan van de pas 21-jarige Schijndelse artiest en dat beseft hij zelf ook maar al te goed: “Ik heb het gevoel dat het een project is wat helemaal niet had mogen plaatsvinden. Omdat het gewoon zo'n grote operatie is. Als je kijkt naar alles wat ik daar wil doen.” Ook het aanvragen van een subsidie was een behoorlijke klus, maar het lukte Noah wel: “Veel subsidies zijn begrensd aan Nederland. Dus als je aangeeft dat je naar een ver land zou willen dan is dit vaak niet mogelijk. Ik heb maandenlang het hele land doorgereisd met allemaal afspraken om subsidies te regelen. Ik werd heel veel afgewezen maar uiteindelijk is het wel gelukt binnen mijn eigen gemeente: Meierijstad. Ik had niet verwacht dat daar kansen lagen voor een subsidie, maar zij waren juist erg enthousiast.” Wel benadrukt hij: “Het hele project is non-profit. Ik wil niet 'die guy' zijn die daarheen gaat en er dan alleen zelf van profiteert, financieel gezien. Ik wilde het vooral ook doen voor mijn eigen artistieke ontwikkeling. Ik heb me erg verdiept in de mogelijkheden om daar zoveel mogelijk te kunnen doen wat ik voor ogen heb, als westerse witte jongen. Ik wil me zo respectvol mogelijk opstellen naar de mensen daar. Buiten zelf research doen, heb ik ook met mensen die daar wonen gebeld met de vraag hoe zij over het plan denken.''
Buiten het aanvragen van een subsidie, heeft Noah ook een crowdfunding opgezet voor de reis. Het doel van de crowdfunding is het verbeteren van het educatiesysteem in Nepal. Het land is qua landschap heel complex en door het regenseizoen zijn veel kleine dorpjes erg geïsoleerd van elkaar, hierdoor is het erg lastig om educatie te regelen vanuit een centraal punt en het aanbod van goede educatie is dus erg klein. Het probleem in het land is dat er veel mensen naar de steden of uit het land trekken, waardoor het land langzaam leegloopt. De mensen die er wel nog blijven wonen worden hierdoor een beetje verwaarloosd en alleen gelaten. De crowdfunding draait om het gratis maken van educatie voor straatkinderen. Zodat zij een plek hebben om te leren en zo een heropbouw te creëren. Niet alleen het crowdfunding geld, maar ook de winst van het project zal naar dit goede doel gaan. Het siert de artiest enorm, om ook nog iets terug te willen doen voor de bevolking, Noah vertelt erover: “Dit is natuurlijk niet een probleem wat je zo in je eentje op kan lossen, maar we hopen hier een mooi begin mee te kunnen maken en een bijdrage te leveren. Zodat in ieder geval een paar kinderen onderwijs kunnen krijgen en later een baan kunnen krijgen die ze vet vinden."
Noah is altijd erg geïnteresseerd geweest in verschillende culturen en heeft dit ook veel verwerkt in zijn muziek in zijn tijd op de Rockacademie. Maar waar komt die interesse vandaan? "In eerste instantie ben ik niet heel bewust aan de gang gegaan met die etnische sounds. Mijn moeder luistert heel veel meditatie muziek, dus misschien dat die interesse deels op die manier mijn hersenpan binnen is geslopen. Op de Rockacademie stond ik ook wel een beetje bekend om mijn interesse voor verschillende culturen in muziek denk ik.” Hij wil in Nepal niet alleen de muziek opzoeken, maar ook het verhaal van de mensen achter de muziek. Dat gaat hij niet alleen doen, maar samen met zijn vriendin: “We hebben al heel veel samen gedaan als het gaat om muziek. Zij danst en we werken bijvoorbeeld veel samen aan videocontent. Het is heel chill om eigenlijk met zo'n klein team op pad te gaan, met zijn tweeën kom je ook veel dichter bij de mensen in plaats van dat je met een soort formeel groot team op iemand afkomt.”
De keuze voor Nepal is overigens geen vreemde, de ouders van Noah hebben vroeger door het land gereisd en een ontzettende liefde voor het land opgebouwd. Noah is zelfs vernoemd naar een van de twee gidsen die zijn ouders door Nepal hebben geleid: “De ene gids heette Noah, de andere heette Maila. En zo heet mijn broer.” Natuurlijk vragen we ons dan af wat de ouders van Noah vinden van het project: “Ze vinden het tof dat ik naar Nepal ga, maar vinden het ook spannend omdat het logistiek gezien een behoorlijke operatie is. De binnenlandse vluchten en plekken bezoeken waar een verhoogde kans op malaria is, maakt het spannend. En omdat ik er muziek wil gaan maken neem ik ook veel kostbare apparatuur mee, dit maakt je wel extra kwetsbaar. Maar ze zijn ook vooral trots dat ik verder ga met hun passie voor Nepal.”
Toch zijn zijn ouders niet per se de reden dat Noah voor Nepal koos: “Zij hebben er zeker voor gezorgd dat ik altijd nieuwsgierig ben geweest naar culturen, door al hun verhalen. Als kind krijg je dan het idee van een hele mysterieuze wereld ergens ver weg en daar wilde ik altijd meer van weten. De reden voor Nepal is natuurlijk wel een beetje in verband met mijn ouders, omdat zij voor mij een hele mooie basis hebben gecreëerd met het land. Maar ik ben vooral heel benieuwd naar Nepal omdat het zo'n divers landschap heeft, ook wat betreft muziek. De vele verschillende etnische groeperingen maken de reis cultureel gezien heel aantrekkelijk. Je hebt er als ik het goed heb 142 stammen en 123 verschillende talen. Om dit nou samen te gaan vatten in de zes nummers die ik wil gaan maken is natuurlijk onmogelijk. Daarom heb ik ervoor gekozen om verschillende plekken in het land te bezoeken zodat ik wel de diversiteit van het land zo goed mogelijk vast kan leggen.”
Noah hoopt vooral dat hij mensen of groeperingen vindt die hun verhalen willen doen via de muziek en daarbij is hij zich zeker bewust van het feit dat hij een buitenstaander is: "Muziek is daarin denk ik wel een taal die iedereen spreekt, dus ik hoop dat de mensen open staan voor mijn ideeën. Dit zal niet altijd makkelijk gaan denk ik, maar ik ga ervoor. Het is de bedoeling dat we ons echt in het diepe gaan gooien daar en gewoon mensen aan gaan spreken met ‘Yo, heb je zin om samen muziek te maken?’' Ik heb van tevoren ook met mensen die daar wonen gebeld om te vragen hoe zij over dit idee dachten. Want ik kan dit natuurlijk heel graag willen, maar als daar verder geen interesse in is dan wordt het lastig. Gelukkig kreeg ik vooral enthousiaste reacties. Veel van de mensen uit Nepal die ik gesproken heb, zeggen dat ze zich best wel ongehoord voelen op muzikaal vlak.”
Onvoorbereid is de producer zeker niet. Hij heeft al wat contacten gelegd die hem kunnen helpen en advies kunnen geven. “Maar er zijn ook zeker plekken waar ik geen idee heb wat me tegemoet gaat komen, dat is ook juist wel het vette van dit avontuur. De plekken die ik zeker ga bezoeken zijn: Kathmandu, Ilam, Chitwan, Pokhara, Ghandruk, Gorkha. Misschien dat ik ook nog naar Nagarkot en Baglung, als ik daar tijd voor heb.”