Een week lang kon er gestemd worden op songs van Tilburgse artiesten en bands voor de 3voor12/Tilburg: Song van het Jaar en dat hebben jullie massaal gedaan! Uit de bijna 900 stemmen is deze top 13 lijst gerold en bijzonder om te vermelden is dat plek 9 op de lijst een gedeelde plek is!

Wat begon als soloproject van Jeps Salfischberger, is inmiddels uitgegroeid tot een driekoppige band en slaat daarmee ook qua sound een nieuwe weg in. Het trio DARKER, bestaande uit Salfischberger zelf, Valerio Recenti en Evelien Rombouts, maakt elektronische popmuziek met darkwave-invloeden en inspiratie halen ze uit bands als Depeche Mode, Nine Inch Nails en Massive Attack. In 2022 kwam ‘Enough’ uit, een track over een nieuw begin met een donkere en melancholische sound waarmee ze plek nummer 13 pakken in deze lijst.

Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat Anouk Vrakking zich beter kon uitdrukken in muziek dan op welke andere manier dan ook: altijd aan het zingen, dansen en theaterstukken aan het opvoeren. Na haar studie aan de Rockacademie ging ze verder onder haar artiestennaam Noek en maakt ze Nederlandstalige pop, beïnvloed door de kleinkunst. Na een moeilijke tijd, gevuld met pieken en dalen, bracht ze afgelopen jaar haar debuutsingle ‘De Klok’ uit: de eerste single van een drieluik dat gaat over een liefde die niet kon zijn.

Al vanaf kinds af aan is Sam Asari bezig met muziek; hij speelde piano in een plaatselijke kerk en zijn passie voor muziek is sindsdien alleen maar verder gegroeid. In 2021 releasde hij zijn eerste EP en afgelopen jaar kwam hij met zijn single ‘Alone’; we hebben allemaal op een bepaald moment in ons leven wat rust nodig, even alleen zijn en op adem komen en dat is precies waar deze track over gaat. Hij wil met zijn mix van afrobeat, afroswing, R&B en hiphop een veilige plek bieden, een gevoel van troost voor degenen die naar hem luisteren.

Het was een tijdje stil rondom rapper Q’n, het alias van Koen Hendriks, maar dat wil niet zeggen dat hij stilgezeten heeft. Hij tekende in 2021 als eerste artiest bij het in Tilburg gevestigde 162 Records en werkte daar samen met o.a. rapper Ares en producer Skiba aan nieuwe muziek waaronder dus de nummer 10 uit deze lijst: ‘Stereo’. Dat nummer gaat over een best wel donkere periode waar hij een tijdje geleden in zat; hij hoorde stemmen, blowde en dronk veel en zorgde slecht voor zichzelf. Een goudeerlijke track waarmee hij qua sound een nieuwe richting inslaat. Ook mocht hij dit jaar meedoen met het rondreizende festival Popronde waar we hem afgelopen jaar over spraken. Dat interview is hier terug te lezen.

In 2022 maakten we kennis met een aantal nieuwe termen zoals 'memetechno' en 'meme ‘n bass' met als grondleggers namen als Vieze Asbak, Natte Visstick en natuurlijk Tilburgs trots Gladde Paling. Zijn carrière zit in een stroomversnelling: hij bracht het album Dansmuziek uit, introduceerde zijn eigen clubavond 'Vissa', werkte samen met Joost en pakt nu de negende plek in deze lijst met zijn nummer ‘Ratata’. Zijn muziek zit vol gekke bliepjes, nostalgische samples uit games/series en de befaamde stem van Google Vertalen. We kunnen er een hoop over zeggen, maar luister vooral zelf.

Nadat de Engelstalige EP The House Spirit in 2017 verscheen, hebben de heren van Vanaheim vier jaar lang met bloed, zweet en tranen aan het debuutalbum Een Verloren Verhaal gewerkt; het concept van het album gaat over de destructieve aard van de mens en moeder natuur. De eerste track van het album ‘Uit Steen Geslagen’ pakt de achtste plek in deze lijst: het nummer begint met een folky keyboard-intermezzo, maar explodeert na een minuut met blastbeats en fantastische gitaarriffs begeleid door een epische orkestmelodie.

Met hun debuutsingle ‘Easy Going’ scoorde Mood Bored meteen een hit. De kersverse Rockacademieband liet hun talent al meerdere malen schitteren bij diverse radiostations en reisde het hele land af met hun Poprondeshows, daar maakten ze zoveel indruk dat ze dit jaar zijn uitgeroepen tot één van de 12van3voor12 veelbelovende talenten. ‘Easy Going’ is geschreven door bassiste Myrte Driesenaar als een sneer naar haarzelf: ‘Ik heb het nummer geschreven toen ik een beetje in de put zat. Om het weer positief te bekijken heb ik mezelf toen een beetje belachelijk gemaakt. Zo’n bouncy liedje werkt dan heel goed om uit die sleur te komen.’ Wij spraken een paar maanden geleden al met de band en dat interview kun je hier teruglezen.

Na hun debuutalbum in 2020 bleef het in 2021 en 2022 een beetje stil rondom de Tilburgse band Yesterday’s News, beide jaren brachten ze slechts één single uit. Maar met het in 2022 uitgebrachte nummer ‘Break Free’ behalen ze toch een mooie zesde plek in deze lijst, een punktrack met poppy invloeden en een lekker meezingrefrein. We hebben eerder al vernomen dat de band druk bezig is met het maken van nieuwe muziek, wij zijn benieuwd.

Ze zijn al een tijdje een gevestigde naam in de Tilburgse metalscene, brengen al sinds 2018 een behoorlijk arsenaal aan nummers uit, maar een album was er nog altijd niet… Tot afgelopen jaar! Eerder uitgebrachte singles en een paar nieuwe tracks werden samengebundeld tot debuutalbum Impair The Vision, over de geslaagde releaseshow schreven we eerder al. Een van die nieuwe tracks op het album is ‘Fear Of Unbelief’, een samenwerking met gastvocalist Alan Grnja van de band Distant; het nummer zit vol invloeden uit deathcore en kent veel tempowisselingen, wederom een kneiterharde metalcore track zoals we van de band gewend zijn. 

 

Het is hartje juni wanneer plots een Willem II-hooligan track op Soundcloud verschijnt. ‘Wij zijn hier alleen maar voor bier / steek een Ajacied in zijn nier’ klinkt er uit de ongegeneerde track ‘NIET BANG’ van de heren van Vegan Music. Het klinkt gimmicky en voor het ongetrainde oor nogal vuil, maar wie verder luistert dan alleen deze track hoort de liefde en trots voor Tilburg. We zien mutsen, maskers - en een niet te vergeten de Korvelvlag - maar wie de mannen achter Vegan Music zijn en met hoeveel ze eigenlijk zijn, is nog altijd een mysterie. Hoe dan ook krijgen ze volop liefde van de Tilburgers en eindigen ze met hun experimentele hiphop en kneiterharde track ‘NIET BANG’ op de vierde plek in deze lijst. Meer over deze jongens lees je hier in ons interview.

‘Waste of Time’ is een catchy indiepopnummer met een eigenwijs en uniek geluid. De vijfkoppige band NORE is afkomstig van de Rockacademie en bracht eind 2022 haar debuut-EP stressed? uit waarop de band zich ook van een andere kant laat zien; iets melancholischer, maar wel met de ironie die we ook terughoren in ‘Waste Of Time’. Het nummer gaat over twijfels binnen een relatie en de vraag of die relatie geen tijdverspilling is en zit vol springerige gitaarriffs en catchy baslijntjes, het is tevens de eerste single van de huidige bandformatie. We spraken de band pas geleden over hun nieuwe EP-release en hun toekomstplannen, dat interview lees je hier.

In 2022 stond er eindelijk weer eens een techno-act op in Tilburg: Le Cane. Het duo, bestaande uit Erik Pieters en Bram Linssen, heeft al jaren ervaring in de muziekwereld en sloegen in 2022 de handen ineen. Afgelopen juni releasden ze pas hun eerste single, maar in september werden we alweer getrakteerd op drie nieuwe releases met onder andere ‘Need Me’, een hypnotiserende technotrack met invloeden uit de trance-, acid- en househoek, waarmee ze in hun eerste jaar meteen een tweede plek pakken bij onze Tilburgse Song van het Jaar-verkiezing.

Dit jaar releasden ze hun tweede album The Gardenshed Tape en stonden ze in een uitverkochte Club Smederij met o.a. Yung Internet: de heren van hiphopcollectief De Tuinhuis zijn goed op dreef. Wekelijks komen ze samen in hun tuinhuisje om te chillen en muziek te maken en dat harde werken betaalt zich uit door met hun track ‘nuldertien’ de titel Tilburgse Song van het Jaar 2022 te pakken. Veel weten we nog niet over deze boys en dus was het hoog tijd om ze te spreken en feliciteren, een uitgebreid interview kun je hier lezen!