De grootste droom van een beginnend bandje? Over tien jaar nog bij elkaar zijn en samen muziek maken; dat is precies de vibe die NORE af wilt geven met hun muziek en shows. Samen zijn, het gezellig hebben, je problemen bespreekbaar maken en ze daarna lekker van je af dansen. Het leven met een vleugje ironie kunnen zien. Om de band wat beter te leren kennen is 3voor12/Tilburg een kopje koffie gaan drinken met bandleden Tessa Meester, Jeremy Koetsier, Jon Reintjens, Julian Weijers en Sven Lijssen.

Eind november kwam NORE met hun debuut-EP stressed?, een springerige indiepop plaat met een ietwat zwaardere lading. De plaat hebben ze helemaal zelf opgenomen, zoals ze eigenlijk alles zelf doen: zonder label, managers en boekers. Nou ja, dit keer wel met een audio engineer zodat de EP net wat strakker klinkt. “We zijn naar het ouderlijk huis van Sven gegaan, in een dorpje in Limburg, en hebben daar een kamer omgebouwd tot studio. Dekens tegen de muren aan enzo, vijf man in een hokje eigenlijk, en daar hebben we in één week de EP opgenomen.” vertelt zangeres Tessa. “We hebben gekeken welke nummers ons tof leken om op de EP te zetten, die hebben we nog gerepeteerd en toen zijn we gewoon op gaan nemen.” “Bijna alles is als live take opgenomen. De drums zijn live opgenomen met de versterkers in de schuur die dan weer doorgestuurd werden naar de mixing desk in de keuken. Geen perfecte high-end studio opname, maar dat is juist een beetje de vibe die we willen overbrengen.” vult de rest van de band aan.

“Ik heb zelf vaak dat ik het gevoel wat een geluid moet brengen een beetje vaag omschrijf. De bass moet klinken als karnemelk met prik, of dat iets moet klinken als een cracksteeg.” aldus Tessa. “Misschien is dat ook waarom we zo veel mogelijk zelf willen doen, zodat we heel authentiek bij ons eigen geluid kunnen blijven en kunnen doen wat we willen doen. En, als je zelf weet hoe alles moet, weet je later ook beter wat je wel uit moet besteden. De EP zelf opnemen was ook een beetje een experiment om te kijken wat we eigenlijk kunnen.”

CV NORE

2020: Oprichting NORE
September 2021: Radio gig bij 3FM
November 2021: Eerste live optreden voor publiek
Juni 2022: Rockacademie showcase optreden in 013
Zomer 2022: Opnames EP 
25 november 2022: Release van debuut-EP 'stressed?'

Jullie zitten alle vijf op de Rockacademie, hoe komt dat terug in de band?

“Wat vooral fijn is aan een school als de Rockacademie, is dat je verder wordt geholpen in je ontwikkeling. Je kunt zelf kiezen waar je je op wilt focussen en waar je aan wilt werken als muzikant; zoals op muzikale ontwikkeling of misschien juist meer de business kant van de industrie. De Rockacademie heeft er ook wel voor gezorgd dat we elkaar makkelijker hebben gevonden natuurlijk en je hebt ook zoveel aan je mede-muzikanten/studenten, je leert van elkaar, helpt elkaar en terwijl iedereen zich focust op iets anders. Eigenlijk is het een soort muziekindustrie-light, waar je alles kunt leren wat je later nodig gaat hebben. Na vier jaar heb je de skills om het allemaal zelf te mogen gaan doen.”

Wat is jullie grootste doel als band zijnde?

“Over tien jaar nog steeds bestaan en met elkaar muziek maken. Een band zijn is eigenlijk als met z’n vijven getrouwd zijn: dat we het over tien jaar nog steeds leuk hebben met elkaar, dat is het grootste doel. Het scheelt dat we allemaal muziek studeren, dus je weet van elkaar dat je dezelfde kant in wil. Er is niet opeens iemand die na zijn studie zegt dat ie stopt om in zijn vakgebied aan de slag te gaan. Het zou ook fijn zijn als we alles zelf zouden kunnen blijven doen en het volledig op onze manier kunnen doen.”

En bekend worden?

“Dat zou echt heel mooi zijn! Maar liever wat onbekender en een gezellige tijd, dan heel bekend en misschien wel ongelukkig. We willen graag meer gaan touren, met een busje het land door en misschien dan ook wel naar het buitenland. Nu studeren we nog maar als we afgestudeerd zijn hebben we meer tijd vrij om te gaan spelen, en er is nu geen haast, we willen ook realistisch blijven. Het zou wel tof zijn om op een groot festival als Down The Rabbit Hole te staan, dan ergens op een piepklein podium, maar dat je wel kunt zeggen dat je er hebt gestaan. Desnoods op de camping haha, maar de main stage zou geweldig zijn.”

"Een band zijn is eigenlijk als met z’n vijven getrouwd zijn: dat we het over tien jaar nog steeds leuk hebben met elkaar, dat is het grootste doel."

 

 

 

Er is veel kunst te vinden rondom de band: in de shirts, stickers en artwork van de EP en singles. Zijn jullie hier bewust mee bezig?

“Ik (Tessa) teken veel, vooral dingen die net zo zijn van ‘Ehhh wat is dit?’. Bijvoorbeeld Fred de Rat (zie foto, red), of Gerben de Egel met een mensenhoofd en van die vieze kinhaartjes. Wat ik teken is niet per se voor NORE, maar als er dan iets is wat bij de band past gebruiken we het daar wel voor. Eerder was ik wel bang dat de muziek en kunst niet bij elkaar zouden passen, maar ik heb er gewoon op gegokt en het is goed uitgepakt. Soms is het echt heel makkelijk, maar de cover van de EP had bijvoorbeeld echt acht versies nodig voordat iedereen het er mee eens was.”

Zouden jullie nog met iemand samen willen werken?

“Misschien met een vette producer of dj, maar daar zouden we wel over na moeten denken. Dat je dan een keer de mogelijkheid hebt om alles netjes digitaal op te nemen. Of een keer een single met een heleboel blazers. Er is denk ik niet één artiest of band te noemen waar we mee samen zouden willen werken, maar meer met iemand die iets nieuws kan brengen. Die mensen kom je ook wel vanzelf tegen in de muziekindustrie.”

Zijn er nog shows waar jullie naar uitkijken?

“We hadden al best wat gigs gedaan voordat we de EP gingen opnemen, omdat we daarvoor moesten wachten tot Sven’s ouders op vakantie gingen. Dat ging dus ook heel snel, omdat we niet zo lang meer wilden wachten met iets releasen iets te releasen. We zouden het wel heel tof vinden als we ooit nog een keer met de Popronde mee mogen doen.”

En beste show tot nu toe?

“De releaseshow van de EP was echt heel vet om te doen. We hadden het idee om in ieder van onze thuissteden/dorpen op te treden als releaseshow, maar uiteindelijk hebben we bij Tessa achter in de tuin de show gehouden. Het was koud, en een beetje nat, maar echt heel vet om te doen. We hadden een rapper als opener, wat eigenlijk totaal niet past maar dat voegde juist wel iets toe aan de vibe. Uiteindelijk waren er iets van 80 man, super tof. We hebben het best simpel gehouden, kleine PA set met vuilniszakken tegen het water en met lampjes die Tessa ooit over heeft gekocht van een of andere raver.”

Zien jullie jezelf meer als band of als vrienden?

“We zijn een band, maar daarnaast ook gewoon vrienden. En er zijn ook een heleboel andere vrienden bij de band betrokken die dan niet in de band zelf zitten, maar er wel bij horen en mee helpen. Als we al die mensen er niet bij hadden gehad was er een heel andere sfeer geweest, omdat je dan hun inbreng mist. Het is echt leuk dat vrienden zich ook welkom voelen om mee te helpen, iedereen helpt elkaar en is heel respectvol naar elkaar. Het is ook wel fijn om te weten dat er andere mensen zijn die in de band geloven, soms zelfs meer dan wij zelf.”

Nog iets wat jullie mee willen geven aan Tilburg?

“Ik (Tessa) wil nog wel wat zeggen over optreden. We merken als band dat als we optreden dat mensen zich echt welkom voelen om te komen ook al kennen ze ons niet, en dat is ook het gevoel dat we af willen geven. Dat iedereen mag komen, zich gehoord en welkom voelt. Onze teksten zijn wel zwaar, maar zo brengen we het niet, bij ons kun je juist ff lachen om heavy shit. Het is goed dat je mensen ziet lachen en tussen nummers door contact met ze kan maken, dat zijn echt de leukste shows. Stel we headlinen ooit op Lowlands, dan zouden we willen dat dat kleine gevoel van samen zijn er nog steeds is.

Je kunt NORE volgen op instagram @wewantnore of www.wewantnore.com. De EP stressed? is vanaf nu ook te koop bij Sounds Tilburg