Ze zijn al sinds 2013 een gevestigde naam in de Brabantse metalscene en in 2019 brachten de heren al eens een EP uit, maar 6 mei 2022 was het dan eindelijk zo ver: het debuutalbum Impair The Vision van Changing Tides ziet het levenslicht. De band heeft iets te vieren dus en dat doen ze niet alleen; samen met support bands Reformist, Fists of Time en Frontstreet braken ze gisteravond de kleine zaal in 013 af tijdens de releaseshow van het album.

Frontstreet

Eerder mochten ze al openen voor de uitverkochte show van Limp Bizkit in de AFAS Live, voor Hollywood Undead in TivoliVredenburg, en vanavond mogen de heren van Frontstreet aftrappen in 013. Het is vijf minuten voordat de band het podium betreedt en er stromen hier en daar wat nog wat mensen de zaal in, maar het lukt de band wel om de zaal al snel tot leven te brengen. Als er wordt gevraagd om wat stappen naar voren te nemen, gehoorzaamt het publiek netjes en begint de band met het loslaten van wat lekkere tunes. Hoewel frontman Martijn Huijskes soms niet helemaal de juiste noot weet te raken en bassist Wilmar Klein en gitarist Remy Dovianus iets te veel bezig zijn met hun eigen instrumenten, spelen ze wel een solide set.

Frontstreet @ 013

Fists of Time

Dan is het de beurt aan de Zeeuws-Vlaamse hardcore band Fists of Time, de zaal staat al een flink stuk voller en het publiek lijkt er ook al wat meer zin in te hebben. Tijdens sommige nummers wordt er een poging gedaan tot een moshpit maar helaas zonder echt succes. Het tekort aan moshpits zegt echter niks over de kwaliteit van de set; de jongens op het podium hebben er flink zin in en hebben geen moshpits nodig om vol overtuiging en plezier te spelen. Frontman Dennie Verhulst laat zijn stem sterk horen en bij sommige nummers hoor je echt de lekkere groove van bassist Jose Leijnse. De vibe is aanstekelijk en het ritme van drummer Douwe van den Worm ontleent zich perfect voor wat geheadbang.

Fists of Time @ 013

Reformist

Het is vanaf het begin al vrij duidelijk dat er fans van het Eindhovense Reformist in de zaal aanwezig zijn. Meteen wanneer de eerste geluiden van het nummer 'The Warning' door de zaal galmen, leeft het publiek op en wordt er uiteraard een moshpit gevormd. Frontstreet en Fists of Time heeft ons goed opgewarmd en het publiek blijkt nu echt klaar te zijn voor het harde werk; want deze moshpit overleeft zo goed als de hele set. In het nummer ‘The Sound of Panic’ laat Matthijs van den Hoven zijn kunsten op de gitaar zien tijdens de gitaarsolo aan het einde van het nummer en Freek Kruijswijks vocals zijn vanavond super sterk: z’n high’s gaan prachtig hoog en z’n low growls voel je tot op het bot.

Changing Tides

Nu het publiek echt lekker is opgewarmd, staat iedereen paraat voor het ultieme feestje dat Changing Tides van plan is te hosten vanavond. De intro van ‘Grondslag’, tevens het openingsnummer van het debuutalbum, galmt door de ruimte en het publiek verschuift meer richting het podium. De band speelt de nummers op dezelfde volgorde als dat ze op het album staan en wat doen de heren dat sterk vanavond; de breakdowns zijn zo goed als foutloos en Kasper Wienk bewijst dat hij niet alleen op de digitale opnames een sterke stembeheersing heeft. Bas van Kampen voert zijn gitaarsolo’s perfect uit en Timmy de Man combineert zijn supporting vocals en bass zonder enige hapering.

Changing Tides @ 013

Halverwege de set maakt de band tijd voor een drinkwedstrijd met fans op het podium en worden er ook wat strandballen in de vorm van ogen het publiek ingegooid, de feestelijke stemming zit er goed in. Aan het einde van het laatste nummer van het album laat het publiek weten dat ze graag meer willen horen en die toegift krijgen ze; de band komt terug het podium op en spelen ze nog twee oudere nummers. Het laatste nummer van de set, ‘Fear/Reality’, eindigt met een lekkere diepe breakdown en is het perfecte einde van een prachtige album releaseshow.