Yes! Nog maar één nachtje slapen voordat het grootste reizende festival van ons land in Tilburg neerstrijkt. In deze reeks interviews met de Tilburgse Popronde talenten spraken we al met rapper Q’n, singersongwriter Oliver Pesch, hardcoreband SWELL en vandaag last but not least: de indierockers van Mood Bored. Ze tekende eerder dit jaar al bij Mattan Records, mochten hun debuutsingle ‘Easy Going’ live bij 3FM spelen en zijn uitgeroepen tot 3voor12 Popronde Talent. Inmiddels is ook tweede single ‘Pour Into Me’ uit en vonden wij het wel tijd om eens kennis te maken met de vrienden Myrte Driesenaar (bass/vocals), Timo de Wit (drums) en Daan Stuyven (gitaar).

Ik las dat jullie elkaar hebben leren kennen op de Rockacademie, maar hoe zijn jullie daar zo met z’n drieën samengekomen en met Mood Bored begonnen?

‘Ja, klopt! We hadden al eerder in andere samenstellingen met elkaar gespeeld binnen de Rockacademie, maar ook daarbuiten. Daarnaast zijn we ook gewoon goede vrienden geworden, dus we gingen al veel met elkaar om en dachten waarom gaan we niet gewoon met z’n drieën muziek maken? En toen was daar Mood Bored!’

Jullie eerste single ‘Easy Going’ ging meteen door het dak, jullie mochten ‘m live spelen bij 3FM, heeft al behoorlijk wat streams op Spotify. En jullie zijn inmiddels ook getekend bij Mattan Records (dat je kent van POM en The Vices) en hebben al behoorlijk wat Popronde shows achter de rug. Hebben jullie nog wel eens tijd om stil te staan bij alles wat er nu gaande is? 

‘Hahaha, nou we staan nog niet op Lowlands en worden niet herkend op straat, onze wereld is niet in één klap helemaal veranderd. Het is wel veel, maar het is ook vooral heel leuk en daar halen we echt veel energie uit. Ook omdat we door de pandemie gewoon een tijdje niet echt hebben kunnen spelen, hebben we er nu juist heel veel zin in. Toen er nog niets mocht konden we gewoon rustig nadenken over de band, veel schrijven en na de pandemie meteen gaan spelen, dat was wel heel chill. We hebben de band daardoor wel goed kunnen lanceren.’

En dan zijn jullie ook nog eens uitgeroepen tot één van de 3voor12 Popronde talenten, wat ging er door jullie heen toen jullie dat hoorden?

‘Ja, dat hadden we echt niet zien aankomen! We wisten wel dat er veel geluld werd omdat we bij Mattan Records getekend hadden, maar hadden dit niet verwacht. We stonden bij de pre-party in Hilversum waar dat aangekondigd zou worden en al die 3voor12 Talenten hadden al muziek gereleased, zieke videoclips en het zag er supergelikt uit en toen ineens kwamen wij ook langs met alleen een persfoto en een demo. Dat was wel even zo van ‘Wow, het kan dus wel’. 

Als ik jullie muziek hoor denk ik een beetje aan bands die vooral in Engeland heel populair zijn zoals Wet Leg, Dry Cleaning en Pip Blom. Maar wat zijn de bands of genres waar jullie je inspiratie vandaan halen?

‘We herkennen ons wel in die namen en we hebben ook wel een beetje die Engelse sound, als indiegitaarbandje zit je al best wel snel in die hoek, maar eigenlijk hebben we niet echt een eenduidig voorbeeld waar we inspiratie uit halen. We luisteren allemaal wel veel muziek en alledrie ook best verschillend, van pop tot keiharde garage, maar het is juist tof dat als we dan samen muziek gaan maken dat het een beetje van alles heeft. En natuurlijk luisteren we wel eens naar nummers en denken we ‘Misschien kunnen we een bepaald stukje net zo hard maken als dit’.

De teksten van jullie songs zijn best melancholisch, uit wiens koker komen die? En vanwaar de combi tussen de melancholische teksten en de vrolijke dansbare muziek?

‘Ik schrijf de teksten,’ aldus Myrte ‘en ja daarin haal ik misschien wel wat inspiratie uit andere bands die melancholie en uptempo combineren. Ik vind dat als je verdrietig bent, je niet perse alleen maar verdrietige muziek moet luisteren of maken. Ik vind het leuk om juist dat contrast op te zoeken.’

Kunnen we binnenkort meer singles of zelfs een EP of album verwachten?

‘Er komt sowieso begin volgend jaar een EP en daarvan komt nog één nummer als single uit.’

Twee weken geleden heb ik jullie in The Cat’s Back zien spelen en live gaat het er wel een tandje harder aan toe dan op plaat. Zo ontstond er een heuse moshpit bij ‘Easy Going’, niet per sé een nummer waarbij ik dat verwachtte, wat doet het met jullie als je zoveel mensen ziet losgaan en meezingen op jullie nummers?

‘Ja voor ons was dat ook wel echt een verrassing haha, wij hadden ook niet verwacht dat het zou los zou gaan. Maar als je dat ziet ga je alleen maar met nog meer plezier spelen. Het was sowieso echt een hele leuke show, er waren veel vrienden en iedereen was zo enthousiast.’

Hebben jullie zelf ook al wat andere Popronde acts kunnen checken, welke vinden jullie echt heel tof?

‘We staan heel vaak met Marathon en naast dat het hele leuke mensen zijn, is de muziek ook gewoon heel vet. Laatst zagen we ook Bumble B. Boy in de Ekko en dat was echt heel tof, de hele vloer was daar gewoon één grote moshpit. En Fred Goverde is gewoon gezellige Nederlandstalige harde punk, van zijn muziek worden we echt blij. Oh en Muylike willen we ook echt nog gaan checken, zijn muziek is nice en vooral heel cool dat hij het allemaal zelf doet.’