Dat men tijdens dit festival muzikaal geïnspireerd wordt, is een ding dat zeker is door de ruime variatie in genres. Van een Spaanstalige band tot folk, en van psychedelische rock tot wereldmuziek. Elk jaar komen er zo’n honderd mensen meer op het festival af. Teun en Vita verwachten dat het ook dit jaar weer gezellig druk wordt. Bezoekers van het festival reageren enthousiast, met opmerkingen als “het is echt een gitaarfestival”, “goede line-up en sfeer, heerlijk eten en wat een toplocatie” en “we ervaren veel enthousiasme onder de bands”.
Het festival vindt dit jaar plaats in Moergestel op terrein Beuken Haeghe op 17 en 18 mei. De locatie is ronduit indrukwekkend. Een rondleiding van Teun voert langs een grote voormalige paardenstal. Hier zal de kunstexpositie (mogelijk gemaakt door Marc Mulders en Bram Hermens) plaats gaan vinden. De stal is omringd door grasvlaktes waar gekampeerd kan worden. Het festival heeft zowel een indoor als een outdoor area: er is een overdekte buitenplaats met een verhoogd podium en een terras waar je kunt zitten, maar er is ook een heel mooie zaal met een bar. De sfeer voelt heel idyllisch, als op een countryboerderij.
Geïnspireerd door de Amerikaanse zangeres Rachael Yamagata kwamen Teun van Knegsel en Vita Naessens op het idee een festival te organiseren voor muzikanten die voor velen misschien nog onbekend zijn, maar muzikaal een lust voor het oor verwezenlijken. Rachael Yamagata nam graag de eer om te spelen tijdens de eerste editie van Bands in a Barn in 2017. Het festival vond toen plaats op een boerderij gelegen in het dorp Diessen. Met zo’n honderdvijftig man en namen als Rare Ink, Thijs Boontjes, The Dawn Brothers en nog vele andere artiesten kwam het festival van de grond. Vita Naessens, bekend met het organiseren van Stampop, Dweilpop en BBQpop: “Opkomende en ondergrondse bands een podium bieden, dat is wat we graag neer willen zetten met Bands in a Barn.”
Er zijn logeerkamers en een pipowagen, waar bezoekers van het festival kunnen overnachten. De catering op het festival wordt verzorgd door kok William van der Heijden en er is een foodtruck die tosti’s serveert. Er wordt KraftBier geschonken en je kunt er ijs halen. Voor hen die het festival per fiets willen bereiken: het is een prachtige route vanuit nabijgelegen dorpjes. Voor hen die met de auto komen is er een parkeerplaats op het terrein.
Het mooie aan de organisatie is dat ze geheel op vrijwilligers draait: zowel het promotieteam, de programmeurs als zij die helpen met de op- en afbouw doen alles puur uit passie. Er is geen winstoogmerk. Een festival, opgericht door studenten die alternatieve muziek in het daglicht willen stellen. Geen hekwerken, muntautomaten of strenge security, gewoon vrij zoals een feest hoort te zijn.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk de line-up op https://www.bandsinabarn.nl.