De warmste zomer in ruim drie eeuwen is ten einde, het nieuwe culturele seizoen staat met frisse moed voor de deur. Na feestelijke seizoensopeningen in onder meer De Nieuwe Vorst en Theaters Tilburg treffen we later in de maand opvallend veel presentaties van nieuw werk aan door lokale acts als Mikawe Oziki, Mudita en The Jaydees. Psycho Mind maakt deze drukke maand compleet.

PONI @ SOUNDS

Voor een fraai herfstig begin van de maand kun je jezelf deze donderdagavond in Sounds vervoegen bij PONI (of P0N1), de Tilburgse liedschrijver waar enkele maanden geleden al een stevig artikel aan gewijd werd op deze site. Genesteld in deze voor hem zeer vertrouwde omgeving serveert de melancholische troubadour ons een ‘akoestischachtig’ optreden, waar je gratis getuige van kunt zijn.

EMIL LANDMAN @ 013

Heb je de eerste vrijdag van september toevallig niets te doen tegen enen in de middag? Dan kun je voor slechts tweeënhalve euro terecht bij 013, waar Emil Landman ter gelegenheid van het verschijnen van zijn nieuwe album een kwartiertje komt spelen in een poging de meeste shows in twaalf uur te doen. Als je geluk hebt, kun je dan ook gratis naar zijn show eind november in de Cul.

 

LEAN LEFT @ PARADOX

Muziekpodium Paradox schiet meteen sterk uit de startblokken met optredens van ‘lokale’ helden als Eric van der Westen op vrijdag de zevende en Jeroen van Vliet op vrijdag de veertiende. Tussen die twee shows in komt Lean Left langs, het dwarse kwartet van The Ex-gitaristen Terrie Ex en Andy Moor, blazer Ken Vandermark en drummer Paal Nilssen-Love. Dat gaat zeker knallen.

GRUPPO DI PAWLOWSKI @ HALL OF FAME

De Hall doet in september ook goed van zich spreken, onder andere middels Gruppo di Pawlowski. Op de webpagina van de cultuurfabriek wordt dit ensemble rond ex-dEUS-gitarist Mauro Pawlowski omschreven als een ‘asociaal noiserock feestorkest’: typisch Belgische muzikale malligheid en uitzinnigheid kortom. Het veelzijdige Tjalling uit Eindhoven mag het spits afbijten.

GLORIOR BELLI @ LITTLE DEVIL

Hoewel het programma van Little Devil anders dan bij het gros van de andere podia deze maand zowaar wat rustiger is dan in de zomermaanden, staat er natuurlijk nog voldoende op stapel. Een week nadat Mario’s Metal Mania voor een gratis thrashinjectie zorgt met Inquisitor en Grim Ordeal, komt Black Ritual met Glorior Belli (bekend van Incubate), HAR en Wesenwille op de proppen.

 

AART STROOTMAN @ THEATERS TILBURG

Tilburgse gitarist en componist Aart Strootman is ongetwijfeld één van de meest uitdagende artiesten in de Nederlandse hedendaagse muziek. Dit seizoen is hij artist in residence van de concertzaal alhier. In die hoedanigheid krijgt hij deze derde vrijdag van september de gelegenheid zich voor te stellen met een interview, een soloperformance en een show met zijn ensemble Temko.

PSYCHO MIND @ DIVERSE LOCATIES

Net als verleden jaar kunnen liefhebbers van garage, fuzz, psychedelica en dergelijke deze maand hun hart ophalen bij het Psycho Mind festival, dat plaatsvindt in het Patronaat, Cul de Sac en V39. Met een uitgebreide line-up waarbij mooie namen uit het nationale circuit als Pip Blom en Temple Fang zij aan zij staan met eigen kweek als To Adelaide en Richie Dagger, gaat dit vast gaaf worden.

MIKAWE OZIKI @ HALL OF FAME

De laatste dagen van de maand wordt in deze stad een hele reeks releases aan het publiek gepresenteerd, te beginnen met de digitale release van het EP-debuut van Mikawe Oziki op Monomentum Collective. Geflankeerd door Malvae en Sabbardeya neemt deze prille act je mee op een elektronische reis rond de wereld. (Een dag later kun je meer lokaal talent spotten bij Gig City.)

MUDITA @ PARADOX

De laatste beide cd-presentaties van september vinden plaats in Paradox. Voordat de mannen van The Jaydees op zondagmiddag hun americana op het publiek loslaten ter viering van het verschijnen van hun album ‘Dandelions’, presenteert het jonge improvisatietrio Mudita op vrijdagavond zijn verstilde debuutalbum ‘Listen To The Sound Of The Forest’. Een sfeervol slot van de herfstmaand.