“Het begon eigenlijk met het plan om deze zomer een groot outdoor-evenement te organiseren. Dat bleek uiteindelijk teveel geregel op te korte termijn, maar we kregen daardoor wel veel ideeën voor het opzetten van iets groters. Om de realisatie daarvan uit te stellen naar de volgende zomer leek ons erg lang wachten, dus besloten we tot een binnenfestival in het najaar. We hadden nog geen namen in ons hoofd, maar wilden wel graag iets met twee podia doen, zodat er geen stiltes hoefden te vallen. Daarnaast wilden we niet alleen maar 'dood & verderf' brengen, maar ook meer ingetogen acts programmeren. Toen kwam Tim met het idee van een Yin- en een Yang-stage, wat ons beiden direct aansprak – ook omdat in die symboliek naar voren komt dat luidheid en zachtheid geen strikt gescheiden domeinen vormen, maar innig met elkaar verweven zijn. Na wat brainstormen en het voorleggen van mogelijke festivalnamen aan vrienden kwamen we uit bij Grijs Gebied: daarin komen licht en donker samen in een vlak zonder duidelijk afgebakende grenzen.”
“Met de meeste acts die we nu geboekt hebben werken we als label samen, een paar kennen we via via. Mat van Berkel van Öhne Umlaut kwamen we bijvoorbeeld tegen tijdens Incubate, en die wilde meteen graag meedoen. Sowieso zijn we heel blij verrast door de energie en het enthousiasme dat ons initiatief van diverse kanten oproept. Hoewel dit ons festivaldebuut is, hebben we al aanvragen gekregen van verschillende bands, ook buitenlandse. Daar konden we helaas niet op ingaan, omdat ons programma al gereed was. Overigens gaat het bij Grijs Gebied niet uitsluitend om de acts. We hebben ook een bijzondere randprogrammering, zoals een foto-expositie, samengesteld door drie fotografen met totaal verschillende invalshoeken. Gedurende de dag gaat een vierde fotograaf, Wessel Erkelens, onorthodoxe concertfoto's maken: bij ieder optreden bewerkt hij één foto zodanig dat het zijn gevoel bij de performance weergeeft. Die promoten wij dan vervolgens weer. De Nijmeegse StadsNomaden komen ook naar Tilburg om voor een vrijwillige bijdrage ecologisch verantwoord eten te bereiden. Het loont dus zeker de moeite om in de namiddag al in de Hall te gaan kijken: dan kun je met ons en de fotografen praten en daarna samen dineren, en ben je bovendien zeker op tijd voor de eerste band om zeven uur.”
“Deze eerste keer is natuurlijk een experiment en vergt veel geregel, maar gezien de vele positieve reacties hebben we er vertrouwen in dat het een mooi feest gaat worden. Als we tevreden zijn over het resultaat, gaan we volgend jaar ongetwijfeld een tweede editie organiseren. Daar zullen in ieder geval nog meer acts komen te staan – misschien gaan we zelfs voor een meerdaags festival. Maar goed, vooralsnog is dat vanzelfsprekend toekomstmuziek. We zien hoe dan ook alvast heel erg uit naar de primeur van Grijs Gebied.”
Monomentum Collective presenteert eerste festival
Grijs Gebied verenigt muzikanten, fotografen en stadsnomaden in de Hall
Met de geslaagde releaseshows van Slakkengang/Svartvit en Tsar Bompa heeft het onafhankelijke Tilburgs/Eindhovense Monomentum-label zich dit jaar al behoorlijk in de kijker gespeeld in deze stad. Zaterdag 14 november komt het collectief zowaar met een compleet festival op de proppen: Grijs Gebied, dat de Hall of Fame van de namiddag tot na middernacht in beroering gaat brengen. Organisatoren Tim en Meis vertellen hoe het zover gekomen is.
Grijs Gebied vindt plaats op zaterdag 14 november van 16:00 tot 01:00 uur in de Hall of Fame. Tickets kosten 5 euro online en 7,50 aan de deur. Meer informatie (zoals de complete line-up, een tijdschema en een gaaf promotiefilmpje) vind je hier.