Incubate 2015: Niek Nellen (Afterpartees) recenseert East India Youth

"Best fout, maar ook heel vet"

Daan Krahmer en Niek Nellen ,

Niek Nellen, frontman van Afterpartees, is vrijwel altijd met muziek bezig. Als hij niet op de bühne met zijn bandje staat, kijkt hij graag naar andere bands. Bij Incubate is hij kind aan huis. Drie jaar geleden liep hij voor zijn studie stage bij het ontdekkingsfestival, en sindsdien komt hij elk jaar naar Incubate. We hebben amper kennis gemaakt of Nellen drukt me een flyer in de hand van een door hem gecureerde avond waar La Luz, Peach Kelli Pop en Fuz spelen. "Er staan enkel meisjes" zegt hij trots. In de vierde episode van 'bandjes kijken met bandjes' bezoeken Nellen en uw verslaggever een concert van een artiest die hij niet boekte, maar wel kan waarderen: East India Youth.

DE ACT

"Ik ken East India Youth (het alias van William Doyle) via The Quietus, een van de enige muziekblog die ik echt aandachtig lees. Ze publiceren goede artikelen over muziek, je leert er echt iets van. Aan East India Youth hebben ze veel aandacht besteed, omdat zijn muziek gehoord moest worden. Ze hebben er zelfs een label voor opgericht, zo’n vertrouwen hadden ze in deze artiest."

HET NUMMER

"Het ding met deze set is dat East India Youth geen echte hits heeft, maar juist popnummers met krautrock en Britse dance verweeft. Er was daarom niet echt één nummer dat eruit sprong... Hij probeerde al zijn nummers in elkaar over te laten lopen. Het is niet alleen maar pop of dance of gay-disco-anthems (daar ben ik fan van). Ik hoorde ook een beetje Pet Shop Boys en Underworld. Best fout, maar ook heel vet. Popmuziek moet zo zijn: melodieus, maar ook met gevoel. Veel muziek die je op de radio hoort is zielloos gemaakt. Hier zat wel écht bezieling in."
 

HET MOMENT

"Ik vond het moment wel cool dat zijn mini-controller op de grond flikkerde en dat de tourmanager die tijdens een nummer weer vast kwam zetten. Ik heb gehoord dat de tourmanager van East India Youth in het verleden ook de tourmanager van Status Quo was. Hij heeft er dus wel verstand van. Dat betekent ook dat hij wel vertrouwen heeft in East India Youth. In dit wereldje kies je meestal iemand waar je in gelooft. Het mini-controller moment was een soort militaire operatie. Doyle stond in zijn eentje op het podium en dat is best wel heavy om te doen. Als er iets mis gaat tijdens het optreden is er tenminste nog iemand die op je let en waar je op terug kunt vallen. Dat was de tourmanager in pak en met ducktape."
 

OOK OPMERKELIJK

"Al had East India Youth niet gezongen en geen pak aangehad, dan had ik nog geweten dat hij Brits was. Dat merkte je aan alles. Het deed me ook enigszins denken aan die eighties / nineties warehouse rave scene die in Engeland populair was. East India Youth was de Britste act van het festival, zeer zeker.”
 

HET PUBLIEK

"Het ding op een festival als Incubate is dat er zoveel artiesten zijn. Met zoveel keuze reflecteert het bezoekersaantal de populariteit van een band. Hier stonden niet heel veel mensen maar er staat bijna altijd publiek aandachtig te luisteren. Ik zag in ieder geval veel mensen in de set opgaan."

HET OORDEEL

"Het belangrijkste van deze set vind ik dat het gewoon een gast is die muziek maakt en voor hem is dat het belangrijkste wat er is. Doyle is ergens mee bezig waar hij helemaal in gelooft. In principe zou hij popmuziek kunnen maken die op de radio kan komen. East India Youth muziek is catchy. Deze muziek zou eigenlijk hip moeten zijn. Toch doet Doyle gewoon waar hij zin in heeft want de kraut-rock en zware techno maakt de set juist interessant. En een tourmanager in pak helpt ook wel. East India Youth krijgt allerlei muziekstijlen bij elkaar en maakt daarom geen hokjes-muziek. Bands als deze krijgen op Incubate een waardige context en een eerlijke kans. Het maakt Incubate tot een festival waar echt muzikale ontdekkingen gedaan kunnen worden."