Incubate 2015: 45 65 6e 20 61 76 6f 6e 64 6a 65 20 65 6e 65 6e 20 65 6e 20 6e 75 6c 6c 65 6e 20 6f 70 20 49 6e 63 75 62 61 74 65

Fuck Fruity Loops

Clemens Lambermont ,

Een algorave moet je zien als het compleet tegenovergestelde van een dj die draait. Waar de dj zijn apparatuur gebruikt om plaatjes te draaien, is een ‘algoraver’ iemand die zijn hele set handmatig gaat programmeren om daar uiteindelijk muziek mee te maken. Niet voor niets is het dus ook een samentrekking van de woorden algoritme en rave. Deze avond heeft Incubate de expositieruimte van NS16 ingeruimd voor het beste uit de wereld van handmatig geprogrammeerde muziek.

Verspreid over de expositieruimte van NS16 staan een paar mensen. In de hoeken zitten een paar anderen halve liters Schultenbrau weg te tikken. Nee, echt raven is het voorlopig nog niet. Uit de speakers dronen lastig te doorgronden beats. Norah Lorway die op dit moment zou programmeren is afwezig. Zo lijkt het tenminste. “Nee hoor, ze haalde het niet om hier te komen. Maar via Google Hangouts hebben we een verbinding opgezet en nu is ze gewoon live aan het programmeren”, legt de stagehand uit. Fysiek aanwezig zijn is dus niet eens een vereiste om op te treden voor een algorave act. Voor hetzelfde geld programmeer je lekker vanuit je eigen huis aan de andere kant van de wereld.

Met een gigantische hoop snoeren, wat laptops en een drumkit is het daarna de beurt aan Canute. Een duo wat het zogenaamde live coderen combineert met ‘echte’ percussie. Maar vooral onmisbaar hier ook, zoals bij elke algorave, is de beamer waarop te zien is wat er geprogrammeerd wordt. “Kijk zij programmeren functioneel, wij interactief”, legt een student ICT van de TU Eindhoven uit. Maar bij “N is faculteit...” haakte deze verslaggever af. Hoe dan ook, de programmeurs manipuleren de waardes waar verschillende geluiden op draaien. En af en toe gaat dat ook mis. Dan zie je het duo bijvoorbeeld ‘ravebass’ invoeren waardoor een soort acid house beat ontstaat. Vervolgens verschuift het geluid naar een prima dansbare house set. Maar als eerder genoemde waarde van 1 opeens naar 8 gaat kan het zomaar omslaan en crasht de hele sound. Nee, aan voorgeprogrammeerde sets doen deze gasten niet. Alles wordt van begin tot eind on the spot in elkaar gezet.

Fietslampjes

Maar zelfs laptops lijken voor sommige mensen in dit genre passe. Leafcutter John heeft bijvoorbeeld een apparaat gebouwd waarmee hij geluid kan vervormen met fietslampjes. Door net als Tom Cruise in Minority Report met zijn handen te zwaaien. Dansbaar is zijn muziek absoluut niet, maar daar gaat het ook niet om. Algorave is een performance art pur sang. Maar vervolgens laat Sam Aaron horen dat je ook een prima, strakke electro-set neer kan zetten met ambachtelijk gecodeerde muziek. Iets wat het prima zou doen op de betere elektronische festivals.

Nog steeds zijn algoraves een ontzettend obscure bezigheid die weggelegd lijkt voor personen die liever omgaan met computers dan mensen. Maar wat deze avond duidelijk wordt is dat er vooruitgang zit in het genre. Het live coderen is meer geworden dan een doel opzich. Er zijn acts ontstaan die zich van elkaar kunnen onderscheiden, zowel in geluid als in performance. Zelfs voor totale leken is het fascinerend om mensen helemaal los te zien gaan met vaak niet meer dan een laptop en een beamer. Dus ga alsjeblieft weg Zac Efron met We Are Your Friends of Afrojack met Fruity Loops. Een laptop om wat zielloze EDM mee te maken is voor pussies. Live je eigen software programmeren zou zomaar eens the next big thing in de elektronische muziek kunnen worden.

De kop is in stijl met het artikel. Weet jij de kop te ontcijferen? Stuur de oplossing naar 3voor12tilburg@gmail.com en win een Incubiertje.