Incubate 2015: De grote 3voor12 Tilburg Incubate-tiplijst

Alle must-see's volgens de redactie op een rijtje

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Over precies vijf dagen barst het weer los in Tilburg. Incubate 2015 staat voor de deur en dat betekent uiteraard naast veel (384!) bands ook een heleboel keuzestress wat betreft de timetable. Om je enigszins wegwijs te maken in het grote line-upgeweld, heeft de redactie van 3voor12 Tilburg een gevarieerde tiplijst samengesteld.

Mark Kozelek/Sun Kil Moon

maandag 14 september, 21:30 – 22:45, Concertzaal Theaters Tilburg
 

Liefhebbers van verstilde, melancholische indiepop opgelet: op de eerste dag van Incubate verzorgt Mark Kozelek met zijn Sun Kil Moon een ongetwijfeld intens optreden in de schouwburg. Let wel even op: deze heetgebakerde Amerikaan wil nog wel eens uitvallen richting al te 'luidruchtige' bezoekers. Ook collega-artiesten ontspringen de dans overigens niet; nadat Kozeleks optreden tijdens een folkrockfestival in Canada vorig jaar werd 'verstoord' door het iets verderop optredende The War On Drugs, sloeg de singer-songwriter later keihard terug met een (overigens best wel mooie) hate song: War on Drugs: Suck My Cock. U bent gewaarschuwd. (Joost Peters) 

Merzbow (solo)

maandag 14 september, 21:45 – 22:45, Dudok

Voor de muziek- en kunstliefhebber met een open geest is de derde week van september één lange dionysische uitbarsting van alles wat in geen enkel kader gevangen kan worden, en juist daarom zo'n grote zeggingskracht heeft. Het niveau belooft al meteen hoog te liggen met de optredens van noisegrootmeester Masami Akita aka Merzbow, die met echt Japanse monomane ijver in enkele decennia een hele platenkast aan moeilijk toegankelijke, maar diep spirituele klanken heeft geproduceerd. Hij is de eerste dagen van dit festijn maar liefst drie keer live mee te maken: maandag doet hij een soloset, dinsdag geeft hij een optreden met de felle Hongaarse drummer Balázs Pánda en woensdag met de niet minder compromisloze Amerikaanse hardcore/punkband Full Of Hell. Niet te missen! (Maarten de Waal)

Iguana Death Cult

woensdag 16 september, 22:30 - 23:15, Paradox

De mannen van Iguana Death Cult zijn opgegroeid in de West-Brabantse klei en opgebloeid in Rotterdam, maar klinken met hun licht psychedelische surf- en garagerock alsof Californië nooit ver weg kan zijn. De sterke songs vol rafelige riffs, pakkende refreintjes en vlijmscherpe hooks overtuigden de Popronde-jury en label Geertruida, terwijl de heren ook al het podium deelden met Together PANGEA en The Garden. Kersverse debuutsingle ‘Sirens’ werd gelijk opgepikt door muziekblogs als The Daily Indie, Never Mind The Hype en Kicking The Habit, maar veel meer nog dan lovende woorden van ‘de kenners’, zal de aanstekelijk energieke liveperformance van het kwartet je overhalen je bij deze cult aan te sluiten. (Freek Verhulst)

dOOP vs Subp Yao

donderdag 17 september, 01:00 – 01:45, Midi
 

Met 'Non Like Us' bracht dit duo een van de meest verfrissende platen van 2015 uit. De opzwepende beats van Subp Yao worden onder handen genomen door de onnavolgbare lyrics van dOOp, die je kan kennen van hiphopcollectief Het Verzet. Verwacht diepe bassen, eigenzinnige raps en een ongetwijfeld wild rondspringend publiek. (Dirk Stolk) 

Errors

vrijdag 18 september, 19:15 – 20:00, Studiozaal Theaters Tilburg

Het Schotse elektrokwartet Errors is al een tijdje actief, sinds 2004 om precies te zijn, en is vooral bekend van haar instrumentale elektro. Vanaf het album New Relics (2012) slaat Errors echter een geheel nieuwe weg in; de elektro heeft plaatsgemaakt voor een meer op de 80’s gestoelde sound en voor het eerst is er zelfs zang te horen op de tracks van Errors. Op hun dit jaar verschenen album ‘Lease Of Life’ hebben de mannen deze nieuwe sound nog verder weten te perfectioneren. Het is interessant om te zien of Errors live veel terug gaat grijpen op haar oudere materiaal of juist vooral kiest voor het wat toegankelijkere nieuwe werk. Waar Errors ook voor kiest, dansbaar zal het zijn en gedanst zal er worden op Incubate! (Thijs Verhulst)

East India Youth

vrijdag 18 september, 19:45 - 20:30, Midi
 

Voor Londenaar William Doyle, beter bekend als East India Youth, is het na zijn show in 2013 de tweede keer Incubate. Toen moest hij het nog vooral van zijn door The Quietus uitgebrachte debuut-EP hebben, dit keer neemt Doyle met ‘CULTURE OF VOLUME’ - zijn tweede langspeler - een van de spannendste elektronische albums van het jaar mee. Net als op zijn voor een Mercury Prize genomineerde debuutalbum ‘Total Strife Forever’ smijt hij naar hartenlust invloeden uit kraut, ambient, synthpop en postindustriële elektro door elkaar, maar er lijkt net wat meer aandacht voor het liedje te zijn. Gelet op zijn eclectische oeuvre en de indrukwekkende verzameling apparatuur die de 24-jarige Brit het podium opsleept, belooft het een dynamische set te worden waarbij zowel dansdrift als kippenvel ruimte zullen krijgen. (Freek Verhulst) 

Mercury Rev + Orchestra

vrijdag 18 september, 22:00 – 23:30, Schouwburg Theaters Tilburg
 

De dreampoppers van Mercury Rev behoeven met een curriculum van 25 jaar eigenlijk geen introductie meer. De epische singles 'Are You Ready?' en 'The Queen Of Swans' van de aankomende langspeler - de eerste in zeven jaar - bewijzen echter dat het New Yorkse sextet nog altijd bij de tijd is. Op Incubate zoekt Mercury Rev eenmalig de samenwerking op met het Tilburg Conservatorium Orchestra. Dat belooft op voorhand eigenlijk al een succes te worden, gelet op de orkestraal ingeklede, Spector-eske arrangementen die zoveel Mercury Rev-composities kenmerken. Met Theaters Tilburg als decor, waar we de afgelopen Incubate-edities memorabele shows van oa. CocoRosie, Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra en Current93 beleefden, kan het bijna niet anders dan een bijzondere avond worden. (Freek Verhulst) 

FUZ

vrijdag 18 september, 00:00 - 00:45, Extase
 

FUZ is een Nederlandse all-female garagepunkband, wat eigenlijk al genoeg zou moeten zijn om deze band nu al ongelooflijk tof te vinden. Maar wie FUZ muzikaal onder de loep neemt, zal ontdekken dat de groep serieus kan rocken. Vier stoere chicks uit Amsterdam die je volledig uit je sokken blazen met ruige, catchy punksongs. Doet denken aan Blondie on steroids. Of Courtney Love on valium. Dus heb je op die Incubate-vrijdag zin in wat oldskool punk van eigen bodem? Ga naar FUZ! (Elke Rietveld)

Jaakko Eino Kalevi

zaterdag 19 september, 21:30 - 22:30, Factorium

Hoe hip Scandinavië ook is op het vlak van design en mode, op het gebied van muziek is deze bosrijke streek ook niet voor de poes. Neem bijvoorbeeld ABBA. Of Jaakko Eino Kalevi. Deze excentrieke trambestuurder met het golvende, blonde haar maakt tijdloze muziek. Hij laat decennia in elkaar overvloeien en mixt dit op zijn ondertussen best omvangrijke en bijzonder experimentele repertoire tot een kunstwerk. Elektronisch, futuristisch en funky versus kalm, klassiek en minimalistisch. Dit zorgt ook live voor een magisch sfeertje waar gerust in geswingd mag worden. (Mabel Zwaan)  

Badly Drawn Boy

zaterdag 19 september, 22:00 – 23:00, Midi

Een wandelend enigma dat prachtige nummers maakt, maar al vijf jaar niets nieuws van zich laat horen, behalve een soundtrack. Dat maakt niet uit, want songwriter Badly Drawn Boy gaat zijn debuutplaat 'The Hour Of Bewilderbeast' spelen, één van de mooiste albums ooit gemaakt, een semi-conceptalbum met grote thema's verpakt in kleine liedjes. Als een kind in een speelgoedwinkel vulde Damon Gough - zijn echte naam - zijn songs met een uitgebreid instrumentarium en krijg ik persoonlijk iedere keer weer kippevel als ik alleen al denk aan nummers als 'Once Around The Block', 'Pissing In The Wind' (weet u nog, met Joan Collins) en 'Desillusioned'. Gaan er tranen vallen in de MIDI? Reken maar. (Bas van Duren) 

Unknown Mortal Orchestra

zaterdag 19 september, 22:45 – 23:45, Muzentuin
 

"Superfi, psych R&B, dad wave and depression funk", aldus Unknown Mortal Orchestra frontman Ruban Nielson in zijn twitterbiografie over zijn band. Het derde album ‘Multi-Love’ zag begin dit jaar het licht en is een funky, emotionele rollercoaster door Nielson’s complexe liefdesleven. Wie zijn ongrijpbare teksten tracht te doorgronden, raakt verstrikt in de romantische, doch ingewikkelde driehoeksverhouding tussen Nielson, zijn vrouw en zijn veel jongere soulmate die hij tijdens een tour leerde kennen. Een verwarrende tijd die Nielson heeft proberen te omvatten in het album ‘Multi-Love’. Verwacht groovy gitaren, catchy synths en een hoog, sexy dansbaarheidsgehalte. (Jenny Janssens)

Jasper Stadhouders’ International Improv Ensemble

maandag- t/m zaterdagavond, Paradox
 

Niet alleen geeft Incubate al jaren talloze organisatoren en acts de ruimte om delen van het programma samen te stellen (zo hebben de festivalveteranen van Dead Neanderthals ditmaal een eigen avond in Midi, terwijl Belgisch undergroundhonk The Pit's zich even verplaatst naar onze Hall of Fame voor een hardcore/punkfestijn), ook krijgen artiesten vaak de gelegenheid om al dan niet in wisselende bezetting meerdere dagen op te treden. Deze keer kom je illustere namen als Merzbow, The Melvins en Fennesz verscheidene malen tegen in de line-up, maar voor het echte marathonwerk tekent geboren en getogen Tilburger Jasper Stadhouders, die met zijn veelkoppige International Improv Ensemble van maandag tot en met zaterdag in Paradox te bewonderen is. Alle spontane muziek die gedurende deze zes shows van telkens anderhalf uur wordt geproduceerd, zal worden vastgelegd om uiteindelijk in een speciale boxset te worden samengebracht. Alsof dat nog niet genoeg is, treedt Stadhouders ook op de laatste avond van het festival aan, vergezeld door de doorgewinterde vrije improvisatoren Ken Vandermark, Nate Wooley en Steve Heather. Genoeg kansen voor de liefhebber van ongebonden klanken om zijn of haar oor bij deze jonge musicus te luister te leggen dus. Laat ze vooral niet onbenut. (Wouter de Waal)