Tevreden doen Iris van Strien en Floor de Vries hun verhaal. Iets meer dan één week voordat de vierde editie van het Full Moon Festival begint, is alles in kannen en kruiken. Het zonnetje schijnt heerlijk over het terras terwijl Van Strien vertelt over de ‘zadelhoesjesstunt’ die ze met haar zeskoppige organisatie van het festival uithaalde. De organisatoren ging heel Tilburg door om op strategische plaatsen zadelhoesjes te verspreiden.
Full Moon Festival biedt Tilburgse student festivalexperience
Wisselende line-up maakt festival toegankelijk
Op 21 juni, de eerste zomerdag van dit jaar, viert het Full Moon Festival haar vierde editie. Een dag waarop de Factoriumtuin zich vult met techno en bodypaint. Maar volgens de organisatoren is dat nog niet genoeg. “We willen hét studentenfestival van Tilburg te worden.”
Intiem karakter
Want dat is het Full Moon Festival. Afstammend van de Thaise Full Moon party’s kenmerkt de Tilburgse variant zich door buckets vol drank, goede beats en oplichtende bodypaint. De Vries en Van Strien maken deel uit van de organisatie die bestaat uit studentes van de drie vrouwendisputen van de studentenverenigingen Olof, Plato en Vidar. Hierdoor heeft 'Full Moon' – zoals de dames het festival noemen – een studentikoos gehalte. Van Strien: “We zijn vier jaar geleden begonnen met 500 man, waar we heel blij mee waren voor een eerste editie. Nu mikken we binnen vier jaar op 1500 man.” Toch moet het intieme karakter van het festival de boventoon voeren. “Het doel is om mensen uit Tilburg en studenten kennis te laten maken met techno”, vertelt Van Strien.
Kennismaking
Om dat doel te bereiken is er voor een wisselende line-up gekozen. Van Strien: “Het is een mix van opbouwende deephouse die opbouwt naar stevige techno op het einde. Afsluiter ROD is daarin een goede climax.” De organisatie van Full Moon heeft dit jaar meer dj’s in de line-up die vocalen gebruiken. Volgens de dames omdat er dit jaar veel aandacht ligt op de hele beleving van het festival. “Hierdoor is het voor de mensen die nog geen technofanaten zijn een goede kennismaking met deze tak van muziek”, vertellen ze in koor.
Studentenfestival
Op de vraag wanneer het festival haar maximum bereikt, twijfelen de dames. Na een korte stilte antwoordt De Vries: “We zijn daar pas dit jaar over begonnen na te denken, maar we zijn en blijven studenten, we studeren en organiseren parttime dit festival. Daardoor is het gewoon heel moeilijk om te zeggen waar je top ligt.” “Maar”, vult Van Strien aan, “we hebben wel als missie hét studentenfeest of hét studentenfestival van Tilburg te worden.”
Factoriumtuin
Om dat doel te bereiken moest de organisatie wel de gebruikelijke locatie – de Muzentuin – verlaten voor de Factoriumtuin. Al had deze keuze meer te maken met het Wereldkampioenschap Voetbal. “We wilden in eerste instantie opnieuw het festival organiseren in de Muzentuin, maar kregen daar 28 juni toegewezen”, vertelt Van Strien.
“Gelukkig kwam Floor (De Vries, red.) met het idee om het speelschema te controleren. Bleek die dag een mogelijke speeldag van het Nederlands Elftal te zijn! We wilden niet het risico lopen dat het festival tegelijk zou vallen met een wedstrijd, want een groot voetbalscherm past niet in het thema van Full Moon.” Maar een geluk bij een ongeluk: de Factoriumtuin is volgens Van Strien een meer dan goede vervanger. “Er hangt een beetje dezelfde sfeer als de Muzentuin, maar het heeft net wat meer interessante hoekjes en plekjes.”
Die kleine hoekjes en plekjes vullen zich zaterdag 21 juni met naar verwachting 1500 festivalgangers. Kaarten zijn te koop via de website van het festival. Van de kaartprijs gaat één euro naar het goede doel ‘Free a Girl’. Daarnaast worden voor dezelfde organisatie, die zich inzet om jonge meisjes uit de prostitutie te helpen, ijsjes verkocht.