“God is zeker down met wat wij doen”

Chillen met de gospelrappers van De Rechtstaat

Clemens Lambermont ,

Als je de afgelopen jaren wat festivals hebt bezocht, zul je ongetwijfeld ergens een partyhiphop-act gezien hebben. Harde EDM gecombineerd met rap; leuk spul om ongegeneerd op stuk te gaan. De Rechtstaat heeft dat ook, maar doet het net even anders: deze heren willen er ook echt een boodschap mee overbrengen. Ze traden afgelopen dinsdag voor de tweede keer op in Tilburg, waar een van de leden inmiddels ook woont, dus was het in Cul de Sac tijd voor een goed gesprek. Over positieve rap, Mastermovies en de wraak van God.

“De Rechtstaat is global weet je, we creëren een wereld eigenlijk", vertelt rapper Michaël Gabriël (21). Hij vormt samen met zanger Chesron Sminia (19) het duo De Rechtstaat. Deze avond krijgen ze ook back-up van de 16-jarige Tilburger Jelle Verschuren die hier en daar wat lines meerapt. Maar ze maken al vrij snel duidelijk dat ze meer zijn dan een hiphop-act "Het is niet zozeer dat wij rappers zijn, wij zijn De Rechtstaat en doen waar wat we leuk vinden om te doen. Die kansen pakken we aan om een boodschap over te brengen. Maar we zien wel, misschien gaan we over een paar jaar wel balletdansen. Nee okee, dat is uit 'Aminam', van Mastermovies haha.”

Deze avond treden ze op bij het schoolfeest van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Achter de draaitafel staat Revino, een dj die zijn inspiratie vooral haalt uit de dancewereld. “We definiëren ons ook niet als hiphop. Wel als rap, maar wat we normaal maken is meer richting de dance. Dubstep, house, hardcore, trap; alles in de elektronische muziek.” Chesron: “dat is ook uniek aan ons, we proberen gewoon alle muziekstijlen te mixen. Suf is het niet, de boodschap is belangrijk maar de muziek is dansbaar. En we hebben natuurlijk Jelle erbij, de grootste heiden die we kennen, haha.” 

Maar hoewel het deze avond hoe dan ook gaat gebeuren, bij De Rechtstaat gaat het niet alleen om een feestje bouwen. Ze hebben ook een persoonlijke missie: “Wij zien muziek sowieso als een manier om een boodschap over te brengen. Vanuit onze geloofsovertuiging is dat het geloof in God en Jezus. Dat zit meestal ook in onze teksten verwerkt en de dingen waar we het over hebben. We zijn niet bezig met mensen bekeren ofzo, dan kunnen wij ook niet. Ik denk dat mensen überhaupt geen andere mensen kunnen bekeren. Maar volgens mij loopt iedereen wel rond met de vraag ‘is er een god?’"

De Rechtstaat

Maar voor een duo dat muziek maakt vanuit een christelijke geloofsovertuiging, klinkt de naam niet echt voor de hand liggend. “Waar de naam 'Rechtstaat' vandaan komt?” Jelle schiet meteen in de lach, Michaël geeft hem een boks. Jelle: “Ja man, de laatste keer dat hij dat probeerde uit te leggen, snapte ik ongeveer 70% denk ik, misschien dat nu de andere 30% komt." 

“Als je de rechtstaat opzoekt in het woordenboek, dan heb je een land en daar heb je rechters die de wet handhaven. Maar de wet beschermt de burger tegen de macht van de rechter. Nu even een parallel. God is de rechter. In het Oude Testament van de Bijbel staat dat je niet mag doden en niet mag stelen. Dat was de wet, maar dat werd in het Nieuwe Testament vervangen door één wet: de liefde. Die beschermt ons tegen de straf van God die we verdienen. ”
 

Soms even geen gospelrappers

"We zien ons wel als gospelrappers, maar gebruiken niet altijd dat naamkaartje", vertelt Michaël. "Als je bijvoorbeeld echt bij een christelijk platform kan optreden, dan is het belangrijk dat je je zo profileert. Maar we willen eigenlijk overal op kunnen treden, dus leggen we er niet altijd de nadruk op." Chesron gaat verder: “Het grappige is wel dat de reacties op onze tracks altijd vrij positief zijn. Mensen vinden het juist tof wat wij doen, omdat wij dat durven en doen op een manier die ze niet gewend zijn.” Michaël: “Ze zien ons als mensen met een positief alternatief. De rap van tegenwoordig is negatief of haatdragend en soms ook vrouwonvriendelijk en drugsverheerlijkend, je kent het wel. Niet dat we niet kritisch zijn, we hebben ook een track opgenomen over slavernij bijvoorbeeld, maar we willen wel iets positiefs bijdragen aan de maatschappij.”

Ze zijn er ook heilig van overtuigd dat ze iets positiefs bijdragen. “God is sowieso down met ons. Hij kijkt niet naar ons als die rappers, ik denk dat hij naar ons kijkt als Michaël en Chesron. Ook als het gaat om onze muziek, kijkt hij met een glimlach naar ons op het moment dat wij bezig zijn. Of het ons levendoel is? Ik denk het niet, ik denk dat het leuk is dat we dit doen en we mensen aan het denken mogen zetten. Ook als hij naar mensen in het algemeen kijkt, als ze met positieve dingen bezig zijn, dan is hij daar down mee."