Tilburgse stoner-band houdt releaseparty in Hall of Fame

Yama presenteert het veelzijdige Ananta

Pieter Heijboer ,

Het Tilburgse Yama presenteert zondag 21 december hun debuutalbum ‘Ananta’ in Hall of Fame. De schijf kreeg tot nog toe enkel positieve recensies. Als je wil weten hoe het klinkt ga je naar onze eigen review, voor het achterliggende verhaal blijf je hier lezen. Want Yama is niet zomaar een platte stoner-band die zingt over hoeveel keren ze hun bong kunnen aansteken.

 ,,Kijk, dit is ‘m”, zegt zanger Alex Schenkels in zijn knusse huiskamer op een winderige avond in de kruikenstad. Uit de hoes komt een doorzichtige oranje plaat. Bij het bekijken van de rest van de schijfjes die de band uitbracht, herinnert Schenkels zich een anekdote.

,,Twee jaar geleden speelden we op Freakvalley in Duitsland. Onze demo voorzagen we ter plekke bij de merchstand van een cover, want dat ging met een stempel. Al die Duitsers vonden het geweldig om te zien. Die dag hebben we wel voor driehonderd euro verkocht aan cd’s en t-shirts.”

God van de dood
Maar nu pas op de plaats want het is Yama niet om het geld te doen, maar om de muziek. Dat uit zich alleen al in de bandnaam. Want wie dacht dat Yama de roepnaam van het kwartet is omdat het lekker bekt, heeft het mis. ,, Yama is de god van de dood in de Vedische traditie. Of beter de god van de wedergeboorte. Ananta is een gerelateerd concept, net als Yama een incarnatie van oppergod Vishnu. Deze wordt vaak afgebeeld als een duizendkoppige slang. Dit symboliseert oneindigheid. Deze representatie komt ook in het artwork van de plaat terug. Die is overigens gemaakt door Maarten Donders die posters maakte voor Roadburn en andere bands”, vertelt Schenkels.

Die trivia gebruikt Schenkels ook bij het schrijven van zijn teksten. Zij het in beperkte mate. ,,Het heeft thematisch wel veel raakvlakken. De teksten gaan over de hoogmoed van de mensheid. Filosofisch en maatschappijkritisch, maar dan niet op de punkmanier. Meer kritisch op de mensheid als totaal die bijvoorbeeld de wetenschap als een troef ziet. Dat klinkt meteen wel als anti-humanise”, merkt Schenkels, die humanistiek studeerde, lachend op.

Misère
Het vereeuwigen op plaat of cd ging niet zonder slag of stoot. Het materiaal was begin 2013 al volledig opgenomen. ,,Het heeft veel te lang geduurd. Een opeenstapeling van misère”, zegt Schenkels met een lach. Opgenomen in Utrecht in een studio aan de oude gracht leek alles voor Ananta op rolletjes te lopen. ,,Het was wel heel cool hoor, maar we dachten met twee weekenden wel klaar te zijn en dat werden er drie en vier… “

,,Eenmaal klaar waren we na een paar keer luisteren niet zo tevreden met de mix. Toen hebben we Joris Bonis (Dodecahedron) ingeschakeld. Hij snapt onze muziek van haver tot gort. Alleen misten we tracks en heeft het alles bij elkaar nog eens een half jaar vertraging opgelopen. Een release op Roadburn 2014 leek het moment supreme, maar het werd ons afgeraden door Walter Roadburn zelf. Het zou verwateren en ik ben blij dat hij dat ons advies heeft gegeven. We speelden in Cul de Sac tegelijk met Yob.”  

Woolstock
De zomer werd niet als geschikt beschouwd en daarom liet Yama het in die periode bij een paar optredens waaronder een dichtbij huis op de eerste editie van het Woolstock festival. De eerste van december was het dan zover. Sinds de opnames heeft de band al weer vier nieuwe nummers op zak die wellicht op het optreden in Hall of Fame ook ten gehore worden gebracht.

En waarom Hall of Fame? ,,Ja, Little Devil voelt voor velen en ook voor onze band aan als het verlengde van je huiskamer. Het is een bijzondere tent qua programmering een mooi symbool voor Tilburg. Dat was de eerste keuze, maar hebben er al best vaak gespeeld en we zijn voor de aankomende show iets van plan waar we een groter podium voor nodig hebben. Bovendien vinden we de Hall ook een toffe tent.” Wat er precies toegevoegd gaat worden, blijft mystiek.

Yama speelt zondag 21 december in Hall of Fame en presenteert hun debuutalbum ‘Ananta’. Supportacts zijn het Zeeuwse Swamp Machine en Gigatron 2000 uit Tilburg. Entree is gratis.