Regen kan de pret niet drukken op bomvol Kindergarten

Onder meer Brodinski, Dave Clarke, Riton en Schoolplein in het Leijpark

Juliën L'Ortye; Clemens Lambermont; Freek Verhulst ,

Na twee succesvolle edities, outdoor in het Stadspark vorig jaar en een indoor-variant in 013 begin dit jaar, kan Kindergarten niet bepaald van een valse start spreken. Het verlangen naar een elektronisch festival is blijkbaar groter dan verwacht, want voor de tweede outdoor mogen we ons in het Leijpark melden. Het stuitte voorafgaand aan het festival her en der op enige kritieken (‘te groot’, ‘minder sfeer’), maar deze zaterdag blijkt al snel dat die angst ongegrond is. Wat wil je ook, met een line-up met onder meer Dave Clarke, Brodinski, Riton, Kölsch.

In The Box begint de middag erg rustig bij Kristof & Cursed P. De loungey techno, die onbewust het lijf dwingt tot dansachtige bewegingen, kan slechts rekenen op belangstelling van een handvol mensen. Totdat de gevreesde regen dan toch even uit de hemel klatert: dan holt iedereen die bij de T-Garden stond massaal richting de overdekte Box. Een mazzeltje voor de mannen achter de draaitafels, want zij krijgen zo toch nog het publiek dat deze set - waar niets op valt af te dingen – verdient. (FV)
 
In het kleinste podium van de drie, een tent die Kinderopvang gedoopt is, is het aan het Tilburgs/Utrechtse collectief van Bay Ran! om hun plekje op het festival te bewijzen. Het loopt aanvankelijk allerminst storm, maar wanneer na een twintigtal minuten de druppels steeds dikker worden, weet het publiek het duo plots wel te vinden. Bay Ran! weet die aandacht met een vrijwel foutloze mix – met ruimte voor nieuwere namen als Duke Dumont en Mike Mago - in het vervolg prima vast te houden. Toch mag het zo nu en dan wel een tikkeltje minder droog, maar voor een act zo vroeg op de dag krijgen de twee de aanwezigen gemakkelijk aan het dansen. (JL)
 
Op het moment dat het net wat drukker begint te worden is het tijd voor Melon bij T-Garden. Dit stuk fruit staat voor deep-electro met een fijn vintage randje. Hiermee creeërt hij een soort clubgevoel, maar dan buiten. Af en toe breekt ook de zon even door en dat is met deze muziek best lekker. (CL)
 
Ben Pearce is een van de grotere namen op de poster. De Engelsman schopte het de afgelopen maanden zelfs tot airplay op de Nederlandse radio, met zijn 3fm-megahit 'What I Might Do'. De Kindergarten-set is helaas wat minder hitgevoelig en beklijft dan ook amper. Opvallend is wel dat als de zon even door de wolken breekt, het plaatje ineens een stuk completer lijkt. Bij een lome 30 graden had Pearce uitstekend gepast, maar vandaag hadden we liever gesprongen om warm te blijven. (FV)
 
Maya Jane Coles, DJ Isis, Sister Bliss. Het bedenken van een rijtje vrouwelijke – en deugdelijke – DJs kostte uw verslaggever zo’n vijf minuten. Dat vrouwen echter wel degelijk achter draaitafels thuis horen, bewijst het vijfkoppige Amsterdamse gezelschap van spacegirls. In hun thuishaven al zeer graag geziene gasten en gezien hun anderhalf uur durende set op Kindergarten zal de rest van Nederland snel volgen. Ze staan er deze middag met een appetijtelijk drietal en hoewel het zo nu en dan wat knullig oogt, gaat de dansbare mix van voornamelijk techhouse en elektro er in de goedgevulde T-Box als zoete koek in. Hoogtepuntje: Breach’s ‘Jack’. (JL)
 
Dicke Junge, een betere naam had deze Bossche dj  niet kunnen kiezen. Zijn act in de bestaat namelijk vooral uit moddervette electro met heel, heel veel bass. Door de regen staat het al snel lekker vol in de vrij kleine Kinderopvang, maar moeiteloos krijgt hij  het publiek mee. Platen worden lekker vlot weggedraaid en hij laat zien dat je geen dubstep nodig hebt om bassen hard te droppen. (CL)
 
De techhouse van Sri Sutino heeft de boel net lekker op gang gekregen in de Kinderopvang, als Pieter Jansen bij het overnemen zijn Macbook laat crashen. Tot drie keer toe. Pijnlijk voor hem en jammer voor het publiek, want de dynamische wisselwerking die een B2B-set kan geven, valt zo helemaal weg. Pleister op de wonde is de prima set van de draaiende dame, die de kinderopvang toch weer bij de les weet te krijgen. (FV)
 
Henzel & Disco Nova staan in de T-Box op een meer dan verdiende spot, zo vlak voordat grote namen als Brodinski en Riton het toneel betreden. Ze hebben hun strepen met hun met electro doorspekte techno de afgelopen jaren ruimschoots verdiend en bewijzen hier nog maar eens waarom. De tent staat inmiddels bomvol wanneer Junior Senior’s ‘Move Your Feet’ op verkapte wijze voorbij komt, waarna het voor een van de eerste keren deze dag goed raak is. De melodieën worden geen seconde echt groots, maar zijn iedere keer precies genoeg om hun doel – een tent plat draaien – niet voorbij te schieten. Dikke prima. (JL)
 
De old school electro van Scuba komt wat langzaam opgang, maar zodra ze eenmaal een goede basis hebben gezet gaat alles los. Met ‘retro’ zou je dit eigenlijk het beste kunnen omschrijven. Jaren 80 synths en breakbeats gelooped, aangevuld met vleugje electro. Een toffe act voor in de namiddag bij T-Garten. (CL)
 
L’Enfant heeft nog maar net de minimale leeftijd bereikt om op Kindergarten te mogen rondlopen, maar draait als een DJ die alles al heeft gezien. De electrodisco pakt erg fijn uit in de afgeladen Kinderopvang. Hoogtepunt is een disco-mashup met onder andere het kenmerkende gitaarriff uit INXS' Need You Tonight erin verwerkt. Deze olijke krullenbol is niets minder dan een enorm talent en een eindbaas in wording. (FV)
 
Met zijn kleurrijke kapsel, waarvan net een paar plukken onder zijn muts uit komen, is Panteros666 gelijk een opvallende verschijning. De Fransman leverde eerder dit jaar op Bromance Records al een ijzersterke EP af in de vorm van Hyper Reality en blijkt het achter de Tilburgse draaitafels minstens net zo goed te kunnen. De bassen druipen werkelijk van zijn trippy technoset af en wanneer ‘ie even later Gesaffelstein’s ‘Control Movement’ door de boxen laat knallen, gaat er een aardige zindering door de stampvolle T-Box heen. Mission accomplished. (JL)
 
Kölsch Live” is te zien op de banners, maar van dat live merk je helaas vrij weinig. De Deense DJ houdt het erg minimal bij deze set waardoor het live aspect totaal niet opvalt.  Iets meer variatie en uitdaging had best gemogen, maar dat is helaas een gemiste kans. (CL)
 
Vuige electro, dat is precies waar de Kinderopvang op zat te wachten. Buchner & d' Arles bieden dat en meer, en het is daarom niet verwonderlijk dat de tent binnen mum van tijd helemaal plat gaat. Buchner (of d'Arles, dat was moeilijk te zien vanuit mijn positie) voelt dat aan en klimt spontaan op de booth, wat nog meer reactie vanuit het publiek oplevert. Eindelijk zien we uitgeputte gezichten in in de dansende menigte: het eerste echte feestje van Kindergarten 2013 is een feit. (FV)
 
Na die zalige anderhalf uur lost Brodinski, oprichter van dat zelfde Bromance Records zijn landgenoot af om de lat nog maar een keer wat hoger te leggen. De Franse electro-scene is misschien wel de meest imponerende van de wereld, maar Louis Rogé is al jaren een vaste waarde. Geroemd voor zowel zijn productie- als zijn remixskills en vanavond laat hij zien waarom dat het geval is. Van Kendrick Lamar’s ‘Backseat Freestyle’ tot zijn remix van Woodkid’s ‘I Love You’, meer veelzijdigere DJ’s dan Rogé hebben we deze dag nog niet gezien. Wereldklasse. (JL)
 
Dave Clarke. Bekend van de white noise tapes op 3FM, en nu de afsluiter op T-Garten. Eigenlijk doet hij wat we van hem gewend zijn. Techno met diepe beats op loop, wat bassen eroverheen en af en toe is er ruimte voor een sampletje. Voor de liefhebbers is dit prima, maar voor de mensen die hun Kindergarten iets harder willen afsluiten kunnen beter terecht in The Box of de Kinderopvang.
 
Gut, wat blijft zo'n MC die door elk nummer heen blaft toch vreselijk irritant. Desalniettemin is dat het enige smetje op de gevarieerde set van Schoolplein. Van Rudimental tot Pendulum, tot het door de hele Kinderopvang meegezongen Clarity van Jessica Sanchez: het publiek slikt het en zet het om in wilde danspassen. Voor sommigen is Schoolplein de perfecte afsluiter, voor anderen de ideale opmaat naar de afterparty in 013. (FV)

Afsluiter Riton blijkt wat die veelzijdigheid betreft prima mee te kunnen en draait met zijn set vol perfect getimede pauzes en hits. Veel hits. Met de Hudson Mohawke-remix van AlunaGeorge en Disclosure’s ‘White Noise’ gooit de Engelsman hoge ogen en kan daarmee op misschien wel de beste publieksreactie van de dag rekenen. Je kan het makkelijk noemen, een beetje elektrohits pompen, maar wanneer je ze zo moeiteloos uit je mouw schudt en aan elkaar mixt, mag je niet klagen. Er valt ook niets te klagen. Riton is de gedroomde afsluiter van alweer een gedroomde editie. (JL)