Wat heb je precies gedaan met 101 Barz?
"101 Barz wilde een documentaire maken over muziek maken met de MPC. Daar hebben ze mij voor gevraagd. In de Hall Of Fame in Tilburg hebben we een mooie plek uitgezocht waar ze me hebben gefilmd terwijl ik aan het draaien was. Weinig mensen weten niet hoe moeilijk het is om op een MPC te spelen. Je moet er namelijk erg handig mee zijn om er fatsoenlijke muziek uit te laten komen. De jongens van 101 vonden het er ook wel makkelijk uit zien, tot er iemand vroeg of hij het ook eens mocht proberen. Na een paar minuten prutsen kwam hij toch tot de conclusie dat het behoorlijk moeilijk was wat ik live deed. Het was erg leuk om als Tilburger die jongens uit de Randstad eens te laten zien hoe het echt moet."
Hoe ontstaat zo'n samenwerking met 101 Barz?
"Dat ging heel erg makkelijk eigenlijk, aangezien zij mij vroegen. Ik zou niet weten hoe, maar blijkbaar is het feit dat ik optreed met die MPC via-via bij 101 Barz terecht gekomen. En daar wilden ze iets over maken. Vervolgens hebben ze mijn manager gebeld en gevraagd of we dat wilden doen. En natuurlijk zeggen we daar ja tegen, 101 Barz is een erg groot platform. Het is een behoorlijke stap in de juiste richting."
Hoe ben je in aanraking gekomen met de MPC?
"De allereerste keer was rond 2005 ergens, via het album van Linkin Park samen met Jay-Z. Daar gebruikten ze live de drumcomputer voor de hiphopbeats voor de delen van Jay-Z. Ik zag dat en toen dacht ik al: 'wow, dat wil ik ook man.' Ik maakte al beats op dat moment en het duurde nog even voor ik een MPC kocht, dat was drie jaar geleden pas. Sindsdien ben ik veel aan het oefenen geweest. Ik wilde niet meteen dingen op het internet zetten, omdat ik me nog aan het ontwikkelen was. Er zijn tegenwoordig veel jongens die te snel dingen online zetten en daardoor geen overtuigende eerste indruk maken en snel vergeten worden."
Veel producers maken veel beats voor artiesten en blijven op die manier een beetje op de achtergrond. Een andere optie is solo draaien op feesten. Wat is jouw plan?
"Ik wil graag als soloartiest mijn naam gaan maken. Ik maak al tien jaar beats en dat is leuk, maar dat is niet waar ik het voor doe. Een beat maken en dan aan een rapper geven is bijna saai te noemen vergeleken met live optreden. Als ik op sta te treden, dan doe ik alles op dat moment, ik draai nooit 'gewoon' een cd. Met de MPC kan ik een beetje spelen met mijn muziek en met het publiek, dat is veel dynamischer. Het publiek helemaal uit zijn dak zien gaan, dat is waar ik het voor doe. Mensen vinden het denk ik ook toffer dan een 'normale' DJ. Ze herkennen de muziek die ik draai, maar het is altijd net anders. Ik zet alle samples los in de MPC en mix dat dan live weer aan elkaar, dus eigenlijk is het live altijd een soort van remix."
Wanneer kunnen mensen je weer ervaren?
"31 maart ga ik een set draaien op 'Dance Vibes', een evenement in Roosendaal waar veel dansers zullen zijn voor de dancebattles. Ik zal daar vooral op de afterparty draaien."
Check hier wat de Tilburger kan.
'Het publiek los zien gaan, daar doe ik het voor'
Tilburgse DJ Sonikbeatz binnenkort bij 101 Barz te zien
Een DJ die live alles aan elkaar mixt is al cool. Maar een DJ die met een MPC werkt, dát is het echte werk. Dat stelt de Tilburgse Michael Moertamat (26), beter bekend als producer/DJ Sonikbeatz. 101 Barz is het roerend met hem eens en maakte daarom een documentaire met hem, binnenkort online te zien.