Shining laat verpletterend visitekaartje achter in Paradox

Pterodactyl start Incubated avond op dromerige toon

Wouter de Waal ,

Vijf jaar geleden maakten ze een uitstekende impressie op het toenmalige ZXZW, afgelopen donderdag keerden ze triomfantelijk terug voor een vlammende performance op de maandelijkse Incubated-avond in Paradox. De speakers bezweken soms onder het glorieus compromisloze geluidsgeweld van de mannen van het Noorse Shining, maar dat deerde het publiek allerminst.

Pterodactyl

De avond wordt echter afgetrapt door de schattige indiemannetjes van Pterodactyl, een viertal uit Brooklyn, New York. De groep heeft weinig op met opgefokte hardcore, maar des te meer met meeslepende, in een warm elektronisch bad gedompelde droomrock. Naar het schijnt is de Pterodactyl ooit begonnen als krakend herrie-ensemble, maar heeft de groep zich duidelijk in melodieuze richting ontwikkeld, en legt tegenwoordig een voorkeur aan de dag voor uitgesponnen, hypnotiserende nummers. Een relatief rustige start van deze vijftiende Incubated bijeenkomst.

Shining

Nadat artistiek directeur Vincent Koreman de eerste klinkende namen voor het Incubate Festival heeft bekendgemaakt, wordt het publiek ruw wakker geschud door een zichtbaar geïnspireerd Shining. De frontman merkt op dat het lang geleden is dat men voor het laatst in een jazzhonk heeft gespeeld, aangezien men tegenwoordig veelal in de metalen hoek wordt geplaatst.

Die ongewone omgeving heeft duidelijk invloed, niet alleen in die zin dat de grote bandbanier niet geheel tegen de relatief kleine achterwand past, of dat de aanwezige speakers duidelijk niet berekend zijn op zoveel herrie (aan de linkerkant valt een grote box lange tijd uit), maar vooral in de ongekende vrijheid die de groep zichzelf vandaag veroorlooft. De aanpak blijft weliswaar even strak als de kleding en kapsels van de bandleden, maar binnen die welhaast mathematische precisie vindt Shining ditmaal meer ruimte om van het vooraf gebaande pad af te wijken dan in de Kleine Zaal van 013 enige tijd geleden.

Het resulteert in een zeldzaam spannend en energiek concert, waarbij de geringe afstand tussen podium en publiek bijdraagt aan een levendige interactie met het publiek. Kenmerkend is de grillige en meeslepende interpretatie die de band vandaag aflevert van King Crimsons ‘21st Century Schizoid Man’, de traditionele setafsluiter.
 
Legio onverwachte zijsprongen geven de bandleden alle gelegenheid zichzelf op hun instrumenten uit te leven, terwijl ook het publiek dankzij repeterende ritmische motiefjes succesvol wordt uitgenodigd mee te bewegen. Dat het nummer ondanks al deze afwijkingen niet ontaardt in een incoherente brij van geluid, tekent het muzikale meesterschap van de Noren. Al met al één van de beste, zo niet het beste Shining optreden in Tilburg tot nu toe.