Incubate 2012: folky friday

Recensies van onder andere Darkwood, Richard Buckner en The Horse Company

Redactie 3voor12/Tilburg ,

Jankende gitaren en mooie verhalen; folkmuziek krijgt ook een plaats in de Incubate-programmering. Sterker nog; de vrijdag kent een ruim aanbod van folkartiesten en die kunnen we met 3voor12/Tilburg uiteraard niet onbesproken laten.

Darkwood

Het weekend van de Kleine Zaal van 013 mag worden afgetrapt door de Duitse neo-folkgroep Darkwood. Een spetterende binnenkomer is het helaas niet. Het optreden kabbelt een beetje voort en afgezien van de gesproken taal (Engels/Duits) is de muzikale afwisseling minimaal. Instrumentaal bevat de set redelijk wat slordigheden en vooral ritmisch is het vaak maar net binnen de lijntjes. Frontman Henryk Vogel doet maar weinig moeite contact te leggen met zijn publiek en ondanks zijn prettige stemgeluid blijft er hierdoor ook een betrekkelijke afstand tussen hem en de zaal. Het is tekenend voor een weinig overtuigend optreden, terwijl de nummers hier wel de potentie voor lijken te bieden. (TZ)

Human Don’t Be Angry

In de Pauluskerk speelt vanavond Malcolm Middleton, bekend van zijn werk met de Arab Strap en verschillende soloprojecten. Hij treedt op met zijn nieuwste project ‘Human Don’t Be Angry’. Middleton zit op een stoel, zingt liedjes en speelt geniaal gitaar, daar is stiekem het meeste al mee gezegd. Hij lijkt wat nerveus en tussen zijn liedjes mompelt hij wat onverstaanbaars. Als hij zingt is zijn stem krachtig, het is duidelijk hij maakt liever muziek dan dat hij babbelt. Zijn Schotse accent waarmee hij zijn humoristisch verhalende liedjes zingt is zeker charmant, zijn gitaarspel is bij vlagen briljant, het is het gebrek aan originaliteit dat voorkomt dat het speciaal wordt vanavond. (AdH)

The Horse Company

De organisatie van Incubate kondigde The Horse Company al aan als band met een motor als van die andere ‘horse company’ met die rode auto’s. Aan die verwachtingen kan de Zwolse band maar deels voldoen. Het viertal weet namelijk niet altijd voorkomen dat die krachtige motor hier en daar stottert. De overgangen tussen de verschillende nummers lopen stroef, volgens frontman Arjen Hilberdink door technische problemen. Voor een deel van de toch al beperkt gevulde zaal lijkt dit een reden om Cul de Sac eerder te verlaten. Iets wat de band wellicht niet verdient, maar het geeft hen vast de mogelijkheid om nog het een en ander te verbeteren voor de tour die moet volgen op het nieuwe album dat in november uitkomt. (TZ) 

Richard Buckner

Voor de tweede keer in een jaar tijd betreedt Richard Buckner de Tilburgse planken. Afgelopen november nog maakte hij met zijn donkere country sound indruk op een redelijk gevulde Stage01 in 013. Het was voor de Incubate-organisatie voldoende reden om de geboren Amerikaan terug te halen naar het Tilburgse, ditmaal met Paradox als toneel. Bij zijn optreden wordt Buckner vooraf gegaan door zijn Italiaanse begeleidingsband Sacri Cuori. Een trio dat de set later zou voorzien van prachtige soundscapes bij de verhalende songs van Buckner. De bijzonder cleane en daardoor soms zelfs zwoele baslijnen leggen een heerlijk bed onder het leidende gitaarspel van Buckner. Elektrische gitarist Antonio Gramentieri kleurt het geheel prachtig bij met sounds die op het ene moment typisch country, op het andere moment bijna caribisch klinken. De frontman zelf lijkt even te moeten wennen aan de omstandigheden en het geluid, maar groeit in het optreden. Het geluid en daarmee met name de verstaanbaarheid verbetert. Langzaam worden de Paradox-bezoekers de verhalen van de singer-songwriter in gezogen. Een heerlijke ervaring. (TZ)