Terug naar de oernatuur van de man met Kongh

Zweedse bierbuiken laten Kleine Zaal op grondvesten trillen

Maarten de Waal ,

Bij voorgaande edities van dit festival kon de bezoeker in de nachtelijke uurtjes alleen maar terecht bij dubstep-acts en andere ‘dansmuziek’, waardoor de stramme, houterige medemens genoopt was relatief vroeg zijn nestje op te zoeken, of af te tanken in zijn favoriete etablissement.

Zweedse bierbuiken laten Kleine Zaal op grondvesten trillen

Bij voorgaande edities van dit festival kon de bezoeker in de nachtelijke uurtjes alleen maar terecht bij dubstep-acts en andere ‘dansmuziek’, waardoor de stramme, houterige medemens genoopt was relatief vroeg zijn nestje op te zoeken, of af te tanken in zijn favoriete etablissement. Daar er blijkbaar behoorlijk wat van dit soort bezoekers zijn, heeft de organisatie dit jaar besloten de vrijdagnacht te reserveren voor wat sludge/stoner/doom-bands die op Roadburn niet zouden misstaan (de afsluiter, Yob, stond daar vorig jaar trouwens ook).Bij binnenkomst in de Kleine Zaal lijkt dit initiatief niet meteen een succes – hier en daar staan wat mensen te praten  terwijl de band op het podium een beetje met haar apparatuur zit te pielen. Dat duurt behoorlijk lang, waardoor je bijna zou gaan denken dat je veel te vroeg gekomen bent, maar een blik op de klok leert dat de band toch echt al bezig had moeten zijn. Blijkbaar had men wat technische problemen, maar een kwartier te laat begint de band dan toch te spelen.  En dan staat de ruimte binnen de kortste keren vol…

CONCERT
Kongh, Kleine Zaal, vrijdag 16 september

MUZIEK
Houthakkers-sludge voor de echte natuurliefhebber, spaarzaam gelardeerd met wat heavy metal-gitaarpassages.

PLUS
Niks geen subtiel gedoe, maar gewoon lekker rammen, dat heeft vaak toch ook wel wat, zeker zo laat op de avond. Ik zou deze band niet met Neurosis vergelijken, zoals het programmaboekje doet –  het experimentele element is hier ver te zoeken en ze behoren ook niet tot het slag van bands waarbij visuals een grote toevoeging zouden zijn. Hier wordt vermaak geboden voor een grotendeels beschonken publiek, en dat is precies wat op dit moment nodig is.

MIN
Een kwartier  te laat beginnen, dat is wel jammer, zeker gezien het strakke tijdschema van deze avond.  Cleane zang is niet het sterkste punt van de zanger (dit schijnt een innovatie van hun laatste album te zijn). Vrouwen die gehoopt hadden op wat ‘eye-candy’, komen ook bedrogen uit.

CONCLUSIE
Mensen die op elkaar lijken, houden vaak van elkaar. Uw recensent heeft wel wat van een primitieve blokhutbewoner met lange vettige haren en een bierbuik, en voelt zich dus aangetrokken tot deze band. Maar ook als je er minder verlopen uitziet, zul je moeten toegeven dat deze band topvermaak biedt.

CIJFER
8