Op zoek naar een wereld zonder commercie en kapitalisme. Met Noise and Resistance duiken filmmakers Julia Ostertag en Francesca Araiza Andrade de wereld van de DIY underground muziek scene in.
DIY? Do It Yourself. Nee, we hebben het hier niet over een bouwmarkt. Integendeel. De DIY ethiek binnen de hardcore en punk heeft juist iets destructiefs met zich mee. Een verzet tegen het ‘totalitaire’ systeem van onze maatschappij. Als beginpunt wordt de legendarische punkband Crass genomen. Zo komen zowel Penny Rimbaud als Gee Vaucher aan het woord over het begin van de band en de invloed die het op de latere DIY cultuur heeft achtergelaten. Opmerkelijk detail: Crass frontman Steve Ignorant komt niet aan bod tijdens de documentaire.
Terug naar het heden. De documentaire laat zien dat ook anno 2011 er een grote DIY subcultuur bestaat, verspreid over heel Europa. Zo zien we beelden van krakers in Barcelona, anti-fascisten in Moskou en een woonwagenkamp bij het Schwarzer Kanal in Berlijn. Tevens komen feministische punks uit Zweden aan het woord. Allemaal hebben ze een ding gemeen: Ze kunnen zich niet vinden in het systeem waarop onze maatschappij is gebaseerd. Een maatschappij gebaseerd op kapitalisme. Geld maakt in hun beleving niet gelukkig. Zij zoeken hun geluk in andere zaken, zoals het samen organiseren van concerten en het rondreizen in Europa. Dat deze groep mensen zich enorm verbonden voelt, wordt meerdere malen duidelijk gemaakt tijdens de vele interviews.
De heftigste beelden zijn zonder twijfel geschoten in Moskou. Tijdens de documentaire wordt eens te meer duidelijk hoe racisme een groot probleem vormt onder jongeren in Rusland. De anti-fascistische punkers lopen met gevaar voor eigen leven over straat. Een uitzichtloze situatie, omdat volgens een van de geïnterviewden racisme overal lijkt te zijn. Op straat, op school en zelfs thuis aan tafel. Het zorgt er voor dat de groep zich nauwer betrokken voelt bij elkaar en bij wat voor hun als een roeping geldt: Het tegengaan van elke vorm van racisme.
Ostertag en Andrade weten met flitsende afwisselingen tussen flarden van concerten en interviews een lange tijd te boeien. Helaas verzandt het geheel op een gegeven moment, simpelweg omdat er teveel ‘talking heads’ op het beeld verschijnen. Toch kan men spreken van een geslaagde documentaire. Noise and Resistance biedt namelijk een verfrissende blik op een wereld waarin niet geld, maar vriendschap en vrijheid centraal staan.
Noise and Resistance from Noise Resistance on Vimeo.