Earth Crisis verzet zich tegen vleeseters en bierdrinkers

Militante veganisten zijn eigenlijk sympathieke knuffelberen

Arold Roestenburg ,

Tegen dierenleed en alcohol en voor illegale acties, al sinds 1991 combineert Earth Crisis hun veganistische boodschap met metalcore. Na het uit elkaar gaan in 2001 en de wederopstanding in 2007 geeft de band in 013 een voorproefje van een net uitgekomen album, maar zit iedereen vooral te wachten op dat ene nummer.

Militante veganisten zijn eigenlijk sympathieke knuffelberen

Tegen dierenleed en alcohol en voor illegale acties, al sinds 1991 combineert Earth Crisis hun veganistische boodschap met metalcore. Na het uit elkaar gaan in 2001 en de wederopstanding in 2007 geeft de band in 013 een voorproefje van een net uitgekomen album, maar zit iedereen vooral te wachten op dat ene nummer.

Het Bredase metalcore gezelschap The Fifth Alliance heeft de eer het publiek in de Stage01 op te warmen. Echt moeilijk moet dat niet zijn, het is stikbenauwd in het kleine zaaltje dat goed gevuld is met metalheads, oudgedienden in de hardcore scene en een nieuwe generatie straight edge jongeren.

Met hun roots in de jaren negentigscene is het niet verwonderlijk dat zangeres Silvia inderdaad een aantal keren getuigd van de voorbeeldfunctie die Earth Crisis bij veel mensen heeft gehad. Enerzijds tot het gaan volgen van een veganistische levensstijl anderzijds door als een van de eerste succesvolle bands Slayer riffs te combineren met hardcore.

The Fifth Alliance speelt een solide set, waarbij het opvalt dat de meer traditionele bijna sferische metalcore nummers, beter werken dan de naar mathcore neigende stukken die geïnspireerd lijken te zijn op bands als Coalesce en Botch.

Human Demise zanger Maurice is een grote brok woede, althans zo komt hij over op het moment dat meteen in het eerste nummer de microfoon het laat afweten. Er wordt gesmeten met standaarden en getracht in gat in het podium te trappen. Deze boosheid weet de band gedurende set te behouden.

De Brabantse band timmert al lang aan de weg en een nieuw album zit er aan te komen. Het Tilburgse publiek krijgt alvast twee nummer voorgeschoteld. Human Demise weet verder te verassen door een cover van Snapcase, naast Earth Crisis een van de andere toonaangevende hardcorebands uit de jaren negentig. In vergelijking met het nogal tamme reünieoptreden op het Groezrock festival van dit jaar, doet Human Demise het nummer wel recht.

Oathbreaker uit Gent is de laatste tijd een rijzende ster in de internationale hardcore scene. Het pas uitgekomen album ‘Maelstrom’ wordt overal goed ontvangen. Het moet gezegd worden de eerste vijf nummers van deze avond zijn ook indrukwekkend. De punkmetal is strak en verfrissend, echter ook erg eentonig.
Na een tijdje heb je het wel gezien en gehoord. Vooral de podiumpresentatie van zangeres Caro kan niet iedereen bekoren. De frontvrouw met indrukwekkende strot verschuilt zich bijna constant achter haar lange haar. Contact met het publiek is er niet bij.

Oathbreaker komt binnenkort terug naar Tilburg voor een herkansing bij Incubate. Wellicht dat de het mensschuwe er dan een beetje af is.

Na een instrumentaal intro dat niet zou misstaan in de Efteling is het eindelijk aan Earth Crisis om het podium te betreden. Meteen wordt duidelijk dat ook veganisten een jaartje ouder worden. Op oude foto’s ogen deze heren als een stel militante verzetsstrijders, vanavond heb je eerder het idee dat er een paar gemoedelijke vaders op het podium staan die nog eens hun kunstje komen vertonen. Vooral de bijna constante glimlach op het gezicht van zanger Karl is gevoelsmatig in tegenstrijd met nummers over de bio-industrie, de strijd tegen drugs en ander leed in de wereld.
Al snel wordt echter duidelijk dat deze Amerikanen aan strakheid weinig hebben ingeboet. Nummers als ‘Against the Current’, afkomstig van reünieplaat ‘To The Death’,  en ‘Gomorrah’s Season’, met meeschreeuwstuk ‘I Am Straight Edge’ klinken compact en hard, zoals het hoort.

De band heeft net deze week een nieuw album uit ‘Neutralize The Threat’ waar ook een aantal nummers van voorbij komen. Metalheads laten hun haren wapperen op het goede drumspel van Dennis Merrick, terwijl bassist Bulldog zijn moves van jaren her maar weer eens uit de kast haalt en zanger Karl tussen de nummers door de tijd neemt om zijn bandana goed te zetten.
Hoewel er af en toe een moshpit wordt ingezet en er vooraan een stel Duitsers, veganisten en jonge edge kids proberen mee te zingen, voel je dat een meerderheid in de zaal staat te wachten op het meeste bekende Earth Crisis nummer, een lijflied voor iedere veganistische straight edger die gedurende de jaren negentig zijn heil zocht en vond in de hardcore scene: Firestorm.

Firestorm is de dag des oordeels uit de bijbel, vertaald naar de levensbeschouwing en ethiek van Earth Crisis. De grootste zonde is vlees eten en alcohol drinken, een storm van vuur zal de aarde zuiveren. Alleen zij die zonder zonde zijn zullen overleven.

Dit apocalyptische beeld komt in 013 niet helemaal over. Daarvoor is de sfeer te gemoedelijk. Bierdrinkers vallen niet ter plekke neer en de vleeseters in het publiek lijken ook niet bepaald acute maag- en darmklachten te hebben. Wel vinden de mannen van Earth Crisis het prima dat een aantal uit hun dak gaande fans een eigen microfoon claimen en wellicht nog harder dan zanger Karl de tekst de zaal inslingeren.

Na afloop van het optreden blijkt eens te meer dat Earth Crisis nog wat zendingswerk te verrichten heeft.  Een in Slayer-shirt geklede metalhead loopt met zijn glas bier naar de uitgang en krijgt een flyer in zijn handen gedrukt van een Straight Edge Festival in Nederland. ‘Wil je me nu vertellen dat ik net naar een straight edge band heb staan kijken’, is zijn enigszins verbaasde antwoord. Daarop drinkt hij zijn beker leeg en verlaat hij net als de andere bezoekers de zaal.