De toekomst van LOOS

LOOS blijft zoals het is, met een belangrijke rol voor de bezoeker

Juliën L'Ortye ,

Nu de maandelijkse dansavond LOOS in Popcentrum 013 al zo'n vier à vijf jaar bestaat en aan elke editie een nieuw thema verbonden is, galmt de vraag of de koek niet op is. Op een gegeven moment moet de inspiratie bij Joep Smeets, organisator van Loos, toch op zijn? Toen bleek dat er afgelopen jaar gesprekken werden gevoerd over een eventueel geheel nieuw concept dat het huidige idee zou moeten vervangen, namen de geruchten toe. Tijd voor opheldering.

LOOS blijft zoals het is, met een belangrijke rol voor de bezoeker

Nu de maandelijkse dansavond LOOS in Popcentrum 013 al zo'n vier à vijf jaar bestaat en aan elke editie ervan steeds een nieuw thema verbonden is, galmt her en der de vraag of de koek niet op is. Op een gegeven moment moet de inspiratie bij Joep Smeets, initiator van Loos, toch op zijn? Toen bleek dat er afgelopen jaar gesprekken werden gevoerd over een eventueel geheel nieuw concept dat het huidige idee zou moeten vervangen, namen deze geruchten alleen maar toe. Tijd voor opheldering.

Is de koek op een gegeven moment niet op wat betreft thema's, inspiratie, ideeën?


"Wat betreft de muzikale invulling van de avonden – die doorgaans niet sterk afhankelijk is van het betreffende thema – is er nog genoeg ruimte. Er zijn genoeg bands/acts, zowel in Tilburg als daarbuiten, die Loos de komende maanden van dansbare muziek kunnen voorzien. Ik spreek bewust over 'komende maanden', omdat ik niet iemand ben die echt jaren vooruit kijkt. Wat betreft de thema's heeft het publiek een steeds grotere inspraak. We vragen de bezoekers om hun ideeën over eventuele thema's door te geven, zodat wij ook een goed beeld krijgen van wat men zelf graag wilt."

Wat opvalt is dat de bezoekersaantallen vrij wisselend zijn. Heb je hier een verklaring voor?

"Laat ik voorop stellen dat het belangrijkst is dat er veel leuke mensen komen, Loos moet ook een avond zijn waarop je leuke contacten op kunt doen. Maar inderdaad, de bezoekersaantallen zijn –  ondanks het feit dat Loos de laatste tijd weer prima draait – wisselend. Een mindere opkomst valt meestal te wijten aan het feit dat elders een festival gaande is, of dat de avond in een vakantie geprogrammeerd is. Dat is voor ons ook de reden geweest dat we de editie van maart (Carnaval, red.) een week hebben opgeschoven."

Wat is er nu precies terecht gekomen van de gesprekken over een nieuw concept?

"Afgelopen jaar zijn er inderdaad flink wat gesprekken gevoerd om een doorstart met Loos te maken, het hele idee rondom de avond te vernieuwen en zodoende onder een nieuwe naam verder te gaan. Ondanks deze ideeën was het belangrijkst voor mij dat we dicht bij het origineel bleven; het moet zowel laagdrempelig zijn als kwaliteit bevatten, maar ook verrassend en 013-waardig zijn. Met die gedachte in het voorhoofd, hebben we besloten om Loos gewoon te laten zoals het is."

Er wordt wel eens gezegd dat de minimumleeftijd van zestien twintigers ervan weerhoudt te komen. Hoe sta jij hier tegenover?

"Ik snap het wel. Er zit natuurlijk een aanzienlijk verschil tussen iemand van zestien en iemand van 25, zowel qua gedrag als interesses. Ik kan me dan ook voorstellen dat laatstgenoemde zich minder getrokken voelt om naar Loos te komen. Maar dit weegt in mijn ogen niet op tegen het feit dat het eigenlijk de enige 16+-avond is die 013 heeft. Daarom vind ik dan ook dat dit zo dient te blijven. Bovendien draagt die minimumleeftijd eraan bij dat het een laagdrempelige avond blijft. En zo hoort het."

De eerst volgende editie van Loos is op 5 februari. Vanaf elf uur staan Mumbai Science, Skip & Die, Sonido del Principe, FeestdjRuud en Brutus & Snoerend Bart plaatjes draaien door heel 013. Het thema is ditmaal 'Elfstedenloos'.