In de jaren 90 werden ze gezien als pioniers in de Nederlandse hardcore/metal en stonden ze op Pinkpop zonder een plaat te hebben uitgebracht. Brotherhood Foundation was bovendien een van de eerste bands met een wat hardere sound die op het Belgische Groezrock speelde. Dat laatste liet een dusdanige indruk achter dat het festival de groep benaderde om te spelen op zijn twintigste verjaardag. Dat grepen de mannen aan voor een soort mini-afscheidstour, waarvan de eerste show vanavond in 013 is.
“Toen Groezrock ons benaderde om te komen spelen, dacht ik: ‘waarom ook niet?’”, vertelt Corné Borchers, de drummer van de groep. “Brotherhood Foundation is nooit echt gestopt, het bloedde gewoon dood. Dit is een mooie kans om het alsnog goed af te sluiten.” Zanger Patrick van Fessum, die tegenwoordig in Israël woont, vult aan: ”Toen ik het mailtje las, twijfelde ik misschien een halve seconde, daarna had ik er meteen weer zin in. Ik plak er bovendien twee weken vakantie aan vast, zo zie ik mijn familie ook weer eens.”
De mannen staan de komende dagen achtereenvolgens in 013, op Groezrock en daarna op Paaspop in Schijndel. En dus repeteerde Brotherhood Foundation afgelopen zaterdag voor het eerst in twaalf jaar tijd weer in volledige bezetting. Van Fessum: “Het ging verrassend goed. Het was aftikken en spelen. Alsof we nooit gestopt waren.”
De groep heeft dan ook veel vertrouwen in het eerste optreden, vanavond in de kleine zaal van 013. Borchers: ”We willen gewoon een hele gave show neerzetten, met pure emotie en pure energie. We hebben zeker een naam hoog te houden, vooral ten opzichte van onszelf. Wat we nu gaan doen, moet minimaal kunnen tippen aan het beste wat we ooit gedaan hebben.”
Bang dat hun muziek gedateerd is, zijn de mannen niet. “Maar ik ben wel benieuwd hoe het jonge publiek op onze muziek reageert. Snappen zij onze muziek wel?”, vraagt Borchers zich af. “Bovendien zijn onze fans van toen ook veranderd. Toen waren ze vijftien, zestien, nu zijn zij ook volwassen geworden. Het zou mooi zijn als we weer net als vroeger een hele zaal aan het dansen krijgen. Gelukkig doet ‘ouwe-lullenrock’ het tegenwoordig goed.”
Gitarist Tom Sikkers maakt zich evenmin zorgen: ”Voor elke muziek zal er altijd publiek zijn. Onze stijl zul je niet op de radio tegenkomen, maar wij moeten het sowieso van de live-optredens hebben.” Jeps Salfischberger, bassist, vult aan: ”Bij ons soort muziek is de wisselwerking met het publiek heel belangrijk. We hebben destijds weleens optredens voor tien man gedaan. Dan speelden we alsof we in een grote arena stonden en gaven we alles. Een half jaar later werden we dan toch teruggevraagd, omdat die tien mensen aan hun vrienden hadden rondverteld dat ze een gave band hadden gezien.”
Net als - naar verondersteld wordt - Jezus Christus, herrijst Brotherhood Foundation dus met Pasen. Maar is het ook de laatste keer dat we de band aan het werk kunnen zien? In principe wel, maar helemaal uitsluiten durven de mannen dat niet. Salfischberger vertelt: ”Ik zat ooit met Tom Delonge (ex-Blink182, tegenwoordig Angels & Airwaves, red.) in de kleedkamer en vroeg hem wanneer Blink182 weer bij elkaar zou komen. Hij zei toen dat dat absoluut ‘never’ zou gebeuren. Een maand later stond hij weer met ze op het podium.” Borchers vult aan: ”Als we de kans krijgen om door te gaan met wat we het liefste doen, dan gaan we dat zeker bespreken, maar dat is nu niet het geval. Dit voelt als een afsluiting, maar ik zeg nooit ‘nooit’. Nooit bestaat niet.”
Brotherhood Foundation staat vanavond om 20:00 uur in 013 te spelen met Rise A Thousand als voorprogramma.
Brotherhood Foundation wil nog drie keer knallen
‘Een mooie kans om het alsnog goed af te sluiten’
Het Tilburgse Brotherhood Foundation was een van de eerste bands die met een wat hardere sound op het Belgische Groezrock speelden. Dat liet een dusdanige indruk achter dat het festival de groep benaderde om te spelen op zijn twintigste verjaardag. Dat grepen de mannen aan voor een soort mini-afscheidstour, waarvan de eerste show vanavond in 013 is.