Strak, intiem, hout en glas. Dat zijn de sleutelwoorden van de nieuwe inrichting van popcentrum 013. Vijf maanden wordt er zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het gebouw gewerkt. Voor de 013-liefhebbers misschien een lange tijd, maar voor Guus van Hove, directeur van het poppodium niet. "We zijn erg blij dat we maar twee maanden echt dichtgaan. Normaal zou dat minstens vier maanden duren. Het is nu misschien wat oncomfortabel voor de bezoekers, maar straks krijgen ze er heel veel voor terug!"
De belangrijkste reden voor de verbouwing is dat de ruimtes tussen de concertzalen nu alleen dienen als wandelgangen. 'Verkeersruimtes', zoals van Hove het noemt. "Je loopt er alleen maar doorheen omdat je naar het podium gaat." Daar moet volgens hem nodig verandering in komen. "Het moeten ruimtes worden waar je ook na een optreden kan verblijven. Als een concert is afgelopen ontmoet je vaak mensen waarmee je wat wilt drinken, maar in 013 is daar nu geen geschikte plek voor. Straks komt er een grote lounge waar je in een aanvullende sfeer de avond voort kunt zetten. Je moet ook na een concert ultiem kunnen genieten."
Ook de uitstraling van het gebouw kan volgens van Hove een grote oppepper krijgen. "013 moet meer open worden. Het moet een onderdeel van de Tilburgse samenleving zijn. Je kunt nu vanaf de straatkant niet zien wat er binnen gebeurt. We zijn als het ware afgesloten van de buitenwereld, een soort bunkergevoel." Om deze openheid te creëren worden de zwarte stenen vervangen door glazen muren. Daarnaast krijgt de boxoffice een toegankelijkere uitstraling, worden de entrees verplaatst en krijgt de hoofdingang een glazen overkapping.
Maar de grootste verandering is toch wel de verplaatsing van de garderobe. Deze komt straks in de fietsenkelder, onder het popcentrum. Van Hove: "De garderobe is nu het centrale punt. Het is te prominent en het zit het verblijven na een concert in de weg." Het idee voor de verplaatsing deed de directeur op in Panama in Amsterdam. "Ik zag dat de garderobe beneden zat en dacht meteen: dat moet bij ons ook gebeuren. Een garderobe hoeft namelijk niet zo aanwezig te zijn, het is niet belangrijk om sfeer te maken." Voor nieuwe bestemming van de garderobe dacht van Hove meteen aan de fietsenkelder onder het gebouw. "Die staat toch bijna altijd leeg." De overname van de stalling ging vrij snel. De directeur overlegde met de gemeente en kreeg toezegging voor het gebruik van de ruimte.
Door de nieuwe locatie van de garderobe komt er veel plaats vrij. Van Hove weet al helemaal hoe deze ruimte benut gaat worden. "Aan de zijkant van de ruimte komt een vaste DJ-set, waar tijdens de afterparty plaatjes gedraaid kunnen worden. De linkerkant van het gebouw, waar nu de bar staat, wordt een eetplek. Mensen kunnen daar bijvoorbeeld een pizzapunt of spekkoek halen, dat ligt aan de soort avond. Aan de muren komen digitale schermen te hangen waar de concerten worden aangekondigd en overal komen blokvormige stoelen te staan van de Belgische ontwerpers Quinze & Milan." En de voormalige garderobe? "Dat wordt een strakke, lange houten bar. Precies dezelfde als die in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard."
Niet alleen de bezoekersruimtes krijgen een metamorfose, ook de vertrekken voor artiesten en muzikanten gaan erop vooruit. Er komen twee extra kleedkamers, een extern productiekantoor en een grote artiestenlounge. Van Hove: "De artiesten kunnen dan ook ergens anders uitrusten dan alleen in de kleedkamers en een tourmanager heeft in het productiekantoor genoeg ruimte om goed zijn werk te doen." Voor de muzikanten komt er een extra oefenruimte en wordt er een muzikantencafé gebouwd, die afgesloten is van de bezoekers- en artiestenlounge. "Iedere groep moet zijn eigen plek hebben: professionals bij professionals, amateurs bij amateurs en publiek bij publiek."
Het enige waar we het nog niet over gehad hebben zijn de concertzalen. En laten dat nou net de delen zijn die niet verbouwd worden. Geen likje verf, vernieuwde muren of grotere podia. Van Hove: "De zalen zijn facilitair uitstekend. Het zicht is goed en de geluidskwaliteit behoort tot de top van Nederland. Ook de podia hoeven van mij niet groter, 013 moet wel zijn eigenheid en intimiteit behouden."
Over vier maanden wordt de verbouwing afgerond. Het nieuwe gebouw gaat op zaterdag 8 september open en dat wordt feestelijk ingeluid met een speciale aflevering van de clubavond Loos. De dag daarna is het openingsfestival waarbij in de drie zalen vijftien bands spelen. Welke bands dat zijn is nog niet bekend, maar het belooft een groot feest te worden. Op zondag 16 september is er ook nog het popontbijt, een soort open dag waarop Tilburgse artiesten voor de muziek zorgen.
De verbouwing brengt natuurlijk niet alleen leuke dingen met zich mee. In juli en augustus gaat 013 dicht en dat betekent geen clubavonden, concerten of feesten. Een alternatief is er niet. Van Hove: "We wilden vijf avonden verplaatsen naar de Stadssporthal, maar het probleem is dat die maar tot één uur open mag zijn. Nu hebben we ervoor gekozen om alleen het begin- en eindfeest van de introductieweek daar te houden. Artiesten wilden we er toch al niet laten spelen, die verwachten kwaliteit en niveau en dat kunnen we daar niet bieden."
Zuur is het wel. Doordat het popcentrum twee maanden dicht is, kunnen een aantal bekende bands helaas niet optreden. Zo stonden bijvoorbeeld The Flaming Lips en Bright Eyes op het programma. Deze laatste staat 10 juli in de Effenaar in Eindhoven gepland. Guus van Hove: "Ja, de Effenaar profiteert goed van sluiting. Maar als we weer open wordt het geweldig. Dan gaan we er harder tegenaan dan ooit tevoren!"
Verbouwing maakt van 013 een hippe verblijfsruimte
Directeur Guus van Hove: "Je moet ook na een concert ultiem kunnen genieten"
Hoge hekken en containers met afval. Iedereen heeft het wel gezien: popcentrum 013 wordt verbouwd. Van 2 juli tot en met 7 september sluit het gebouw om een totale make-over te ondergaan. Ook zo benieuwd naar hoe het er straks uit komt te zien? Guus van Hove, directeur van 013, vertelt alle ins en outs.