In 2002 kreeg Tilburg er tot ieders verbazing een platenzaak bij. Terwijl heel platenland klaagde dat het steeds slechter ging met de verkoop van geluidsdragers, opende een roodbebaarde man een tegendraads winkeltje met – nota bene – voornamelijk vinyl. Inmiddels is Antenne een gevestigde naam onder liefhebbers van experimentele elektronische muziek.

"Tilburg heeft, ná Rotterdam, misschien wel de meest bruisende elektronische muziekscène”

De liefde bracht hem in 2002 naar Tilburg. Zonder duidelijk plan of marktonderzoek, maar wel met de nodige ervaring en een uitgebreid netwerk, begon Sjak in kledingwinkel Sam Sam een platenwinkeltje. Juist in een tijd dat andere platenwinkels moesten inkrimpen of de deuren moesten sluiten. “Ik heb samen met Peter Duimelinks enkele jaren voor de stichting V2 een platenwinkel gerund en wilde al heel lang zelf iets opzetten. Ik wist dat de mogelijkheden klein en de risico’s groot waren. Toen Adri (eigenaar van Sam Sam) mij aanbood om in zijn winkel een platenafdeling op te zetten, kreeg ik een ‘nu of nooit’ gevoel. Ik had weinig te verliezen en op deze manier kon ik met een klein startkapitaal beginnen. Uiteraard wist ik dat downloaden een bedreiging kon zijn, maar ik ging ervan uit dat mijn doelgroep, DJ’s en verzamelaars, toch altijd ‘echte’ platen zou willen hebben. Inmiddels heeft die schifting tussen de downloaders en de platenkopers plaatsgevonden. Ik bedien een kleine, trouwe groep, die overigens net zo goed downloadt, maar wat ze echt goed vindt, uiteindelijk ook koopt.” Door mond-tot-mondreclame én door veel eropuit te gaan, naar concerten, (kraak)feesten, dance-avonden, heeft Sjak zijn doelgroep weten te bereiken. Tilburg bleek – ongepland – een gouden greep.

Territoriumdrift

“In het begin voelde ik wel een behoorlijke territoriumdrift in Tilburg. Ik kreeg reacties als ‘Wat kom je hier eigenlijk doen?’ Dat heeft volgens mij ook te maken met het feit dat er allerlei verschillende groepjes zijn die vooral voor hun eigen kerk preken. Ook wordt er geklaagd dat er zo weinig te beleven is. Als ik het vergelijk met Den Bosch bruist de elektronische muziekscène van Tilburg toch behoorlijk. In de Batcave en Paradox krijgt men toch veel voor elkaar. Denk aan Crackbeats en Fckn Wckd, en regelmatig is er wel ergens in of rond Tilburg een (kraak)feest. Okee, je moet het weten te vinden. Ik snap wel dat het voor buitenstaanders niet zo goed zichtbaar is.” Na een rustig begin, met vooral lokale klanten, lijkt zijn winkel nu ook regionale bekendheid te krijgen. Klanten uit Turnhout, Nijmegen, Utrecht zijn geen uitzondering meer. De muziek die Sjak verkoopt, van ambient tot breakcore en van dub tot electro, trekt een beperkte, maar fanatieke klantenkring aan, die gewend is dat wat zij zoeken niet op elke straathoek te vinden is.

Ontmoetingsplek

“Dat mijn winkel inmiddels goed draait – beter zelfs dan verwacht – ligt er waarschijnlijk voor een deel ook aan dat het een ontmoetingsplek is. Het mooiste voorbeeld hiervan vind ik Radio Raket, een piratenzender die is opgericht door mensen die elkaar bij Antenne hebben leren kennen. Dat is een enthousiaste, gezonde club mensen bij elkaar. Het is eeuwig zonde dat hen het uitzenden uiteindelijk onmogelijk is gemaakt. Er gaat niks boven de kick dat mensen tijdens de uitzending bellen om te zeggen dat ze de auto langs de kant van de weg hebben gezet omdat ze helemaal zitten te freaken op de muziek die je op dat moment draait. Hoewel er plannen zijn voor een internetradiostation, zal dat er op korte termijn niet van komen. Het komende jaar gaat de winkel nog even voor. Er staat een verbouwing op til. Dat is ook wel nodig, want als de winkel blijft groeien zoals nu, barsten we straks uit de voegen.”