Afgelopen zondag was de start van de recordpoging achter elkaar drummen in het Patronaat in Tilburg. Tijdens deze wereldrecordpoging wordt er geld opgehaald voor het jongerencentrum Benebnooma in het Afrikaanse Burkina Faso. Lekkere ritmes, verschillende cultuuruitingen en dit alles ook nog eens voor een goed doel.
DANSVLOER
Erg uitnodigend ziet het er niet uit, de zaal boven het restaurant Patronaat waar gepoogd wordt het record aan diggelen te slaan. Behalve de wijd openstaande deur en een klein briefje met ‘wereldrecordpoging drummen boven’ valt het niet op. Zodra je echter de trap opgewandeld komt het drumgeweld je tegemoet. In een bovenzaal die duidelijk origineel niet ingericht is als podium voor enige soort van livemuziek staan achterin een aantal drumstellen ruim opgesteld. Met een opening naar de benedenverdieping in het midden is er weinig ruimte voor een dansvloer. Voor het toch wel grote publiek blijkt dit geen probleem te zijn en deze laten zich, zij sporadisch, vol gaan op de ritmische muziek van de drummers. Deze worden afwisselend ondersteund door optredens van bands uit verschillende wereldhoeken. Zo stond er eerder op de dag een cello mee te pingelen en waren er zondag verscheidene gitaristen. Deze dinsdagavond staat vooral in het teken van multiculti.
GEWEEKLAAG
Op het moment laat het Tilburgse El Nino zijn ding zien. Deze twaalfkoppige band speelt alleen op percussie instrumenten en zorgt voor een Latijns-Amerikaans sfeertje. De band zorgt ook gelijk voor afwisseling van de drummers die stug doorgaan op de achtergrond. Na deze prettige aanslag op de oren is het tijd voor echt buitenlands geluid. De Afrikaanse band die volgt brengt authentieke muziek uit moederland Burkina Faso. Met zelfgemaakte instrumenten die variëren van een trommel tot een geknutselde gitaar maken de bandleden lekker klinkende muziek die je rechtstreeks terugbrengt tot de steppes van Afrika zelf. Vooral het vrolijke geweeklaag van de zanger is sfeervol te noemen.
ENTHOUSIAST
Is het niet moeilijk om zo’n lange tijd en dan ook nog meestal op de achtergrond door te drummen? “Nee, iedereen is gewoon heel enthousiast hierover’, vertelt een vermoeide Erwin Gielen. Als een van de negen drummers rust hij uit na vier uur achter elkaar gespeeld te hebben. ‘We gaan voor de honderdduizend euro voor het jongerencentrum; dat wereldrecord is eigenlijk bijzaak. Iedereen komt hier ook met een big smile binnen, zoals net die mensen van de vorige band uit Afrika. Ze weten gewoon niet wat ze hier overkomt.” Daar staat dan weer echter tegenover dat de vereiste 102 uur een zeer lange tijd is. Verveling is dan onvermijdelijk zou je zeggen. ‘We moeten elkaar ook ondertussen wel oppeppen, anders houd je het niet vol”, legt Erwin verder uit. “Bijvoorbeeld zondagnacht waren er maar twee zatte mensen binnen, maar dit inspireert ons dan toch om door te gaan. Dit is dan ook de eerste avond dat het publiek zo massaal is gekomen en dat geeft zeker een goed gevoel.”
BOS
Voor morgen staat op het programma dat PvdA leider Wouter Bos langskomt. Dit heeft dan ook als gevolg dat vrijwel iedere website die hierover bericht dit als belangrijkste nieuws brengt naast de recordpoging zelf. Is dit dan goed te noemen of gewoon een publiciteitsstunt? “Ja deze actie heeft natuurlijk weinig met politiek te maken. Het gaat gewoon om Benebnooma. Die mensen daar zitten in de bush-bush en hebben helemaal niks, geen educatie of iets. Daarom moet Bos morgen gewoon drumstokken pakken en zelf meedoen, dat zou te gek zijn.”
Wereldrecordpoging drummen dendert voort
Inspiratie en plezier tijdens drummen blijft aanwezig
Sinds afgelopen zondag wordt er in het Patronaat in de Veemarktstraat non-stop gedrumt. Een drumteam probeert het wereldrecord van 100 uur te verbreken, maar vooral geld in te zamelen voor Burkina Faso. De marathon kost veel energie, maar de drummers zijn nog steeds vol goede moed bezig.