Op donderdag 5 mei is het zover. De eerste editie van het Bevrijdingsfestival Tilburg.
De organisatie is erin geslaagd om een gevarieerde mix van muziekstijlen bij elkaar te brengen. Dat wordt duidelijk als je de affiche van de eerste editie van het festival bekijkt. Om een paar voorbeelden te noemen. Antilliaanse blaasmuziek van de Sonic Brass Band, degelijke meezingpop van Guus Meeuwis en hectische stuitermetal van F.R.E.U.D. Aan variatie dus geen gebrek.
“We hebben een bewuste keus gemaakt om voor iedereen iets leuks weg te zetten op het festival”, vertelt Iris Kleijn, één van de organisatoren. “Onze doelgroep is het lokale publiek, zeg maar alle Tilburgers tussen 12 en 25 jaar. Maar we hebben ook activiteiten voor kinderen, ook die zijn van harte welkom.”
De bands die op het bevrijdingsfestival spelen zijn verdeeld over drie podia. Kleijn: “Eén podium is voor de grotere nationale en buitenlandse bands zoals Yama Yama uit Ghana en de Tilburgers Guus Meeuwis, Nol Havens en One in A Million. Verder hebben we een podium met regionaal talent. Hier spelen onder andere F.R.E.U.D., Ruby Q en Liesbet en daarnaast nog een podium waarop brassbands en bijvoorbeeld een percussiegroep als El Nino spelen.”
WAAROM
Het is de eerste keer dat er in Tilburg een bevrijdingsfestival wordt georganiseerd en volgens Kleijn werd dat ook hoog tijd. “Er werd in Tilburg tot nu toe nooit iets gedaan op bevrijdingsdag. Er zijn in het verleden wel initiatieven geweest, maar daar is nooit iets concreets uitgekomen. Nu dus wel en dat is prima. Het is een mooie gelegenheid om samen onze vrijheid te vieren en stil te staan bij oorlog en geweld. Maar je moet het ook breder zien. Het is ook een gelegenheid om na te denken over zaken als tolerantie en verdraagzaamheid. Iets dat in Nederland op dit moment hard nodig is.”
POLITIEK
Naast Kleijn, vanuit haar afstuderen aan de Rockacademie betrokken bij de organisatie van dit festival, maken ook de voormalig directeur van festival Mundial, Hans van Vugt en productieleider Max Mezach deel uit van de organisatie. Voor de programmering heeft het drietal hulp gekregen van de oud programmeur van 013, Piet Donker. Volgens Kleijn kwam het idee voor een activiteit met bevrijdingsdag vanuit de politiek. “Met name de PVDA heeft aan Hans gevraagd of hij ideeën had voor bevrijdingsdag. Daarmee is hij aan de slag gegaan. Vervolgens heeft hij een voorstel ingediend. In eerste instantie wilde de raad ons geen subsidie voor dit evenement geven, maar dat is uiteindelijk toch goed gekomen.” Op de vraag of de gemeente over de brug is gekomen met de gewenste 82.500 euro waar Van Vugt destijds bij de politiek om vroeg, schiet Kleijn in de lach. “Het precieze bedrag weet ik niet, maar het is in ieder geval veel en veel minder. We hebben het geluk dat we door veel lokale bedrijven worden gesponsord. Er zijn er echter nog wel veel die de kat uit de boom kijken. Als het donderdag een succes wordt, denk ik dat we volgend jaar wel meer mensen over de streep kunnen trekken. Dan willen we in ieder geval ook proberen om in aanmerking te komen voor het ‘Tilburg trakteert’ programma.”
PUBLIEK
Het Bevrijdingsfestival hoopt rond de 10.000 bezoekers te trekken. Maar Kleijn droomt stiekem van een hoger aantal bezoekers. “Dat heeft ook te maken met het weer natuurlijk. Als dat meezit halen we er misschien wel 15.000.” Kleijn beaamt dat de keuze voor de locatie, het Koningsplein, niet voor de hand ligt. “Maar we hebben weloverwogen voor dit plein gekozen. Je kunt er ten eerste heel veel mensen kwijt. En er is nog nooit iets dergelijks op deze plek georganiseerd. Verder hebben we als voordeel dat we daar onafhankelijk zijn van de cafés in de binnenstad. Als je zoiets op het Heuvelplein zou organiseren, moet je met alle cafés afspraken gaan maken, dat wilden we niet.”
Volgens het KNMI blijft het overdag in ieder geval droog op donderdag en pas later in de avond kan er een druppel regen vallen. Niks staat dus een succesvol festival in de weg. “Wat ons betreft wordt het een jaarlijks terugkerend festival. Als er veel mensen komen, weten we dat er behoefte aan iets dergelijks is. Dat zou heel mooi zijn.”
Vijf mei eerste editie Tilburg Bevrijdingsfestival
Stilstaan bij geweld en nadenken over verdraagzaamheid
Vijf mei, onze landelijke bevrijdingsdag, is bij uitstek een dag om eens lekker met je luie gat op een plein neer te strijken om te genieten van fijne muziek. In Tilburg was op deze dag op muziekgebied, behalve de jaarlijkse Bevrijdingstaptoe, bar weinig te doen. Daar gaat verandering in komen met de eerste editie van het gratis toegankelijke Bevrijdingsfestival, donderdag op het Koningsplein van 12.00 uur tot 19.30 uur.