De Grote Prijs van Nederland categorie dance beleefde een finale om u tegen te zeggen. Linked pakte geen winst, maar zorgde met zijn medefinalisten voor veel muzikaal genot. Vanuit Brabant vertrok een bus vol Linked-aanhangers hopend op winst en vette dance. 3voor12/Tilburg was erbij, wat het volgende uitgebreide verslag opleverde. Een internetonvriendelijk lange tekst, mocht u niet geïnteresseerd zijn in allerlei busgezwets, scroll dan door naar het gewenste onderwerp of kijk naar de mooie plaatjes.
DE BUS
Het is vijf uur in de middag. Een toerbus staat voor het centraal station van Tilburg. Linked wordt dan in de media altijd wel geassocieerd met Tilburg, maar op deze eerste halte stappen slechts zes mensen op. Intimi welteverstaan. Organisator Richard weet dat het lastig is om voor een regionale band een busreis op poten te zetten. Een van de Tilburgse opstappers is de vriendin van drummer Dave van den Dries, Marilo Aguilera. Ze is de enige met een Linked-shirt aan “Ik lijk wel een groupie, maar er zijn pas girlie shirts dus ik ben er erg blij mee.” Jaap Kouwenberg is niet zo van de groepsuitjes, maar kent de organisatoren en band en onthult een stukje van Geert’s verleden. “Ik ken zanger Geert nog van toen hij ‘zong’ in een van de gaafste hardcorebands.”
Als de bus aankomt in Dongen wordt duidelijk waar de echte wortels van Linked liggen. Een zestiental mensen komen erbij. Iedereen heeft wel een link met Linked. Vrienden en bekenden die elkaar ook kennen van de jongerencentra. Zelfs beheerder Karel van Aarle (50) van jongerencentrum De Cammeleur is ingestapt. Zijn zoon Joost (ook organisator van de busreis) trekt op met de band en zelf is hij nog altijd fervent muziekliefhebber. “Linked is heel goed bezig. Toen ze optraden in De Cammeleur werd er opeens gecrowdsurft, dat maak je daar zelden mee. Ik vind het ook leuk om te zien wat de kinderen van nu muzikaal bezighoudt. Muziek is een deel van mijn leven. Volgende week ga ik met mijn zoon naar The Prodigy in Dublin.” Karel wordt vergezeld door Jos Zijssen (56), als ‘oude bluesrocker’ nog steeds geïnteresseerd in muziek en bevriend met de ouders van Linked’s ‘gear-jay’ Thijs. “Ik zou muziek a la Linked niet kopen, maar ik ken ze en ben nog nooit in Paradiso geweest, mooie kans dus.”
Als je denkt dat we hier slechts met die-hard Linked fans hebt te maken, heb je het mis. Gijs Daam verklaart waarom vanavond niet Linked, maar Drillem gaat winnen: “Drillem is veel toegankelijker, superstrak en erg tof. Niet dat ze beter zijn dan Linked, dat niet. Ik stem uiteraard wel op Linked.” Maar er is zelfs een ware verrader in ons midden. Een Marcel denkt niet alleen dat Linked de winnaar niet is, hij gaat ook vreemd middels zijn stemmuntje. Voor de publieksprijs stemt hij op Suwu3. De eikel!
Nog meer opstappers in Breda, veel gesprekken, een halve ‘Ernest’ (RIP) ‘Saves Christmas’, veel Jupilers voor een euro (om uit de buskosten te komen), een stuk A Perfect Circle-album, toespraak van de buschauffeur (beloond met basisschool-achtig gedrag: applaus) en vele kilometers later is daar Amsterdam. Stad op palen, maar vooral stad in verbouwing en stad waar je nergens mag parkeren, wat vervelend is voor buschauffeurs (dit laatste zinsdeel is de strekking van een íéts langer durend monoloog van de buschauffeur).
PARADISO
Het mooiste stukje Amsterdam voor de popliefhebber is toch Paradiso. Het mag gezegd worden, wat een sfeervolle zaal is dit waar de Linked-clan in los wordt gelaten. Jassen worden opgehangen en stemmuntjes gedeponeerd in de Linked-stembus (op één na dus). De Brabanders gaan hun eigen weg en ik kom maar liefst vier 3voor12/lokaal collega’s tegen, waarvan twee in oprichting, hopend op winst uit hun regio, lachen natuurlijk, want Linked is in het huis.
ZOËXENIA
Genoeg over de onderonsjes. Tijd voor muziek en de eerste wie dat brengt is ZoëXenia. Een eenmansact, beter gezegd: eenvrouwsact. Een mooie verschijning die achter een tafel met wat apparatuur en conga’s vooral gebruik maakt van haar stem. Een mooie soul-achtige stem die dit tot een heerlijke mix maakt die je elektrosoul of latin house zou kunnen noemen. Een mooi geluid, maar het gevoel dat de act compleet is ontbreekt. Wellicht komt het beter tot zijn recht als ZoëXenia muzikanten als back-up heeft.
K.K. ELECTRONICS
Uit Duiven komt K.K. Electronics. Als het aangekondigd wordt met vergelijkingen met Air en Kraftwerk loopt het water al in de mond. Als de K.K’s beginnen is die vergelijking terecht. Een relaxt, galmend geluid. Maar tippen aan die grote namen? Jazeker, de hele ambiance wordt diep gevuld met trippende klanken die het kippenvel op de maximumstand zetten. Wouw, wat is dit relaxt, wat is dit goed. De analoge, minimalistische elektronica wordt aangevuld met trippy vocalen (al dan niet samples) en er wordt ook gebruik gemaakt van blazers.
Nu ben ik zwaar overweldigd en bedolven onder indruk en kippenvel, ik hoorde later ook reacties als, ‘mwa ze kwamen wat moeilijk op gang’ en ‘het kwam niet echt uit de verf’. Yeah right. Liefhebbers van Air, Groove Armada en Kraftwerk moeten gewoon deze band horen, zien en voelen.
DRILLEM
De Rotterdammers worden indietronics genoemd. Waar het op neerkomt is eigenlijk gewoon hele catchy elektronica met zware bas, die vanavond zelfs veel te zwaar is, wat ten koste gaat van de inhoud van de liedjes. Beetje jammer, want die liedjes zijn geweldig. Ze pikken succes mee van de populaire sound van artiesten als Alter Ego en T.Raumschmiere. De invulling is experimenteel, origineel en erg catchy. De zangeres maakt het geheel wat electroclash achtig. Ook speels is het gebruik van een Föhn als instrument, maar jammer dat dat niet goed tot zijn recht komt wegens het eerder genoemde te volle geluid. Hopelijk volgende week in 013 iets cleaner zodat de potentiële nummers beter tot zijn recht komen.
LINKED
Wat een enorme rush raast er door het lichaam als Linked aan de gang gaat. Een overweldigend opzwepend geluid schept een ruige sfeer die opgepikt wordt door het publiek. Ook de live sensatie ligt een stuk hoger dan bij de andere acts. De geschminkte Geert geeft alles, Dave is een verlengstuk van zijn breakbeatende drumstokjes en Thijs galmt de melodieën met hier en daar een speelse afwijking. Ze spelen wat meer dan twintig minuten, maar ze zijn zo weg. Het leken er maar vijf.
Als het afgelopen is, is er een ontladen gevoel, puur vanwege de muziek. Er is dan ook een smile op mijn gezicht en hoor ik ook van andere Linked busreizigers dat het top was en ze een grote energie hebben ervaren. Dit wordt winst is de gedachte. Totdat ik ben bijgekomen, want dan ga ik me realiseren dat de jury wellicht Linked veel te ruig vind voor een knoppendraaiersfestival als Extrema, waarop de winnaar moet gaan spelen, hm…
MOTIO & E-CONTACT
De aankondingsmevrouw komt weer op. Je weet wel, zo’n irritant mens wat je op menig kermis liever vermijdt. ‘To the beat to the beat to the beat to the beat’ en andere irritante uitroepen op een ritme, ook wel bekend van het aantrekken van mensen bij de grijpers op de kermis. Hoe dan ook, dit keer kondigt ze twee Groningers aan. Wat ze zegt heeft ze dan wel weer gelijk in: volwassen klassieke techno. Gewoon recht toe recht aan wat niet misstaat op een dancefeestje. Heel professioneel, heel dansbaar en heel Extrema-verantwoord. Maar origineel of vernieuwend, dat dan weer niet. En dat maakt het dan ook gelijk de middelmatige van vanavond. Ze vallen niet op naast de net zo perfecte Paradiso-dj.
SUWU3
Nu wordt het toch wat benauwend. Suwu3 uit Utrecht heeft wel erg veel aanhang. Een groot deel loopt rond met Suwu3 stickers op de shirts geplakt en laat massaal van zich horen als Suwu3 begint. Het begint veelbelovend met opgeblazen breakbeat met een hoog ruigheidsgehalte. Er worden ook live beelden gemixt, wat hilarische momenten oplevert. Maar daar liggen ook gemiste kansen. De beeldmix had veel spannender, grappiger maar vooral meer op de beat gekund om het gevoel echt compleet te maken (snel op les bij Eboman). Wel blijft de muziek wel steeds erg sweaty en steamy met veel enthousiasme.
NOBODY BEATS THE DRUM
Om de tijd vol te maken tot de uitslag, speelt de winnaar van vorig jaar. Nobody Beats The Drum uit Utrecht was vorig jaar een winnaar die er met kop en schouders boven uitstak, leuk om te zien is dat ze vanavond evenveel kwaliteit hebben als de meeste acts van vanavond. Want iedere act was vanavond professioneel, iets wat bijvoorbeeld straks in de categorie pop/rock zeker niet zo zal zijn. Nobody Beats The Drum doet een schepje bovenop het dansgenot van daarnet. Wederom enerverende elektronica met allerlei elektronische invalshoeken waaronder een stevige hiphop flow. Op het einde van het optreden verandert Paradiso in een schietgame met een legioen mannen in zwarte pakken met laserguns. Zure bijsmaak is natuurlijk dat dit een winnaar is van deze wedstrijd en intussen eigenlijk helemaal niet zo bekend is geworden dit jaar.
UITSLAG
De spanning stijgt, en de twijfel ook als de jury voorgesteld wordt. Dan worden we herinnerd dat in de jury mensen zitten met mainstreamvisie’s. Op een ID&T moet je bijvoorbeeld niet te alternatief zijn en dat is Linked wel.
Eerst wordt de prijs voor de beste muzikant uitgereikt. Dit moet wel Dave van den Dries zijn is de algemene gedachte die op zijn minst heerst bij de Linked-clan. En jawel, hij is het geworden en sleept de eer en de cheque van duizend euro binnen. En natuurlijk daarbij de trots van de Brabantse delegatie.
Dat is één. Next. Publieksprijs. Dat Suwu3 die wint is niet verrassend na het zien van al die bussen (slingerbussen? Intercity’s?) vol Utrechters die er vandaag zijn. Dat Linked niet voorkomt in de top drie is een teleurstelling.
Nog een teleurstelling is dat Linked DE prijs niet wint. Die gaat naar Drillem. Terecht in die zin dat Drillem overdreven gave muziek maakt. Niet in de zin van dat Linked nog meer overdreven gave muziek maakt. En als het om kippenvel gaat is K.K. Electronics ook een winnaar. Ach, we hebben allemaal winnaars. Als programmerend Nederland even goed op heeft gelet staan op zijn minst de drie zojuist genoemde straks in iedere zaal en op vele festivals in Nederland en daarbuiten.
Terwijl er buiten een megarij staat voor de afterparty (doen Amsterdammers alleen aan afterpartyen?) druipt de Linked-delegatie teleurgesteld af. Nouja, deels over dat ene feitje dan, want we hebben wel een stel ubergave optredens bijgewoond en mogen trots zijn dat er veel vette elektronica wordt gemaakt in Nederland. Alleen in de regiofinale Zuid al was alles al erg kwalitatief. Bezopen en/of moe terug naar de bus. Even napraten, in slaap vallen, overgebleven flessen bier drinken, maar vooral even de dance vergeten met de geweldige animatiefilm Ice Age om een (zoals K.K. Electronics zou zeggen) een Lovely Day af te sluiten.
Grote Prijs, Linked, dancegenot en een toerbus
Grote Prijs Finale Dance een avond genot zonder winstgevoel
In de finale van de Grote Prijs van Nederland afdeling dance stond Linked, dus was er ook een bus vol Brabanders om Linked te steunen. Niet omdat het Linked stadsgenoten zijn, maar omdat ze zich telkens bewijzen als ijzersterke act. De steun heeft niet geholpen, maar heeft dit danceavondje niet kunnen verpesten. Een verslag van een avond naar en in Paradiso.