Podcast De Machine #138 over het DIY-succes van Tramhaus
Tramhaus speelt z'n grootste show op Down The Rabbit Hole nadat ze eerder de Maassilo uitverkochten. Met toevoeging over de Rotterdamse scene
Interessant om te zien hoe 3voor12 landelijk kijkt naar de Rotterdam muziekscene aan het eind van podcast De Machine #138 met als titel 'Zo wordt galmbak Johan Cruyff ArenA aangepakt'
In de laatste 10:30 minuten van de podcast hebben ze het over het DIY-succes van Tramhaus. Het is voor sommigen eigenlijk een beetje mysterie waarom Tramhaus zo aanslaat. Voor hen was de hype er vanaf het kleine podium Casbah op Best Kept Secret terwijl ze ieder optreden hebben bewezen een goede live band te zijn met goede liedjes. Rotown programmeur Stephan Maaskant geeft een belangrijke reden die net wat meer aandacht verdient. De bandleden hebben al zoveel goodwill opgebouwd doordat ze in bekende bands in de Rotterdamse scene speelden. Gitarist Misha en zanger Lukas drumde in Pig Frenzy (R.I.P.), gitarist Nadya als drummer in Vulva, drummer Jim in Goodnight Moonlight en Julia is een bekend gezicht bij Bar3, optredens van Rotterdamse bands en bij Roodkapje. Ze werk(t)en in de Rotterdamse scene bij Worm, Roodkapje, V11 en Rotown. Een vermoeden van het publiek in de Maassilo is dat 1/3 van het publiek dat los gaat de band al langer kennen of in eerste instantie niet van de band Tramhaus. Een goede livereputatie snelt je vooruit en dan heb je nog de mensen die ze live ontdekken.
De roep komt dat Rotterdam een TivoliVredenburg nodig heeft. Dat hadden we wel, maar daar was te weinig steun voor extra geld in de gemeenteraad. Staat de muziek keten in Rotterdam onder druk? Tramhaus is juist het voorbeeld dat de Rotterdamse scene leeft. Voor lokale bands niet. Daar ontdek je ze op de vele kleine podia en maak je vrienden. Van Roodkapje, V11, Poortgebouw, Baroeg, Rotown, Bird, Grounds, Bar3, De Riddert, Dizzy, Metropolis Festival en Eendracht Festival.
Helaas zijn enkele belangrijke schakels niet meer of minder bezig met live optredens, waardoor het wel lastiger is geworden. Dat bedreigt de Rotterdamse scene op dit moment meer. Een belangrijke rol speelden Eksit en Duct Tape Studio. Niet te onderschatten in de laagdrempelige manier waarop je nieuwe mensen leerde kennen. Hoewel Niek nu verder gaat met Far Out Sound Studio met analoge opnames maar helaas zonder optredens (wel een jam een keer per maand op woensdag in Dizzy).
Bovendien: hoeveel Utrechtse of Amsterdamse bands profiteren nou echt eigenlijk van de Melkweg, Paradiso en TivoliVredenburg? Daarvoor heb je toch veel liever de Ekko, dB's, Vera, Occii, en andere podia die soms niet helemaal legaal opereren, maar 100x zoveel waarde hebben voor lokale bands. Dan zijn er misschien 3 acts die echt zouden profiteren van zulke zalen. Misschien kan je die acts een eigen festival geven.