Hij's fijn met Yoshimi!

De Maastunnel, daar gebeurt het!

Redactie 3voor12 zuid-holland ,

In onze nieuwe rubriek "Hij's fijn" ondervragen we mensen uit de Zuid-Hollandse muziekwereld. Dit kan een artiest zijn of de verkoper van een platenzaak. Tijdens deze eerste editie voelen we Niek Hilkmann aan de tand. Niek staat zondag 12 mei als Yoshimi! op onze clubavond in de Unie.

1. Wat is volgens jou het meest memorabele optreden in de regio Zuid Holland geweest?

Titus Andronicus in Rotown op 3 juni 2009. Daar heb ik mijn geduchte muze en immense inspiratiebron Sandra Gnjatovic ontmoet, de liefde van mijn leven en een lichtpunt in de duisternis!

2. Als je iets zou mogen veranderen aan de Rotterdamse/Zuid-Hollandse muziekscene, wat zou dat dan zijn?

Oef, aan de scene zelf? Dit is nogal wat... Laat ik het zo zeggen, als ik opeens goddelijke krachten zou krijgen en die zou aanwenden om alle organisatoren, programmeurs, muzikanten en concertbezoekers te manipuleren, zou dat dan niet een eng idee zijn? Je hebt er verder ook niet zoveel aan. Stel dat ik bijvoorbeeld iedereen onvoorwaardelijk tot Yoshimi! fan zou toveren, dan zou dat niet erg veel voldoening geven. Ik zou niet boven het gejuich van het publiek uit kunnen komen tijdens de optredens! Nee, de muziekscene mag zelf bepalen hoe die is en ik trek mijn eigen plan wel intussen.

3. Wat is jouw favoriete plek in Rotterdam/Zuid-Holland?

De Maastunnel, daar gebeurt het.

4. Welk liedje had je graag zelf geschreven en waarom?

De negende symfonie van Beethoven natuurlijk, want dat zou zoveel implicaties hebben voor het tijdruimte continuüm, dat alles mogelijk zou zijn. Of wacht... Misschien Kalimba van Mr. Scruff. Degene die de connectie tussen de twee weet, krijgt een gratis Yoshimi! cassette.

5. Wat is je favoriete band uit de regio?

Ik ga er twee noemen en ik vermijd liever het woord ‘favoriet’. Kijk, voor mij zijn bands uit de regio net als mijn eigen kinderen. Ik hou van ze allemaal, hoe erg ze zich ook misdragen. Soms kunnen ze echter wel een duwtje in de rug gebruiken. Daarom noem ik nu niemand minder dan Dion & The Magic Chords (1) en St. Polaroid (2). Hulde aan hen die hulde toekomt!

6. Welk album kocht je als eerste en heeft dit album jou geïnspireerd?

Waarschijnlijk was dat ‘Ga je mee naar smurfenland’ van Irene Moors en de smurfen uit 1995. Daarop staat hun gezamenlijke vertolking van ‘No Limit’ Dit lied inspireerde mij toentertijd tot een spontane vreugdedans met een bedenkelijke choreografie.

7. Wat is de tofste (concert)zaal in de regio en waarom?

Er is maar een zaal in Rotterdam die er toe doet en dat is de peuterspeelzaal van Openbare Basisschool De Groene Palm. Daar wordt een nieuwe generatie beatmasters klaargestoomd die de Rotterdamse Rave scene voor eeuwig zal veranderen, wacht maar af..

8. Wat is volgens jou het beste initiatief in Rotterdam/Zuid-Holland?

KIKVORS natuurlijk, want dit muziekplatform heb ik zelf opgericht en ik heb er niks op tegen om me van tijd tot tijd als narcist kenbaar te maken! Ik kan me voorstellen dat dit verwarrend is na het antwoord op vraag 2, maar ik probeer dus wel degelijk de Rotterdamse muziekscene met frisse energie te injecteren middels concertavonden die op wisselende locaties worden georganiseerd rondom thema’s die uiteenlopen van ‘casio’ tot ‘wansmaak’. Zo hebben er al edities van KIKVORS bij WORM, Roodkapje en het Klooster Oude Noorden gestaan. Kijk maar eens na: www.kikvorsrotterdam.nl

9. Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?

Toevallig speel ik aankomende zondag bij Club 3voor12 in De Unie te Rotterdam. Daar zal ik samen met de Yoshimi! band voor de eerste keer de soundtrack bij de stomme film ‘Le Cochon Danseur’ uit 1907 live ten gehore brengen. Deze voeren we volgende week, vrijdag ook weer op in Leiden tijdens een feestje ter ere van het aankomende LIsFE (Leiden International Short Film Experience: www.lisfe.nl waar ik de LIsVHSFE organiseer (Leiden International Short VHS Film Experience). Op deze avond gaan er twee films van mij in première; De orkestregistratie van mijn amateur avant-garde orkest The Tip Top Orchestra (zie www.tiptoporchestra.com voor de trailer) en mijn psychedelische epos ‘Damien Hirst – Marooned On A Desert Island’. Daarna volgt een split-single op vinyl met St. Polaroid. Zijn liedje gaat over de eerste kaneelzwemmer, de mijne over een dode hond.

10. Welke droom moet nog uitkomen?

(Niek gniffelt in zijn knuistje en geeft veelbetekenend geen antwoord op de vraag)