De Unie sluit 1 juli haar deuren

Opnieuw domper voor Rotterdam

Florian Pak ,

De laatste jaren blijft Rotterdam weinig bespaard. Nadat eerder Watt, Heidegger, Exit en de Nieuwe Oogst om verschillende redenen zijn gesloten, zal nu de Unie aan de Mauritsweg haar deuren sluiten. Drie jaar geleden werd Dick Pakkert (Rotown) de nieuwe huurder van de Unie. Hij had de insteek om er een laboratorium voor festivals van te maken. Het moest geen tweede Rotown worden, maar meer een plek voor try-outs en experimenten.
De afgelopen twee jaar wijzen echter uit dat de Unie juist een ideale uitvalbasis is voor Rotown. Daarnaast worden er steeds meer concerten, al dan niet zittend, georganiseerd en worden er sinds kort ook muziekdocumentaires getoond.

Toch komt de sluiting per 1 juli a.s. misschien niet helemaal als een verrassing, gezien de verlaagde subsidie voor het eerste halfjaar van 2013, en helemaal geen subsidie voor het tweede halfjaar in 2012.  De reden dat de zaak nu dicht gaat is een financiële. Het lukte niet om de zaak winstgevend te maken, aldus Dick Pakkert.

Het huurcontract van de Unie loopt nog 1 1/2 jaar door. Er zal na de zomer gekeken worden hoe verder te gaan. De concerten die nu op de agenda staan zullen allemaal doorgang vinden en er zullen gewoon nog nieuwe optredens worden geboekt. Na 1 juli zal het echter lastiger worden om concerten te programmeren in de Unie.

Of er een overname zal komen door een andere partij, in welke vorm dan ook, is op dit moment nog niet bekend.