#Metropolis13 Hieperdepiep hoera voor 25 jaar Metropolis!

Interview met Marcel Haug “Metropolis is altijd van grote invloed geweest op de popcultuur in de stad“

Tekst: Joris Telgen ,

Het is vaste prik in Rotterdam. Ergens in de eerste week van juli loopt het Zuiderpark vol voor de jaarlijkse shot alternatieve muziek, zon, patat en bier. Aanstaande zondag is het weer zover, de 25e editie van Metropolis. Het jaarlijkse gratis festival in Rotterdam heeft een indrukwekkende track record wat betreft het boeken van acts die op het randje van doorbreken staan. Grote acts als The Black Keys, The Gossip, Interpol, The Strokes en Radiohead (in Nighttown tijdens ‘Metropolis In Town’) speelden in het verleden, toen nog als kleine vissen, al op Metropolis. Ook dit jaar staan er weer wat veelbelovende namen op het affiche. De aankomende editie is een mijlpaal, Metropolis bestaat 25 jaar! Voor de gelegenheid nam 3voor12 Zuid Holland contact op met Marcel Haug, de artistiek directeur van het festival. Lees hier wat hij te melden had!

Line-up
Dit jaar spelen onder andere Bombino, Concrete Knives, Deep Sea Arcade, Jacco Gardner, Mozes and the Firstborn, Rats On Rafts vs De Kift, Sic Alps, Soul Sister Dance Revolution en traumahelikopter op het festival. Wij zijn dan ook erg tevreden met de line-up! Het is altijd moeilijk om de bands te boeken die je wilt hebben. Wij voelen ook steeds meer de concurrentie met andere festivals zoals De Wereld Draait Buiten. Het vraagt om afstemming. Een band speelt bijvoorbeeld in de middag bij ons speelt en ’s avonds ergens anders. Ook hebben we weer een aantal goede lokale acts: We Sell Guns, Dichter, Rats On Rafts en Wolf In Loveland. Ik ben verder erg blij met Bombino (Toeareg gitarist die eerder dit jaar een plaat uitbracht die werd geproduceerd door Dan Auerbach van The Black Keys, zelf ook in 2003 op Metropolis, red.)

Rats On Rafts vs. De Kift
Een speciale act dit jaar is de show van Rats On Rafts met De Kift. Dat idee kwam bij ons vandaan. We wilden de meest interessante Rotterdamse band hebben die ook nog is goed aan de weg timmert, zo kwamen we bij de Rats uit. We hebben hun gevraagd om iets speciaals te doen, een coproductie. Rats On Rafts hebben toen op hun beurt De Kift benaderd. Het is grappig; Metropolis bestaat dit jaar 25 jaar maar De Kift ook. En daarnaast zijn die gasten van Rats On Rafts dit jaar zelf ook allemaal 25 geworden! Het is voor ons een onverwachte samenwerking maar we zijn er erg enthousiast over.

Drum clinic en pre-party in BAR
We hebben dit jaar een drum clinic kunnen organiseren met Mario Goossens, de drummer van Triggerfinger, in WORM. Triggerfinger heeft in het verleden al op ons festival gespeeld en zo hadden we de connecties. Het is deels ter promotie van het festival maar daarnaast is het ook waar we voor staan. Metropolis is altijd van grote invloed geweest op de pop popcultuur in de stad en met zulke projecten dragen we daar aan bij. Een ander voorbeeld is de pre-party in BAR op zaterdag. Daar spelen Shangaan Electro, Stellar OM Source, WOLVON en Eklin.

Metropolis over 10 jaar?
Wij zijn dit jaar gestart met een nieuw bestuur en een nieuw productieteam. We zien dat we als festival steeds minder zeker zijn van publieke gelden en sponsors, daarom zijn we op zoek naar nieuwe inkomsten vanuit de private hoek. Het gaat hier om het verdienmodel van het festival, het festival blijft overigens gewoon gratis toegankelijk voor publiek. Qua schaal verwachten we niet dat Metropolis de komende jaren veel groter zal groeien. Het aantal bezoekers is behoorlijk stabiel. Het was even spannend maar de huidige weersverwachtingen voor zondag zijn erg goed. We verwachten ongeveer tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers. Metropolis is een festival voor de nieuwe, spannende bands. Daarnaast ligt de nadruk op lokale acts en de Rotterdamse scene. De huidige schaal past wat dat betreft goed bij het concept van Metropolis en dat willen we zo houden. Wel zien we dat het festivalpubliek wordt steeds kritischer is geworden op zaken als randprogrammering, catering en aankleding van het terrein. Op het gebied van sfeerbeleving willen we daar dan ook op inspelen. Dat is één van onze speerpunten voor de komende jaren.