Uit met al je vrienden op de VPRO Nacht

Tekst: Eva Toorop Foto's: Robert Tjalondo ,

Het klonk zo mooi in theorie: eerst een filmpje pakken in het Oude Luxor, om vervolgens door te lopen naar Corso om daar wat muzikale beloftes van 2013 te zien, te swingen op één van de meestgeboekte festivalacts van de afgelopen twee jaar en nog wat DJ's om door te kunnen dansen tot in de late uurtjes. Ruim 300 IFFR-bezoekers hebben de weg naar de VPRO nacht gevonden. Alsof je met een hele grote vriendengroep op stap bent, wat natuurlijk helemaal niet zo vervelend is.

De VPRO Nacht heeft de misschien meest opgehypte act van Eurosonic/Noorderslag weten te strikken. Jacco Gardner, die overigens pas over een paar weken zijn eerste album uitbrengt en binnenkort SXSW onveilig gaat maken, opent de avond. Het publiek is tijdens zijn optreden in twee groepen gesplitst: mensen die rustig door de melodische liedjes van Jacco Gardner heenpraten en mensen die de psychidelische deuntjes proberen te snappen. Bij sommigen valt het kwartje, maar bij veel mensen lijkt 'de belofte van 2013' nog niet heel erg aan te slaan. De perfomance van de jongensgroep is dan ook niet zo denderend. Het geluid is er, nu het beeld nog. Maar daar hoeft Jacco Gardner zich geen zorgen over te maken, aangezien deze band nog in de kinderschoenen staat.

'De dansvloer is officiëel geopend,' kondigt één van de jonge gasten van Jungle By Night aan. Het lijkt een onnodige aankondiging, want wie deze groep eerder live heeft gezien, weet het al: bij Jungle By Night moét en zal er gedanst worden. Ondanks het feit dat de heren voor groter publiek hebben gestaan (Lowlands, Sziget), lijken ze een intiem feestje te kunnen waarderen.
Ondanks dat het album 'Hidden' nog geen jaar oud is, zitten de jongens uit Amsterdam niet stil. Vanavond laten zij een nieuwe track horen 'Kiwi', waarin percussionist Gino Groeneveld naar de microfoon grijpt om hier en daar wat James Brown-achtige gilletjes te doen. 'Kiwi' doet het goed in Corso en is een mooi voorteken voor het komende jaar.

Een paar maanden geleden won Fresku nog in een bomvolle Corso drie State Awards, vanavond staat hij voor iets minder mensen, maar nog met altijd evenveel passie en theatraliteit. De Eindhovense grappenmaker opent met zijn bewerking van Doe Maar's 'Pa'. De rapper is nauwelijks te verstaan: het geluid van de DJ walst over de stem van Fresku heen. Achterin de zaal is het allemaal wat beter te horen, maar helaas is daar het feestje niet. Sterker nog, het feestje is aan het eind van de show op het podium bij Fresku. Tijdens 'Op de hoogte' wordt het publiek, dat overigens makkelijk met z'n alle op het podium past, uitgenodigd op het podium.

De Zweedse rapster Gnucci gaat door in de knotsgekke sfeer die Fresku neerzette. Zoek deze performer maar niet op op youtube, maar ga deze gekke vrouw live zien. Op het internet circuleren er niet al te zuivere optredens van Gnucci, maar live staat de Zweedse als een huis. Het publiek springt letterlijk met haar mee van links naar rechts. Ook deze muzikant staat pas aan het begin van haar carriere, maar daar is echter niet veel van te merken. Een remix van Mark Ronson's 'Animal' maakt het feestje compleet. Wel is het ietwat gek dat de rapster haar laatste nummer vrijwel niet meezingt, terwijl haar DJ de vrije loop gaat. Wat dan ook wel weer attent is.

Net als bij Fresku, mag het publiek bij het duo Guerilla Speakerz lekker op het podium losgaan. De VPRO Nacht was een ultiem feest, maar had met gemak nog gezelliger kunnen zijn.