Houndmouth maakt indruk in leeg Rotown

Maar krijgt ongetwijfeld snel wat het verdient

Tekst: Bas Bosboom Foto's: Peter van Grevengoed ,

Houndmouth, de kans is aanwezig dat je nog nooit van deze band hebt gehoord. Dat kan goed kloppen, tot op heden is geen noemenswaardige exposure geweest in ons land. Dit zou echter zomaar eens een vlucht kunnen nemen in de nabije toekomst, zeker gebaseerd op het optreden dat het viertal uit Louisville, Kentucky vanavond in Rotown gaf.

Gewapend met een vier nummers tellende EP (opgenomen in hun eigen studio) betraden Matt (gitaar/zang), Katie (toetsen), Zak (bass) en Shane (drums) het podium in een slecht gevuld Rotown. Slechts een man of 40 zagen zagen Houndmouth een zeer goede en gevarieerde show weggeven. Dit werd niet alleen geïllustreerd doordat alle 4 de bandleden veelvuldig lead vocals voor hun rekening namen (en bovendien erg verdienstelijk!), halverwege de set zorgt een stoelendans er voor dat alle bandleden ineens achter een ander instrument zitten. Deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat het publiek Houndmouth de knulligheid van een beginnende band (versterkers werken niet, kabels moeten vervangen) vergeeft en ze gaandeweg de avond zelfs in haar armen sluit.

Houndmouth staat voor intieme folk, pakkende teksten en van tijd tot tijd ook de nodige soul- en countryinvloeden. Wat de band onderscheid van andere succesvolle acts in dit straatje (The Lumineers, The Head & The Heart, Deer Tick) is dat er geen duidelijk frontman is en dat zowel Matt, Zak, Shane en Katie de show kunnen stelen met hun krachtige vocals.
 

Het geluid dat Houndmouth produceert klinkt een stuk volwassener dan de jeugdige leeftijd van het viertal doet vermoeden. Dit is echter makkelijk te verklaren wanneer je je bedenkt dat James Brown, The Band, Randy Newman en Bob Dylan van grote invloed zijn geweest.

In Amerika werd Houndmouth al treffend omschreven als:

“Here’s the latest insufferable ‘authentic’ white people southern bluesy signing from the label that brought us Duffy’.

Het door afwezigheid gedomineerde Rotown luistert aandachtig en de avond had dan ook nog veel langer mogen duren dan het krappe uur dat de show duurt. Als de band zichzelf zo blijft manifesteren (ze zijn pas een jaar bij elkaar en touren nu al door Europa met een deal bij Rough Trade Records op zak) zal het niet lang duren voordat ze Nederland weer aan zullen doen om meer dan 40 harten te veroveren. Zo zouden ze moeiteloos in de line-up van een van de zomerfestivals passen. De Nederlandse pers heeft in ieder geval kans om ze volgende maand te zien op het fameuze SXSW (South By Southwest) festival in Austin, Texas en het kan niet anders of de kenners zullen enthousiast weer terugkeren en het thuisfront op de hoogte brengen. Het wachten is dan ook op het eerste volwaardige album van dit talentvolle viertal dat, afgaande op de show in Rotown, zeer fraai beloofd te worden.

Absoluut een band om in de gaten te houden dus!