Programmering WORM gered dankzij twee ton extra subsidie

Rotterdams podium krijgt na motie extra bijdrage uit Cultuurplan

Judith Laanen & Ingmar Griffioen ,

Goed nieuws voor het Rotterdamse podium WORM. Vannacht is door de Rotterdamse gemeenteraad een motie van D66, PvdA, Leefbaar Rotterdam, SP en GroenLinks aangenomen waarmee het gat van 200.000 euro in de begroting van het Rotterdamse podium gedicht wordt. Eerder was WORM al 400.000 toegekend voor de samenwerking met Roodkapje. Minder goed nieuws is er voor jazzpodium BIRD, dat 50.000 euro subsidie zag verdwijnen richting Live At Rotown, de stichting die daarmee grote concerten in Rotterdam wil organiseren. Ook de Popunie ontvangt extra geld.

Geld WORM gaat ten koste van Kosmopolis

In de motie staat verder dat een aantal partijen in de raad voorstelt het bedrag dat voor multimediaal platform Kosmopolis is gereserveerd, te verdelen over andere instellingen. De twee ton die Kosmopolis niet krijgt van het oorspronkelijk aangevraagde bedrag van 700.000 euro gaat nu dus naar WORM.

Ook het Mondriaanfonds heeft besloten WORM te ondersteunen, wat volgens WORM betekent dat de werkplaatsen gered zijn. De organisatie laat op de website weten de afgelopen maanden “in de piepzak gezeten” te hebben:

“Het leek er lange tijd op dat we onze wensen om de tofste kunst- en cultuur speeltuin van Rotterdam te worden niet konden vervullen. […] We zijn waanzinnig blij dat WORM nu de kans krijgt om in de komende jaren de boel kan blijven vermaken en opschudden. […] Dank voor alle steun in de lobby en dank aan de gemeenteraad voor deze enorme meerderheid. Iet giet oan!”

Halve ton van BIRD naar Live At Rotown
In een andere aangenomen motie valt ook te lezen dat er 50.000 euro is verdwenen bij het Rotterdamse jazzpodium Bird (lees hier de motie in PDF). Dat is bij Live At Rotown terechtgekomen, de organisatie die onder meer concerten in Rotown en De Unie organiseert. Het extra bedrag is toegekend 'ten behoeve van het organiseren van grotere concerten', die Rotterdam ook volgens de motie node mist.

95.000 voor Popunie uit motie Stimulans voor de Popsector
De motie Stimulans voor de Popsector (van SP, D66 en Leefbaar Rotterdam) ondersteunt 'het idee om bandjes naar Haags model te stimuleren', constateert dat dit 'succesvol verloopt en een stimulans is voor de popsector als geheel'. Volgens de motie kan de Popunie (de Zuid-Hollandse popkoepel) daar een belangrijke rol in spelen door 'de popsector vanaf de bodem weer op te bouwen'. De Popunie ontvangt daarvoor voor de periode 2013-2016 95.000 euro, die weggehaald wordt bij 'De Unie in debat'.

WORM toch geen 'verhuurschuur'
Begin september kondigde het podium aan dat het zou stoppen met de eigen programmering en alleen nog overeind zou blijven als ‘verhuurschuur’. Ook zouden door de bezuinigingen 16 van de 19 medewerkers hun baan verliezen. Dat besluit volgde op de definitieve bekendmaking van de subsidies door de Rotterdamse gemeente in het Cultuurplan 2013-2016, waarbij WORM fors minder geld kreeg dan gehoopt. Eerder al liet het podium weten dit najaar de deuren wellicht te moeten sluiten.

Dit weekend zijn er bij WORM optredens in het kader van BUMA Rotterdam Beats.