WATT nog eens zes ton in het rood WATT nog eens zes ton in het rood

Rotterdams podium moet ‘meer grote namen’ programmeren

, Atze de Vrieze

WATT nog eens zes ton in het rood

Rotterdams podium moet ‘meer grote namen’ programmeren

Atze de Vrieze ,

Het Rotterdamse poppodium WATT komt nog eens zes ton tekort. Dat heeft cultuurwethouder Rik Grashoff gisteren verteld aan de Rotterdamse raad. Het podium heeft al langer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, maar voorlopig verdwijnt er alleen maar meer geld. “Watt heeft het in 2009 minder gedaan dan wenselijk is,” zegt cultuurwethouder Grashoff in het Algemeen Dagblad.

Rotterdams podium moet ‘meer grote namen’ programmeren

Het Rotterdamse poppodium WATT komt nog eens zes ton tekort. Dat heeft cultuurwethouder Rik Grashoff gisteren verteld aan de Rotterdamse raad. Het podium heeft al langer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, maar voorlopig verdwijnt er alleen maar meer geld. “Watt heeft het in 2009 minder gedaan dan wenselijk is,” zegt cultuurwethouder Grashoff in het Algemeen Dagblad. In november werd al bekend dat WATT jaarlijks twee ton extra subsidie krijgt.

Het tekort komt volgens Anneke van der Linden van WATT enerzijds voort uit frictiekosten, voortvloeiend uit de fusie/overname. "Onder andere noodzakelijke verbouwingen op het gebied van veiligheid als het optimaliseren van de exploitatie, en diverse contracten die noodgedwongen zijn overgenomen met structurele lasten als gevolg." Anderzijds kampt het podium met tegenvallende prestaties. "Er is niet optimaal geprogrammeerd vanwege onder meer de geluidsoverlast en weinig programmering in de grote zaal in verhouding tot de kleinere zalen. Ook het economisch klimaat was nadelig: landelijk spreken poppodia van een terugval in inkomsten in 2009 van circa 20%, WATT heeft helaas geen representatieve benchmark."

Het AD meldt dat om die reden de hoofdprogrammeur van het podium vervangen is. Dat is volgens Van der Linden niet helemaal juist. “Wethouder Grashoff gebruikte die term onterecht. WATT werkt met drie programmeurs, die gelijkwaardig naast elkaar programmeren.” Onlangs heeft programmeur Joey Ruchtie aangegeven te stoppen. Van der Linden weigert Ruchtie en zijn collega-programmeurs de zwarte piet toe te schuiven. Een direct verband tussen het vertrek van Ruchtie en de tegenvallende bezoekcijfers is er volgens haar niet. “Het ligt gecompliceerder. Het is een samenloop van factoren.”

Het publiek van Waterfront weet WATT goed te vinden, zegt Van der Linden. “Met sommige shows waar in Waterfront 400 mensen op af kwamen, trekken we in WATT 1000 man. Waterfront-dansavond Buurtsuper bijvoorbeeld laat een groei zien.” Ingeleverd wordt op minder goed lopende dansavonden en teleurstellende shows in de grote zaal. “De nieuwe programmeur moet meer shows in de grote zaal boeken, met meer grote namen.” Volgens Van der Linden mag die strategie niet ten koste gaan van het avontuur. “We zijn verplicht aan onze subsidieverstrekkers om avontuurlijk te programmeren.”

Feit is wel dat het verdwenen geld terug verdiend moet worden. Wethouder Grashoff verwacht niet dat dat in 2010 gaat gebeuren. Het Algemeen Dagblad meldt ook niet of de wethouder het extra tekort van zes ton dekt. Ook Van der Linden weet niet hoe dit probleem opgelost gaat worden. “Wel wil ik benadrukken dat de wethouder het volledige vertrouwen heeft uitgesproken in WATT. Wij hebben een lastige fusie achter de rug. Op veel gebieden zijn we op de goede weg. In tegenstelling tot wat het AD schrijft stapelen de problemen bij WATT zich niet op. Voor het komende jaar ligt er een sluitende begroting, en er is voldoende draagvlak bij zowel politiek als publiek.”

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam