Dazzled Sticks zegeviert in Rotown

Ijzersterke show van Sticks en Tjeerd Bomhof

Tekst: Jeffrey Zweep Foto's: Jasper Mol ,

Dazzled Sticks, de selftitled plaat van Fakkelbrigadier Sticks en muzikale alleskunner Tjeerd Bomhof, opent met ‘Zegevieren’, met daarin de line “Dazzled Sticks, is het er één of zijn het er meerdere? Hoe dan ook, ze komen zegevieren.” En dat is helemaal waar: de plaat kreeg goede recensies, de show op Noorderslag was booming en vrijwel de hele tour was uitverkocht. Zo ook Rotown op een gewone zaterdagavond.

De heren openen de show met hetzelfde nummer en laten gelijk een evolutie zien. De beats uit de intro lopen langer door en Bomhof gooit er met z’n gitaarpartijen een rauwer randje tegenaan. ‘Blijven Lopen’ krijgt een lange introductie door Sticks en wordt zelfs even door hem stilgelegd na “Terwijl we plannen met de pen, brengen wat je niet kent. Maakt men liever herrie als Prem.” Of we Prem kennen. “Prem zit in DWDD, kennen jullie DWDD? Prem is bekend om één ding en één ding alleen: zijn mening. Dus ik ben hem gaan op zoeken: Google, Wikipedia. Heet hij Prem Shivram Shaw Radhakishun. Dus ik dacht: daar moet ik iets mee doen.”  Laten rijmen op: “Alles stort in elkaar, radicaal gekort op pensioen.” Wat een eindbaas.

Je zou verwachten dat Sticky Steez op deze manier de vaart uit de show haalt, maar niets is minder waar. Doordat z’n uitleg niet op schoolmeester-niveau is, zit juist de flow erin vanavond. En dat komt goed uit, want het publiek heeft er dan ook zin in. Wat denk je anders, met die steengoede plaat? Ondanks dat het buiten koud is en het vriespunt zelfs aangetikt wordt, is het warm in Rotown. Bijna heet zelfs. Dat heeft één nadeel: als Sticks vraagt om één vuist in de lucht ruikt het niet zo fris. Zelfs niet tijdens ‘Body Rap’, waarin we horen hoe belangrijk persoonlijke hygiëne is voor de beste man.

Verder passeert bonustrack ‘Pitchfork Darling’ de revue, laten de heren ons een nieuwe track horen en wagen ze zich zelfs aan een Dazzled Sticks variant van ‘Spaanse Vlieg’. En dan moeten de échte hoogtepunten nog komen. Want wat dacht je van een moddervette versie van ‘Dans’? Goed, dat was “niet zo moeluk” natuurlijk. Maar een langere versie van ‘Eind Decembertje’ mét Sticks’ versie van ‘Je Weet’, z’n joint met Rico en Typhoon? Check. En vergeet natuurlijk albumhoogtepunt ‘De Tunnel’, Sticks’ favoriete track van de plaat, niet. 

Dat Rotown afgeladen vol is, is logisch want de Dazzled Sticks plaat is steengoed. Maar het is ook terecht, want de show is ijzersterk. Dat komt door de topmaterie van de heren, de vibe in de zaal en de nét iets rauwere livesound. Afsluiten met ‘Helemaal Niks’ is dan ook niet meer dan logisch, na alle beukende baspartijen en knallende beats hebben we allemaal een track nodig om op adem te komen. Zegevieren doet Dazzled Sticks zeker, dat is te horen na het luide applaus van het publiek. En “da’s ook wat waard”.