Het eerste festival na ESNS voor fijnproevers is Grasnapolsky. Drie dagen lang host het festival een fraaie fabriek in Groningen met veel vers talent met een aanzienlijke Rotterdamse afvaardiging. Op donderdag speelt Le Motat (11 maart releaseparty van z’n nieuwe EP in Rotown. Zaterdag speelt Roufaida haar 'arab pop' en verder host On Track Agency, dat ook achter De Likt zit, opkomende acts Brintex Collective, Diggy Rast, Beau Zwart & The Fam, Ruwhel & The Bigi Blues Band, Ranie Ribeiro en SUBFICTION. Zondag speelt Library Card energieke praatzang-postpunk, Nagasaki Swim bitterzoete folkliedjes van het nieuwe tweede album Everything Grows en GGGOLDDD met bijzondere, alternatieve muziek.

SUBFICTION

3voor12: Voor glitchy computerritmes, eclectische beats en intense audiovisuele prikkels, moet je zaterdagavond om middernacht bij SUBFICTION zijn. De anonieme producer tourde al het land door met De Likt en maakte een film met regisseur Vincent Boy Kars. Live belooft hij keihard te knallen, dus neem je kleurrijkste sluier mee en dompel je onder in zijn virtuele werelden. 

3voor12: Op IFFR 2023 is de korte film van SUBFICTION in premiere gegaan. ‘De muziek van de EP Solo is ook te horen in de gelijknamige film. Ze vormt als het ware het script van waaruit de choreograaf en de regisseur zijn gaan werken. De EP bestaat uit vier tracks, twee ambient tracks en twee meer clubgerichte producties, die van experimentele house tot breakbeat gaan. SUBFICTION draait niet om mij als persoon, het wil slechts een gids zijn in de audiovisuele werelden die opgeroepen worden. Het is een onderzoek waarin realiteit en fictie door elkaar lopen.’

Dat is nu dus gevangen in een korte film, waarin we een nachtelijk tafereel in een appartement aanschouwen, waarbij twee personages langs elkaar heen bewegen. We zien draaiende drukpersen en ongure nachttypes in een stilstaande auto. En we zien dans op de momenten dat de muziek daartoe uitnodigt. Ook op het podium trekt de anonieme producer voor je ogen een parallel universum op. ‘De visuals zijn een soort game werelden, die gemanipuleerd worden door de muziek, met de drumcomputers en synthesizers als een soort controllers. Op deze manier wil ik de komende tijd een interactief album, met drie virtuele werelden met hun eigen muziekgenres erin uitbrengen. Drie werelden, elke drie tracks, dat is het idee. Het album en de live show knallen in vergelijking met SOLO een stuk harder. De komende tijd wil ik dan ook focussen op gigs in clubs.’

Grasnapolsky: Hier hoor je IDM, melancholische breakbeat, futuro-house en hiphop kriskras door elkaar en ontvouwt zich voor je neus een muzikaal scifi-tafereel dat tart met de natuurwetten. 

KLINKT ALS: Oceanic, Laurel Halo, Actress

Zaterdagavond 0:00 uur - 0:45 uur - De Hakselaar 

Library Card

3voor12Library Card is de nieuwste sensatie uit de Rotterdamse scene. Met poëtische spraakzang, knarsende gitaren en eigenzinnige drumritmes doet de band rondom Lot van Teylingen denken aan alles wat je goed vindt van de Britse postpunk. En je bent er meteen vroeg bij: 9 maart verschijnt pas hun tweede single, een aangrijpende track over de behoefte om te verlangzamen. Toch wijst alles erop dat de Rotterdammers juist als een vuurpijl uit de startblokken schieten.

Hoogtepunt bij de liveshow van Library Card is 'Well Actually'

Grasnapolsky: 'We durven Rotterdam inmiddels wel de Nederlandse hoofdstad van de sardonische spraakzang te noemen. Nieuwe toevoeging aan het genre, Library Card, brengt de nodige ervaring met zich mee: leden van de band spe(e)l(d)en in onder meer Neighbours Burning Neighbours en AC Berkheimer, maar aan het roer staat een nieuw gezicht in de scene: Lot van Teylingen, wiens zwartgallige teksten gepaard met de complexe ritmes van levende drumcomputer Emre Karayalçin aangenaam benauwen.  

KLINKT ALSProtomartyr, The Sweet Release of Death, Dry Cleaning'

Zondag 13:45 - 14:30 - Kartonbaan