Op vrijdagmiddag 4 september, iets voor vijven, verzamelde zich een klein groepje mensen in het Merwe-Vierhavengebied (M4H). Vlakbij de voormalige club ‘de Fruithaven’, wat nu ‘het Steurgebouw’ is. De reden van samenkomst was het eerste, uitverkochte Rode Loper Concert van Spinvis. Een concept bedacht en uitgewerkt door Parfum de Boem Boem van Harry Hamelink, waarin een ode aan de ontmoeting tussen artiest en bewonderaar centraal staat.

Dat dit geen gewoon concert is, word al gauw duidelijk, want wanneer men afwachtend in de rondte kijkt, valt het al gauw op dat niets in de omgeving de schijn heeft van een concertruimte. Twijfel maakt al snel ruimte voor nieuwsgierigheid wanneer Harry Hamelink – de initiatiefnemer van het rodeloperconcert met Parfum de BoemBoem en artistiek leider van Motel Mozaique – ons samen met een gids gekleed in een wit gewaad op komt halen. We worden meegenomen op een route door een actieve scooterwerkplaats, waarna we uitkomen op een uitgestrekt braakliggend terrein met een gigantische schoorsteen die nergens bij lijkt te horen.

Alle aanwezigen krijgen een witte sjerp omgedaan. Zo lopen we verder door een weide bestaande uit een combinatie van modder, onkruid, wilde bloemen en bramenstruiken. Je zou haast gek moeten zijn om hier op zoek te gaan naar een concert. Wanneer we eenmaal via een geïmproviseerde trap afdalen in een betonnen bak van wat vroeger het fundament van een groot bedrijfspand moet zijn geweest, komen we via een sluiproute door overwoekerd gras, water en riet aan bij de rode loper.

Tekst gaat door onder de foto

Hier wordt ons gevraagd een cirkel rond Spinvis te maken, om zo een menselijke klok te vormen. Eenmaal aangekomen bij de ‘wijzer’ mag je naar voren lopen, om zo oog in oog met Spinvis te komen. Met het verlopen van de tijd komt iedereen aan de beurt voor zijn/haar eigen liedje, waarin de warme melancholische tonen zich sterk afzetten tegen het braakliggend terrein. Hoewel Spinvis in zijn eentje speelt, dringt de combinatie van het gitaarspel en het stemgeluid tot in het binnenste door.

Met het naderen van jouw plekje op de rode loper neemt ook de spanning toe, want hoewel je bij een normaal concert hoopt op één seconde oogcontact met je favoriete artiest, is het persoonlijk ontvangen van een liedje een ander uiterste. Eenmaal op de rode loper aangekomen geeft de vriendelijke blik van Spinvis me het geruststellende gevoel alsof we al jaren bevriend zijn. Op basis van het antwoord op de vraag: ‘hoe zou je graag willen heten?’ en het oogcontact kiest Spinvis een nummer dat hij voor jou speelt. Jouw persoonlijke Spinvis nummer, gevoelsmatig gekozen door de artiest met wie je oog in oog staat. 'Ik Wil Alleen Maar Zwemmen' klinkt het. Perfect.

Tekst gaat door onder de video

Na afloop knijpt menig bezoeker zich nog even in de arm om te voelen of het geen droom was. De persoonlijke envelop met pentekening van Spinvis moet mij er nog een paar keer aan herinneren dat het écht gebeurd is.

Deze eerste editie is pas een voorproefje voor de komende creatieve avonturen. Mocht zo’n ontmoeting je als muziek in de oren klinken, hou dan Parfum de BoemBoem in de gaten.

Website Parfum de BoemBoem

Het nieuwe, tiende Spinvis album 7.6.9.6. verschijnt op 2 oktober. 

Meer informatie over het nieuwe album van Spinvis