Wat hébben we het gemist, de live-ervaring van een concert. Hoewel er tijdens de lockdown enorm creatieve oplossingen zijn verzonnen, gaat er toch echt niets boven live muziek. Op vrijdag 12 juni was het dan ook eindelijk zover: het allereerste liveconcert in Dordrecht na de lockdown bij de eerste editie van De Zomer DOOR.

Voor het eerst weer livemuziek

De lichte en dansbare indiepop van Waltzburg klonk als een zomerse bries die het (bescheiden) festivalseizoen inluidde. Op welke plek beter dan in DOOR: geheel corona-proof, en nog knus ook. Met dit concert bewijst DOOR wederom een waardevolle pionier te zijn in Dordrecht.

Waltzburg is geen onbekende in Dordt: Ze waren hier eerder te zien tijdens de Popronde Dordrecht, Record Store Day bij Velvet Dordrecht en Big Rivers Festival. De Nijmeegse band zou dit jaar eigenlijk op Wantijpop spelen, maar staat in plaats daarvan als eerste band na de lockdown op het podium bij het nieuwe concept De Zomer DOOR: de hele zomer live muziek in twee sets met elk 30 man publiek.

DOOR is helemaal ingericht naar de nieuwe richtlijnen. Her en der staan tafeltjes waar steeds twee mensen kunnen zitten. Ook liggen er zitkussens voor het podium. Op de grond staan pijlen en voor de bar hangen spatschermen. Waar het door de coronamaatregelen elders soms wat onwennig en klinisch kan aanvoelen, is dat in DOOR niet het geval. Ondanks de veranderingen behoudt DOOR die knusse, gezellige DOOR-achtige sfeer.

Sfeertje

De jonge muzikanten van Waltzburg maken aangename indiepop. Energiek, dansbaar én teksten met inhoud. Dromerig gitaartje hier, percussietje daar, en de karakteristieke dubbeling in de vocals. Als publiek voel je je bijna schuldig dat je moet blijven zitten. Met enig sarcasme in de stem vraagt de zanger aan het publiek of er nog vragen zijn. “We wilden het interactief maken”. We begrijpen dat sarcasme wel. Is dit de nieuwe concertbeleving? Moeten we misschien leren dansen op onze stoel?

Wat dat betreft was Waltzburg misschien beter uit de verf gekomen op Wantijpop. Het is festivalmuziek: je wil met je biertje op blote voeten in het gras dansen. Maar toch werkt hun muziek ook als intiem concert, waarbij zowel Walzburg als DOOR bewijzen dat een concert in deze opstelling helemaal niet klinisch hoeft aan te voelen. Een ouderwets avondje DOOR, met een band waar we nog veel van gaan horen. Best Kept Secret 2021 staat in ieder geval al in hun agenda.

Nieuwe namen, de hele Zomer DOOR!

Tijdens de hele zomer kun je elke week in DOOR terecht voor een concert. En wij hebben de eer om alvast wat namen en data te verklappen!

19 juni Dordtenaar Hendrikse
26 juni The Grey Pants (+ support, dus deze avond zijn er echt maar 30 plaatsen)
3 juli Renton Jules (BE)
10 juli Nova Novella
21 augustus Ann The Guard (HUN)

De events voor deze miniconcerten van De Zomer DOOR komen binnenkort op Facebook. Daar vind je ook informatie over tickets. Die zijn gratis maar natuurlijk wel beperkt, dus zorg dat je er snel bij bent voor eindelijk weer een fijn avondje live muziek!