April is alweer bijna voorbij, de curve lijkt aardig te flatten, en ook Dordrecht gaat steady! Vanuit huis supporten we onze locals op allerlei manieren. En de locals geven op hun beurt genoeg om te supporten! In Corona Chronicles praten we met de lokale muziekscène over muziek maken tijdens deze periode. Dit keer spreken we Marjolijn, Erik en Geert van Switch Bones: Grungepunk met catchy popmelodieën en heavy gitaar. In 2018 speelden zij een succesvolle Popronde, hun single 'Sunday Morning' werd opgepikt door 3FM en ze hebben een EP en album op hun naam staan.
Waar zij het meest naar uit kijken na corona? “Naar zweet onder je tieten, scheenbenen en onder je zak.” Oh yeah!!

De 3voor12 Corona Chronicles: de vragen

Even beginnen bij het begin. Vertel waar we jullie van kunnen kennen, en hoe jullie zijn begonnen?
Marjolijn: “Je kent ons van ons te gekke optreden op Wantijpop, van het punkrockfeestje in de Popcentrale onlangs of van de Popronde. Daarnaast kan het zomaar eens zijn dat je Sunday Morning voorbij hebt horen komen op 3FM. Voor mij is het begonnen in een callcenter, toen ik daar Erik heb ontmoet, hoewel ik hem uiteraard wel een paar keer ben tegengekomen in een paar van onze stamkroegen in Tilburg, hebben we elkaar daar echt leren kennen. 8 jaar later staan we samen op het podium.”

Waar kijk je het meest naar uit op muziekgebied als de pandemie straks uit de lucht is?
Marjolijn: "Ik kijk het meest uit naar het uitbrengen van nieuwe muziek. Ik heb zin om te laten horen hoe cool we zijn geworden. Uiteraard wil ik dat ook heel graag live doen, maar dat is momenteel een beetje lastig in te schatten. Maar als ik COVID even wegdenk, kijk ik het meest uit naar warme zomeravonden op een podium met een koud biertje naast m'n monitor en zweet onder m'n tieten en op mijn scheenbenen."
Erik: "Ik kijk ook heel erg uit naar nieuwe optredens en zweet onder mijn tieten. Scheenbenen wat minder maar onder mijn zak dan weer wel!"
Geert: "Hier heb ik niets aan toe te voegen."

Wat doe je zoal om de verveling deze weken tegen te gaan?
Marjolijn: "Schrijven, opnemen, uitproberen. We hebben allen de mogelijkheid om thuis op te nemen. Op die manier kunnen we niet alleen blijven schrijven met elkaar, maar ook demo’s opnemen en nieuwe geluiden uitproberen waar we misschien in de oefenruimte helemaal niet op waren gekomen."
Erik: "Veel schrijven, en ik ben nu bezig met het opnemen van jingles en programma-intro’s voor omroep Tilburg."
Geert: "Tussen het thuiswerken, homeschoolen van mijn dochter en het smeden van plannen voor nieuwe Switch Bones-opnames door is er weinig tijd om me te vervelen."

Wat is je allerbeste (lokale) nieuwe muziektip voor andere thuisblijvers?Marjolijn: "Neem iets op en stuur het door naar een vriend die ook muziek maakt en laat die hetzelfde doen. En dan maar zien wat eruit komt!"
Erik: "Dat is voor de uitvoerende muzikanten. De luisteraars kunnen lokale Spotify-playlists samenstellen of die ene band van je net niet heel erg aardige collega tóch even checken. Of kijken wat voor andere dingen er in jouw stad gebeuren buiten het genre wat je normaal opzoekt."
Geert: "Scotch heeft net een nieuwe videoclip uit van een EP die ik heb geproduceerd. Klinkt lekker, al zeg ik het zelf!"

Moesten jullie veel plannen opschuiven en hoe is daardoor nu de sfeer in de band?
Marjolijn: "We hebben helaas veel repetities moeten afzeggen en dat zorgt wel voor een domper, vooral omdat Geert net een nieuw drumstel heeft en ik een nieuwe bas. We willen gewoon spelen, liefst live en het liefst heel veel maar dat gaat nu niet. Maar we blijven nummers schrijven en de optredens komen straks weer, dus genoeg om naar uit te kijken!"
Erik: "De muziekbizzz is vrij dynamisch dus er is altijd wel sprake van schuiven en passen en meten, ergens geeft dit ook wel rust om even goed te plannen."
Geert: "De optredens die gepland stonden kunnen helaas niet doorgaan. Daardoor gaat de focus nu wat meer naar opnames maken, ook superleuk!"

Heeft de huidige situatie nog tot nieuwe inspiratie/invalshoeken geleid?
Erik: "Ja, we hebben nu wel de kans om even goed de focus te leggen op zaken waar je normaal als band minder snel aan toe komt. En ook de gekheid van heel de situatie geeft mij voer om even goed na te denken over shit. Dat zorgt altijd voor inspiratie."

Heb je nog een laatste corona-gerelateerde opbeurende boodschap of lifesaving tip?
Marjolijn: "Je bent niet eerder aan de beurt in de supermarkt als je vlak achter iemand in de rij gaat staan."
Erik: "Ik merk nu dat ik veel minder nodig heb dan ik dacht en ik waardeer dingen die ik als vanzelfsprekend zag toch wel iets meer nu. Oh en blijf elkaar lief vinden."
Geert: "Videobellen via Facebook Messenger stoot qua kwaliteit alle andere services van de troon en heeft bovendien een berg crazy real time filters en games. Een aanrader!"

Missen we nog iets?
Erik: "Blijf lokale artiesten supporten: hebben ze een webshop en wil je kleding shoppen doe dat dan bij een bandje uit de buurt :)"

Dat was 'm weer voor deze week! Wil je meer weten over Switch Bones, check dan hun website of luister hun album 'And In Darkness I Found' hier