De realiteit lijkt al onwerkelijk genoeg, maar de muziek van Stone Golem sleurt je pas echt mee naar bijzondere sferen. Vandaag interviewen we daarom deze band uit Rotterdam/Gent/Dordrecht! De muziek van Stone Golem kenmerkt zich door lage meerstemmige rauwe stonerrock en metal riffs, plus een episch intergalactisch verhaal. Deze atmosferische combinatie vind je terug in het artwork en de full length albums van de band: “The Universe of…” (2012) en “In the Shadow of a Titan” (2019). Live nemen ze in zowel korte explosieve festivalshows of juist met lang uitgesponnen integrale optredens het publiek keer op keer mee op een indrukwekkende reis. Perfect coronamateriaal! We praatten met zanger/basgitarist Michel:

De 3voor12 Dordrecht Corona Chronicles: de vragen


Michel, vertel eens hoe het allemaal is begonnen voor Stone Golem?
“De reis van Stone Golem is zo’n 10 jaar geleden gestart toen we met 4 vrienden, na allerlei andere muziekprojecten (oa. Coma, Headhaunter, Final Exit, Sunrider, Brainshake), voor het eerst samen muziek gingen maken. Geïnspireerd door bands als Pink Floyd, Kyuss, Masters of Reality, en the Desert Sessions zijn we begonnen met lange, zweverige, grotendeels instrumentale jamsessies. Maar al snel werden hier structuur, zang, en een episch intergalactisch verhaal aan toegevoegd wat resulteerde in ons debuutalbum ‘The Universe of…’. Vorig jaar hebben we het vervolg “In the Shadow of a Titan” uitgebracht, waarop we ons eigen geluid nog meer hebben ontwikkeld.
In de regio van Dordrecht kunnen mensen ons kennen van onze explosieve shows op festivals als Wantijpop, Voorstraat Noord, en Big Rivers, onze lange uitgesponnen shows met videobeeld in Bibelot, of meer recentelijk: onze gelaagde akoestische shows in bijvoorbeeld café de Vreemde Eend, de Popcentrale of op evenementen als ‘Muziek bij de buren’.”

Waar kijk je het meest naar uit deze zomer (als alles hopelijk weer voorbij is) op muziekgebied?
“Met Stone Golem zijn we bezig met het plannen van optredens in Nederland. Met alles wat er nu gaande is, is het maar afwachten wat daar nog van terecht gaat komen. Hopelijk is er straks een grote behoefte aan live muziek nu mensen thuis zitten, die ervoor gaat zorgen dat een hoop bands zoals wij straks veel kunnen spelen. Naast live spelen zijn we bezig met het schrijven van ons derde album, en hebben we plannen om een aantal akoestische nummers op te nemen in de studio.”

Wat doe je zoal om de verveling deze weken tegen te gaan?
“Naast de werkzaamheden die we thuis voort kunnen zetten voor onze verschillende banen zijn er nog genoeg andere dingen waar we nu aandacht aan kunnen besteden. Van verveling is dus niet echt sprake. Ik ben op dit moment bijvoorbeeld bezig met het editen van onze CD-presentatie live in het oude Bibelot uit 2012! Met dik anderhalf uur aan show, 18 tracks aan geluid, en 4 verschillende camerastandpunten (vastgelegd door oa. Steftiaan) is dat een groot monsterproject waar ik nu eindelijk wat tijd voor kan maken. Naast mijn werk, band, en gezin heb ik nog een stapel fantasy/sci-fi boeken, comics, videogames, tv series, en films waar ik ooit nog doorheen wil.”

Dus jij verveelt je voorlopig nog niet. En qua muziek, wat is je allerbeste (lokale) muziektip voor andere thuisblijvers?
“Poeh, muziektips zat, maar niet noodzakelijk ‘lokaal’. Lokaal zou ik iedereen aanraden om, naast de albums van Stone Golem, de platen van The Empyrean te checken. Daarnaast is ‘JtR1888’ van Magoria een heel tof grootschalig muzikaal project geworden en heeft Pene Corrida net hun nieuwe plaat ‘Air Force Juan’ uitgebracht. Meer internationaal en wat ouder zou ik iedereen aanraden om eens de tijd te nemen om ‘ACT I t/m V’ van The Dear Hunter te luisteren. Die band is voor mij persoonlijk HET voorbeeld van hoe je op spectaculaire wijze een verhaal met muziek kan vertellen. Wat dichterbij het geluid van Stone Golem zou ik mensen aanraden om de band Elder te luisteren, de platen ‘Lore’ en ‘Reflections of Floating World’ blijven mij inspireren."

En je eigen band? Moesten jullie veel plannen opschuiven?
“Ja, zoals al eerder gezegd waren we van plan om veel te gaan spelen de komende tijd, dat gaat nu dus even niet door. We waren ook met het idee aan het spelen om samen met de band Ditch een split EP op te nemen in april en om na de zomer in Engeland wat shows te doen. Maar het meeste van alles missen we op dit moment het gezamenlijk muziek maken, of dat nu op het podium is of gewoon in de oefenruimte.”

Heb je nog een laatste corona-gerelateerde opbeurende boodschap of lifesaving tip?
“Blijf thuis, blijf uit de buurt van anderen. Heb je nu wat meer vrije tijd waarvan je niet weet hoe je die moet invullen? Zorg dat je beter uit deze crisis komt dan dat je erin ging. Werk aan je gezondheid, lees, schrijf, teken, kijk, componeer, creëer of leer iets nieuws.”

Wil je verder nog iets kwijt aan onze lezers?
“Dordrecht heeft een geweldige muziekscene. Niet alleen fantastische bands, maar ook mooie zalen en café’s, en andere toffe creatievelingen die nodig zijn om de muziekscene draaiende te houden (barpersoneel, geluid- en licht-mensen, schrijvers, fotografen en cameralieden, etc.). We moeten allemaal niet vergeten hoe we het nu missen om met vrienden en familie een drankje te doen in een café of zaal terwijl een band live muziek speelt en laten we straks wanneer het weer kan/ verantwoordelijk is massaal de muziekscene een enorme boost geven.”

Zin om even meegesleept te worden door deze band? Kijk en luister hun albums en liveshows hier