The Young River uit Zwijndrecht bestaat uit liefhebbers van pop en country. Muziek die eigenlijk bedoeld is om samen in het zonnetje van te genieten, terwijl we dat nu niet mogen. Afgelopen tourperiode speelden ze nog vijftig shows door heel Europa, stonden op Big Rivers en ook voor dit jaar hadden ze grootse plannen. Hoe gaat deze Tennessee new-countryband om met de coronamaatregelen?

De 3voor12 Dordrecht Corona Chronicles: de vragen


Kunnen jullie vertellen hoe het is begonnen voor The Young River?
“Wij zijn The Young River, een countrypopband uit Zwijndrecht. Het begon allemaal op de Rockacademie in Tilburg. Wij, Nick Jongejan (leadzanger/gitarist) en Gijs de Waal (drummer), werden hechte vrienden, omdat we allebei enorm fan waren van Amerikaanse muziek. Denk hierbij aan bands zoals Nickelback (Echt? Ja echt…). Ook onze liefde voor moderne country was daar een groot onderdeel van. We besloten daarom samen muziek te gaan schrijven in de richting van deze moderne Nashville-sound. Korte tijd erna ontmoetten we Timmy Steenstra Toussaint (bassist/ backing vocals) ook op de Rockacademie en kwamen we er al snel achter dat we zojuist één van de weinige groep muzikanten uit Nederland hadden gevonden die deze moderne country-stroom ook tof vond. En voilà; The Young River was geboren.
Inmiddels zijn we drie jaar bezig met het bedenken, maken, opnemen en uitbrengen van muziek. Afgelopen jaren hebben we veel leuke shows gedaan in binnen- en buitenland, zijn we te gast geweest bij onder andere 3FM, Omroep Brabant en Omroep Flevoland. Verder hebben we twee EP’s uitgebracht en zijn we vorig jaar door Bibelot & Popcentrale genomineerd als ‘Beste nieuwkomer 2019’.”

Waar kijken jullie het meest naar uit (als alles hopelijk weer voorbij is) op muziekgebied?
“Uiteraard hopen we dat onze (en eigenlijk alle) shows gewoon weer door kunnen gaan. We hebben een aantal shows in Denemarken en Duitsland, dus dat zijn de leuke banduitjes. Ook zijn er genoeg andere leuke festivals waar we graag als bezoeker heen zouden willen. Bijvoorbeeld het Punkrock festival Brakrock Ecofest. En tot slot kijken we enorm uit naar bier drinken in het park en het weer kunnen chillen met vrienden en vriendinnen. Samen genieten van de zomer is veel leuker dan alleen…”

En wat doen jullie dan om de verveling deze weken tegen te gaan?
“In deze tijden zijn we vooral muziek aan het maken en aan het netflixen. Gelukkig gaat voor ons het werk enigszins door dus zijn we daar ook nog steeds druk mee.
Verder zijn we bezig met opnames van nieuwe muziek. Helaas kunnen we door het virus niet in dezelfde ruimte zitten maar is het door nieuwe technologieën wel mogelijk om studiosessies via Skype te doen. Hierdoor hoeven we gelukkig niet stil te zitten.”

Wat is jullie allerbeste (lokale) nieuwe muziektip voor andere thuisblijvers?
“Als je van moderne country houdt, moet je zeker de lokale acts Sylvia Aimee en The Martial even checken. Mocht je het moderne countrygenre überhaupt nog niet zo goed kennen zouden we jullie aanraden om is te luisteren naar Keith Urban, Thomas Rhett, Dan + Shay, Hunter Hayes, Sam Hunt, Florida Georgia Line.”

Moesten jullie veel plannen opschuiven en hoe is daardoor nu de sfeer in de band?
“Ja, helaas zijn er een paar leuke shows verplaatst. Gelukkig zijn ze niet gecanceld waardoor we er nog naar uit kunnen kijken. De band sfeer is er zeker niet minder door geworden. Er is genoeg liefde binnen deze band om deze corona-situatie vol te houden.”

Hebben jullie nog een laatste corona-gerelateerde opbeurende boodschap of lifesaving tip?
“Voor als je thuis zit; dit is het moment om nieuwe dingen te leren. Leer een instrument bespelen, ga die ene cursus doen die je altijd al had willen doen, ga lekker tekenen of ga iets anders creatiefs doen. Maar onthoud; let goed op jezelf en ook op anderen. Dit is de tijd waarin we als maatschappij moeten shinen en voor elkaar moeten zorgen!”

Missen we nog iets?
“We zouden graag een shout-out willen doen naar alle mensen in de belangrijke beroepen; zorg, onderwijs, supermarkt-werknemers, handhaving etc. Jullie zijn awesome en onmisbaar; we zijn jullie enorm dankbaar.”

Zin om te luisteren? De muziek van The Young River kun je hier en hier vinden.