Afgelopen zaterdag 24 augustus vond in de Slingelandse plassen van Goudriaan de eerste editie van het Blauwalg festival plaats. Een kleinschalig festival dat voornamelijk lokale bands de mogelijkheid biedt om uit de anonimiteit te treden.

Er is door de organisatoren en vrijwilligers keihard gewerkt om hier een succes van te gaan maken. De locatie is bijzonder; op het water is er een podium geplaatst, en het strandje en groene weide zijn het festivalterrein. Het mooie aan deze locatie is dat het publiek langs het podium uitkijkt over de Slingelandse plassen. Het terrein biedt plek aan 500 bezoekers en bijna alle 400 kaarten uit de voorverkoop zijn verkocht. De verwachting is dat de overige honderd dagkaarten ook allemaal verkocht gaan worden.

Er is veel aandacht geschonken aan de aankleding van het terrein. De plaatselijke pallethandelaar heeft goede zaken gedaan. Banken, tafels, zelfs de hele bar is gebouwd van pallets. 

De aankleding en de vriendelijke vrijwilligers brengen het publiek al direct in de juiste vrolijke stemming. De bewoners van de diverse kleine gemeenten in de Alblasserwaard waren duidelijk toe aan een festival in hun eigen buurt. Dit blijkt wel uit de grote hoeveelheid fietsen die voor het festival op de parkeerplaats staan. Van vier tot één uur ’s nachts zal er worden opgetreden door The Meadows, Sunset Yellow, A_MEN, Switch Bones, Callkoen, Joysticker, NEMSIS, Waltzburg en de dj’s Laurens & Martijn.

Het blijft altijd een gok om een nieuw festival te gaan organiseren. Een gok die voor het Blauwalg festival heel goed is uitgepakt.

The Meadows

The Meadows zijn vier jongens van begin twintig en komen uit de Alblasserwaard. Zij mogen het festival openen. Aan het begin van de set is het nog erg rustig. Het publiek dat al binnen is blijft nog liever even van de schaduw genieten, in plaats van voor het podium in de volle zon te gaan staan. De groep speelt een set strakke rocknummers. De zang mag in het begin nog een beetje braaf en gespannen overkomen, maar daar is, naarmate de set vordert, gelukkig niets meer van te merken. Het nummer ‘Audio’ doet qua sound sterk denken aan de vroegere Pearl Jam. Het lukt The Meadows al snel om de aandacht van het publiek te krijgen en vast te houden. Aan het einde van de set zijn de meeste mensen uit de schaduw gekomen en genieten van de muziek en het zonnetje.

Voor een band met slechts drie uitgebrachte demo’s op Spotify weten ze al een zeer goede set neer te zetten. Een geslaagde openingsact.

Sunset Yellow

Net als The Meadows en A_MEN komt ook Subset Yellow uit de buurt. Sunset yellow speelt geekrock. Vrolijke pop rock met niet al te serieuze en soms zelfs zeer flauwe teksten. Iets dat goed aanslaat bij het publiek. De gezellige sfeer en het goede weer werken hier zeker aan mee. De band speelt lekker en doet af en toe denken aan They Might Be Giants. Zeker in nummers als ‘Dave's Holiday', waarin een wandelende dennenboom op het podium mee danst. Na een wat erg lange introductie tussen de liedjes horen we ergens uit het publiek het vertrouwde “Spelen!” roepen. Inderdaad mogen de aankondigingen van de nummers wel wat korter. Ook al passen ze er qua meligheid wel goed tussen.

“Ten secondes to make you happy, ten secondes to make you smile”, zingt de band aan het einde van de set. Tien seconden was ook de tijd die de mannen nodig hadden om het publiek helemaal voor zich te winnen.

A_MEN

Er is ook aan ouderwetse punkrock gedacht in de programmering. Wel zo makkelijk als één van de organisatoren toevallig in een punkrockband speelt. Niet zomaar een bandje, maar een die nog weet waar punkrock voor staat en daar dan weer een eigen draai aan geeft. De band is A_MEN en gaan Goudriaan en Noordeloos net zo op de kaart zetten als de Heideroosjes destijds met Horst hebben gedaan. De nummers duren gemiddeld niet langer dan twee minuten en worden vol overgave en energie gebracht. A_MEN heeft dit jaar al vier singles uitgebracht op Spotify, waarvan de laatste, ‘Xerox Diary’, nog maar net een week oud is.

Petje, of liever hoedje, af voor gitarist Dik Boogert die ondanks de ruim 30°C netjes in driedelig kostuum en hoed op het podium staat. Met het idee dat iedereen gitaar kan spelen, begeeft Dik zich halverwege de set naar het strandje voor het podium. Daar zit een klein jongetje nietsvermoedend in het zand. Een moment later zit er een gitarist naast hem en mag hij meespelen. Je kan niet jong genoeg beginnen.

Switch Bones

Voor een stevige portie grunge en stoner rock zijn we bij Switch Bones aan het juiste adres. De leden komen uit Dordrecht en Tilburg. Zij hebben al op veel festivals gestaan, waaronder de Zwarte Cross. Dit is duidelijk terug te zien in de manier waarop zij zich op het podium presenteren. Er wordt stevig, snel en vooral strak gespeeld. Nummers als ‘Sunday Morning’ en ‘Touched' slaan goed aan. De single ‘Sunday Morning' is begin van het jaar goed ontvangen bij 3FM. Op ‘Touched' is het net of we Black Francis en Kim Deal van The Pixies weer samen horen zingen.

Callkoen

Callkoen speelt een mengeling van ska en reggae, met hier en daar wat Balkan invloeden. De nummers zijn merendeels Nederlandstalig. Een goede combinatie om met dit warme weer van te genieten. Er wordt veel gedanst op het strandje voor het podium. De band doet denken aan het Amsterdamse TenTemPies. Bij de Doe Maar cover ‘Doris Day’ zingt het publiek uit volle borst mee.

Aftermovie

Geniet nog even na en bekijk hier de mooie sfeerbeelden.