Op zaterdagavond 7 september streek rapper Typhoon met zijn akoestische veranda-sessies neer in Weelde. De weersvoorspelling was niet al te best voor dit openluchtconcert en het werd bezoekers dan ook aangeraden een poncho of regenjas aan te trekken. Toen de deuren van de creatieve vrijplaats om 19:00 uur opengingen was het pad ernaartoe inderdaad al vrij modderig en ook later zou er nog een flinke bui op de hoofden van het publiek vallen. Het concert was echter uitverkocht en niemand leek zich tegen te laten houden om te komen. Typhoon kon rekenen op een zee van plastic poncho’s voor zijn neus, die door dicht op elkaar te staan en flink te dansen zichzelf warm wisten te houden.

Freez

Rapper Freez uit Nieuwegein, maar met één voet in Zwolle, begint de set vanachter zijn keyboard. Het terrein van Weelde is nog maar half gevuld, waarschijnlijk wachten veel mensen toch eerst de weersverwachting even af. Freez laat weten vanavond alleen maar nieuwe tracks te spelen. Zijn debuutalbum, ‘Les Demoiselles’, dateert van 2014 en met vijf jaar levenservaring erbij zit hij op een nieuw pad. De nummers, zoals het onlangs uitgebrachte ‘Dronken Vannacht’, bevatten een flinke dosis poëzie en romantiek. Deniz Wittebol, zoals de rapper echt heet, beweegt zich inmiddels over het podium en zoekt veel interactie met het publiek. Halverwege de set komt er toch echt flink wat regen naar beneden vallen en worden de poncho’s uit de tassen gehaald. Freez en zijn back-up band blijven gewoon lekker hun ding doen. De teksten van de muzikant zijn herkenbaar en lijken vaak iets te raken bij het aanwezige publiek. Tegen de tijd dat de set is afgelopen is de lucht gelukkig opgeklaard en het terrein aardig volgelopen voor de hoofdact van vanavond.

Freez

Typhoon

Na veel gejuich van het publiek komt Typhoon op in korte broek en op zijn blote voeten. Voordat zijn back-up band aan de slag mag gaan vanavond, zingt de muzikant eerst een nummer a capella. De toon is direct gezet en het belooft een mooie avond te worden. Het lijkt er zelfs op dat het vanavond verder droog blijft! Dit is de laatste avond van de veranda-sessies tour, maar Typhoon heeft er duidelijk nog net zoveel zin in. De artiest mocht al veel vaker in Rotterdam optreden, maar de locatie van vanavond sluit toch wel erg goed aan bij het concept van deze reeks optredens. De rapper communiceert veel met het publiek en vertelt onder andere waar de inspiratie van de veranda-sessies vandaan is gekomen; na een tijd van afwezigheid, helaas door een burn-out, was het tijd voor iets nieuws. Echt nieuwe muziek is er echter nog niet, maar, belooft Typhoon, dat is zeker onderweg. Vanavond moeten de toeschouwers het gewoon doen met nummers van zijn albums ‘Tussen Licht en Lucht’ en ‘Lobi da Basi’. In een akoestisch jasje, welteverstaan. 

Typhoon

Het is inmiddels donker buiten en de regen is vertrokken. Dit betekent echter wel dat het flink afkoelt. Het nummer ‘Van De Regen Naar De Zon’ wordt dan ook erg goed ontvangen door het publiek. De warmte spat gelukkig van Typhoon en zijn band af. De rapper danst, lacht en geniet zichtbaar, terwijl de leden van zijn band stuk voor stuk hun kunsten vertonen. Af en toe wordt er haast uitgebroken in een jamsessie en is te zien hoe enorm goed de mannen op elkaar zijn ingespeeld. Met zes man sterk weten ze dan ook aardig wat geluid te produceren en lijkt het woord ‘akoestisch’ niet echt aan de orde. Maar goed, fijn klinkt het wel! De toeschouwers dansen graag mee, al dan niet om lekker warm te blijven, en er wordt ook genoeg meegezongen met de herkenbare teksten. Ook bij Typhoon mag het stukje romantiek niet ontbreken. Bij een vorige show vond een huwelijksaanzoek plaats en ook veel mensen in de omgeving van de muzikant zijn gelukkig in te liefde, vertelt hij. Voor de rapper zelf is het nog niet zo ver, maar zijn huwelijksbeloften heeft hij wel alvast geschreven. Zo blijkt ook vanavond liefde weer de baas; liefde voor muziek, liefde voor elkaar en liefde voor Typhoon, die op een enorm applaus kan rekenen na deze laatste veranda-sessie. 

Typhoon

Typhoon

Typhoon