Het was niet alleen de eerste keer dat Velvet Dordrecht deze dag op hun nieuwe locatie in Het Magazijn vierde, maar ook nog eens de tiende editie! Voor wie de afgelopen tien jaar onder een steen heeft gelegen even een opfrisser: Record Store Day is een internationale feestdag om platenzaken te promoten en te vieren dat ze bestaan. Ter ere van deze dag worden door veel muzikanten speciale (nieuwe én oude) releases uitgebracht. Bovendien organiseren platenzaken een breed programma met live muziek.
Dat gold dit jaar zéker voor ons eigen Velvet Dordrecht, want hier stond op 13 april de grootste Record Store Day line-up van heel Nederland, en niet de minste:

 • Matt Perriment
 • Warhola
 • Maydien
 • Rondé
 • Canvas Blanco
 • Certain Animals
 • Winne
 • Waltzburg
 • Tusky
 • De Staat
 • Ruv

Geen verrassing dus dat Het Magazijn de hele dag stampvol was, en al om 8 uur open ging met een speciaal RSD-ontbijt. Ook Velvet zelf opende een uurtje eerder zijn deuren voor wie speciale releases kwam halen. Sterker nog: de eerste fanatiekelingen stonden om half 7 al voor de deur!

Met de buit veiliggesteld en een drankje in de hand bleven de meesten hangen voor de live muziek, waarvoor niet één, nee gewoon twee podia in Het Magazijn waren opgebouwd. 3voor12 Dordrecht licht er een paar voor je uit:

Winne

Na 9 jaar zonder solo-releases van deze Rotterdamse rapper, was daar vorig jaar ineens het album ‘Oprecht Door Zee’. Bij zijn optreden kreeg hij heel Het Magazijn op zijn kop, Winne had er duidelijk zin in! Dat is ook niet zo gek, want zijn gehele oeuvre (‘Onoverwinnelijk’, ‘Winne Zonder Strijd’ en ‘Oprecht Door Zee’) kwam speciaal voor Record Store Day uit als boxset op vinyl, en daar is hij terecht trots op.

Waltzburg

Na Winne was het de beurt aan Waltzburg, een Nijmeegse band die naar eigen zeggen upbeat indie maakt, geschreven door een pessimistische slaapkamerproducer en tot leven gebracht met zijn beste vrienden.

Pessimistisch was het zeker niet, upbeat absoluut wel. Hoewel ze qua genre bijna niet verder kunnen afstaan van Winne, stroomde Velvet Dordrecht goed vol tijdens hun optreden met catchy en oprechte liedjes, waaronder hun nieuwste single ‘Neon’.
Waltzburg fluisterde ook nog wat over Big Rivers…

Tusky

Snel naar beneden, want daar stond de band Tusky het publiek op te wachten. Deze show was waarschijnlijk tot aan de Grote Kerk te horen, want de Alblasserdamse punkrockband ramde er in een half uur flink wat nummers doorheen, zoals het onlangs uitgekomen Jawbreaker.

De Staat

Tja, behoeft deze band nog enige uitleg?

De Staat was gewoon in Dordrecht, in Het Magazijn! Dit optreden kan eigenlijk alleen maar omschreven worden met clichés:

– Je had erbij moeten zijn
– Je hebt echt iets gemist
– Het ging he-le-maal los
– Er werd op de tafel gedanst
– Je had er dus écht bij moeten zijn
– Duurde het maar langer
– PIKACHU

RUV

Stel je voor: Je maakt stevige bluesrock met een grunge-randje, best hard. Maar je besluit: Nee nee, met Record Store Day doen we het anders: zachtaardig, akoestisch, melodieus, een beetje folk-achtig. Ja… en dan moet je dus ná De Staat! RUV deinsde daar allerminst voor terug, want die beslissing pakte juist heel goed uit. De band zette een stevig optreden neer dat zowel qua zang als samenspel absoluut een fijne afsluiter was voor Record Store Day 2019.